Žena-gospođa *

Nakon objave jučerašnje Žene-gospođe, u inboxu nađem rekaciju jedne mame koja me pita ” a sta kad ti je drustvo sat vremena daleko, i jos sat vremena da se vratis bebiju.. koliko druzenja to dozvoljava, haa?” i ja onda shvatim da sam sebično govorila iz svog 15-minuta-od-centra ugla.

Mame-ninje koje žive udaljene od svojih starih prijatelja (zbog preseljenja,npr.) i još pri tom su prinuđene da čekaju tate da se vrate sa posla da bi mogle da pričuvaju bebu, moraju biti puno kreativnije i fleksibilnije od nas običnih mama.

Nisam bila baš u takvoj situaciji ali pada mi nekoliko stvari na pamet.  Jednostavne su ali zahtjevaju jaku mentalnu snagu.

1. Kad beba spava, posvetite se sebi. Bilo to 20 minuta svaki dan ili cijelo bebeće spavanje par puta sedmično. To znači, nema spremanja, nema kuhanja. Nekad tv, nekad knjiga, nekad čapanje lica ili nogu, šta vam odgovara.

2. Koristite internet. Kad sam se porodila nedostajalo mi je društvo. Imala sam sreću da  se i moja dobra prijateljica koja živi u inostranstvu nalazila u istoj situaciji pa smo skajpale skoro svaki dan. Godilo je.

3. Koristite društvene mreže. Ako ste novi u gradu, prijateljstva se preko zajedničkih interesovanja mogu lako sklopiti. Ne garantujem da ćete naići na neke superkul likove i da će vas svi manijaci svijeta zaobići ali punoljetne ste. Malo raznolikosti nije na odmet:)

4. Upišite aerobik, strani jezik (ovo sam čula od jedne mame-ninje da je uradila i skidam joj kapu, pogotovo što je jezik njemački), šta god mislite da će vam koristiti i opustiti vas.

5. Koristite baka, tetka, strina servis.

6. Otiđite redovno na frizuru. Žene i kosa su u čudnoj sprezi.

Ako mi padne još nešto napamet, dopuniću spisak.

*replika

4 Comments

 1. Danijela
  15 February 2013 at 10:23 am

  kod mene su bile ove taktike, narocito ovo skajpanje sa jos jednom novopecenom mamom – to nas je spasilo ludila. 🙂

  • 15 February 2013 at 1:08 pm

   Bilo koja metoda koja radi je najbolja metoda 😀

 2. edina
  16 July 2013 at 10:30 am

  kosa i zena u posebnoj vezi?hihiihihih….znate onaj osjecaj kad izadjes iz salona ofarbana i isfenirana….pa onih prvih 10 minuta…ne moze se opisati:)

  • 16 July 2013 at 11:26 am

   O tom pričam 😀 pored toga ni običaji nisu za zanemariti. Znate ono “kosu je od tuge odrezala, pa od sreće raspustila” itd. ima nešto tu.