Wheels of change ili kako je bicikl uticao na emancipaciju žena

Wheels of Change: How the Bicycle Empowered Women  je članak koji mi je dao 1001. argument zašto treba voljeti bicikl.  Wheels of Change: How Women Rode the Bicycle to Freedom (With a Few Flat Tires Along the Way) je knjiga koju je napisala Sue Macy u izdanju National Geographic-a.

Kako u navedenom članku piše “knjiga govori o tome kako su žene Amerike krajem 19. vijeka, vozeći čudo na dva točka krenule put emancipacije”.
Kroz ovu knjigu vidimo pravu moć bicikla, istorijski uticaj koji imao za žene. Žene su napokon postale pokretne bez uslovljenosti i zavisnosti od ikoga.

Kritiku knjige sam našla samo na engleskom jeziku. I sudeći po onom što piše, vrijedilo bi je pročitati. Tu je bicikl u potpuno novom svjetlu gdje mu se dodjeljuje sasvim nova uloga – oruđe za izjednačavanje prava.

Nisam sigurna da li je knjiga prevedena u regionu, a ako nije nadam se da će biti. Nemam ništa protiv čitanja na engleskom  ali mislim da bi Wheels of Change itekako našla svoju publiku i kod nas.

“Let me tell you what I think of bicycling. I think it has done more to emancipate women than anything else in the world. I stand and rejoice every time I see a woman ride by on a wheel.” ~ Susan B. Anthony, 1896

4 Comments

 1. 4 February 2013 at 11:19 am

  I ja sam istog misljenja. Sva naklapanja o jednakosti polova me generalno ne interesuju, ali smatram da je bicikl najbolja stvar koja se desila kako za muskarce, tako i za zene. Emancipacija mora da pocne na licnom nivou, da bi nastavila da postane drustvena pojava. Jedno, po jedno. I polako. Bas kao voznja na biciklu. 🙂

 2. 4 February 2013 at 11:58 am

  Feminizam kao pokret (šta ću kad moram u tu stranu udariti 🙂 )je kao i hrpa drugih korisnih i dobrih ideja često zloupotrebljen, što zbog neznanja, što zbog ličnih afiniteta. Slažem se sa slaganjem. Od sebe pa nadalje, još ako može glasno da i drugi čuju…iiii!

 3. 4 February 2013 at 10:27 pm

  Sebe sam promenila, toliko da je cak i moja okolina primetila koliko sam napredovala. Sad polako povlacim i druge u tom pravcu, ne varijanta Za mnom, vec Upoznajte svoje mogucnosti.

  • 4 February 2013 at 10:45 pm

   Istinska promjena upravo to i poručuje! 🙂