Vrlo jednostavan recept za bolji san

Kaže Bebo meni večeras, gurajući mi noge u krilo:

“Mazi me, umojio se sam se.”

Naviknuta na scenario, a računajući i na taj neki genetski materijal, prihvatim se ove divne rabote. Fino meni, fino njemu.

Genetski materijal pominjem, iako vjerovatno nema veze sa tim, zbog sebe i svoje potrebe da me se mazi. Ja kad sam bila mala (a bogami i sad kad sam nemala) isto sam radila. Češkanje, masiranje, maženje, draganje, kako god nazivali onih 15ak minuta dodira koji vam posveti draga i bitna osoba se ne mogu porediti ni sa čim. Danas, doduše, vjerovatno djelujem k’o terorista jer svako malo imam ovu potrebu zbog otečenih nogu, “mrava” u nogama, bolnih leđa itd. Sva moguća opravdanja i stvarni razlozi samo da ne kažem isto što i Bebo.

Izgleda da je to najteži dio – reći otvoreno da ti treba pažnja.

Ne zbog bolnih nogu ili leđa, već čisto – eto.

Zahvaljujući Bebi, baš nešto mislim koliko bi nam bilo ljepše da se češće mazimo i posvećujemo pažnju jedni drugima. Dovoljno ima tog umora ili kako ga danas zovu – stresa. Vrijeme pred spavanje je taman za to.

Ako nemate nikog pored sebe, udovoljite si nekako. Kućni ljubimac, omiljena knjiga, ritual prije spavanja na koji ste zbog užurbanosti zaboravili zadnjih mjeseci…ili na kraju, ako baš ne znate šta biste, što reče jedna žena:

“Stavite sebe u krilo i baš kao malo dijete pitajte – šta hoćeš da ti kupim?”

images

 

7 Comments

 1. 28 August 2014 at 8:22 am

  Decu uglavnom mazim ja, a muža sam toliko izdresirala da više ne moram ni tražiti, samo se primaknem 🙂 ALI, meni se uopšte ne spava tada, ja toliko uživam, da ne mogu zaspati… 😀
  evo i moje pričice na tu temu…
  http://blagomogzivota.wordpress.com/2014/04/01/momenat-za-snove/

  • 28 August 2014 at 8:27 am

   Mi oboje mazimo Bebu, s tim što je moje maženje – maženje, a muževo – gnjavljenje :))Nego, jesi koristili klasično uslovljavanje za muža ili šta? 😀 Priča je predivna…samo brate puno imaš tih “vodenastih” na oči. Ne može se to tek tako…:)

 2. 28 August 2014 at 8:34 am

  Ovaj tekst je prvo što sam pročitala danas i biće jedino što sam pročitala. Tako sam odlučila. Divno! Disconnect!

  • 28 August 2014 at 8:35 am

   🙂 Pa hvala ali mogle smo i kaficu nas tri da popijemo 🙂

 3. 28 August 2014 at 10:12 am

  Kao prvo: JA NE PIJEM KAFU!!!
  Pijem sve ostalo… 😀
  Odgovor na pitanje: iskustvo, draga moja, prinuda, ucena, treptanje trepavicama, obećanja (poneko ispunjeno), omiljeni ručak, dohvatila čačkalicu… i još mnogo klasičnih uslovljavanja 😀 😀
  Sve vodenaste priče pišem isključivo za trudnice, da imaju opravdanja…
  Ljub!

  • 28 August 2014 at 11:58 am

   Upisala 😀 :*

 4. Rebeka
  28 August 2014 at 7:11 pm

  muz dolazi s posla iza 6pm, pa onda moze. Inace bebu mazim po cijeli dan.