Više od slikovnice

Često od mama i ostalih mogu čuti kritike na račun današnjih programa za djecu (nema “Metle bez drške” a Branko Kockica je ostario), crtani su nasilni i šalju samo potrošačke poruke, slikovnice se uglavnom prevode i nisu “kao nekad”. E, da nije sve tako i da se sigurno može drugačije pokazala je Jovana Reba.
Jovana je hrabro takla tamo gdje smo najtanji – u nacionalnu istoriju i kulturu i to putem slikovnica. Jovana je osmislila i kreirala ediciju slikovnica “Priče o dinastiji Nemanjića” u kojima su hronološki obrađeni srpski vladari iz srednjeg vijeka. Čik nabrojte ih ako znate!

Ako niste mogli mrdnuti dalje od Stefana Nemanje to je znak da su ove slikovnice pun pogodak – čitajući djeci i vi ćete se podsjetiti starog gradiva. Slikovnice su namijenjene djeci od 4 do 9 godina a ilustrovao ih je Aleksandar Rot.
Djeca će vjerovatno zahvaljujući slikovnicama ovakvog tipa zavoljeti istoriju koju većina smatra dosadnom. Ne kaže se džaba da je istorija učiteljica života a mi tu lekciju nikako da savladamo. Možda će male stvari poput ovih slikovnica napraviti promjenu. Nikad se ne zna.

p.s. Jovana planira početkom septembra doći i u Banjaluku da nam predstavi Nemanjiće pa ćete moći sve ovo “uživo” da vidite. Najave i zanimljivosti možete pratiti putem njene stranice na fejsbuku