“Vidjećeš kad se porodiš!”

Ne znam zašto ali većina žena ima potrebu da trudnicama govori proročke rečenice tipa “vidjećeš kad se porodiš” kao da je poslije poroda, u najmanju ruku, čeka doživotno kopanje u rudniku bez da ikad vidi sunčanog dana. Najtužnije od svega je što su to žene koje su i same prošle kroz porođaj i to često  po nekoliko puta. Šta li hoće reći? Da je porod najstrašnije iskustvo u životu pa su one junaci jer su ga preživjele? Da se raduju mom najstrašnijem iskustvu u životu?

Nije mi jasno.

Ženi koja je trudna, i to prvi put ( a znaju one prepoznati ne moraju ni pitati) zadnje što treba je takva mistična i zloslutna rečenica.  Ja sam, na primjer, imala čas t da čujem i izjavu tipa “tvoj život završava kad dobiješ dijete” uz uzdisanje i odmahivanje glavom…misliiiiim (psovanje u ovakvim situacijama djeluje prilično ljekovito).

Sa kakvim se još čudnim ‘ticama sreću trudnice? Meni su non-stop neki ljudi sumnjivih majera govorili da se naspavam jer kasnije neću moći. Nisam nikako mogla ukapirati to stavljanje sna na štednju. Pa ne mogu se unaprijed naspavati…

Bilo je tu još bisera tipa “kad dođe beba,  nema više hodanja”, “kad dođe beba, možeš zaboraviti na seks”, “slobodno baci svoju staru odjeću jer kad rodiš nema povratka”, “bolje se navikni na nered jer kad dođe dijete”, “nećeš imati vremena kad dođe beba”…i tako. Dođe vam da odustanete od svega zbog te bebe-aždaje. Naravno, nema tu odustajanja već gurate kako znate i molite Boga da “ne vidite”.

Istina je da će se  stvari promjeniti i prioriteti reorganizovati. Pa? Promjena je neminovna. Možda nećete spavati do podne a koliko ste to često i radile? Treba samo imati na umu da iz trudničke perspektive nedostatak sna u budućnosti djeluje kao najgora moguća kletva. Šta će mi takvo pretskazanje kad je već termin blizu i nikako se ne mogu namjestiti da odspavam bar 2 sata u komadu. Malo koja će reći  “kad se porodiš, biće ti drago da te probudi plač tvoj bebe”. Bezobraznice jedne, to kriju za sebe! I nije isto kad žena koja prvi put dobija bebu čuje da se treba naviknuti na svoje ogromno, natečeno i teško tijelo i da joj je ono  breme od sad pa nadalje. Baš.  Ne mršavi se preko noći ali se ni mršavi jedući pite i slatkiše za troje. Dobar dio naših osjećanja i utisaka je stvar odluke i ugla gledanja. Ima ih koje misle da biti dobra majka, između ostalog, znači odustati od društvenog života i starog konfekcijskog broja, a ima i onih kojima je to ravno smrtnoj presudi. Bitno je znati  da vi organizujete svoj život a ne strina koja je došla da vas vidi pred porod i koja vas  zbog svojih loših odluka uvjerava da su vam dani odbrojani.

Trudnicama koje ovo čitaju imam za reći samo – kad dođe beba, bićete sretne. Vidjećete;)

 

 

 

5 Comments

 1. T
  6 March 2014 at 9:36 pm

  prepoznala sam ih par, nema im pomoći

  • 7 March 2014 at 8:08 am

   🙂 Ima ih i ne boje se pokazati. 🙂

 2. 10 July 2014 at 10:04 pm

  Braaaavooo! Ne mogu da verujem, čitala sam tvoj blog do detalja, a ovo blago sam propustila! I ne mogu da verujem da su izjave svuda iste! Bravo za ovaj divan deo o lepim stvarima nakon porođaja. Drago mi je što si stavila link u komentaru, upotpunila si mi tekst.

  • 10 July 2014 at 10:31 pm

   A ja sam se naglas smijala onom dijelu o blizancima i “zar se još nisi porodila” jer to nisam stavila :)))) kako smo krenule imaćemo izdaćemo zbirku objedinjenih priča o trudnicama 😀

 3. 11 July 2014 at 12:23 am

  Aaaaaa to je to! Evo imam rodit za koji dan i vise mi je dosta pitanja “jesi li se pripremila za porod.”; “bojis li se boli” i “naspavaj se sad”. Mislim, okej, jasno mi je da me ceka ogromna odgovornost i obaveza, ali ja to i zelim. Uostalom, nisam ni prva ni zadnja koja ide rodit i koja ce imat malu bebu doma. Uzasno me puno toga povrijedilo u trudnoci, razni komentari i sl., isplakala sam se zbog nekih gluposti bas puno. Ali, bilo je i lijepih komentara. 🙂