Tata kupi mi auto, bicikl i mobil(ni)

U Rješenju za probleme sam pisala kako da se lakše izborite sa osjećajem nezadovoljstva zbog nedostatka para. Možda je kod nekog upalilo, možda nije. Sad vam predlažem nešto drugo a vi možete sa tim da činite šta hoćete, vaša stvar. “Poljubite i ostavite” i dobro.

Ovo predlažem samo zbog roditelja koji su u fazi air max patika, ultragigamega računara i mobilnih “kao kod svih u razredu” i neopisivog truda da im djeca ne budu “jedina koja to nemaju”. Taj trud je uglavnom kreditni i na rate. Predlažem vam da malo izađete iz tog “demokratskog ja-sam-prijatelj-sa-svojim-djetetom” svijeta i malo stvari u tom svijetu presložite.

Sjetite se i sami da ste najbolje životne lekcije naučili iz zabrana. Sjetite se koliko ste nekad voljeli stare stvari koje su sa vama prošle toliko toga (Koliko djece se danas  može pohvaliti da ima staru stvar?). Sjetite se da su djeca koja su imala sve uglavnom bila toliko razmažena da se niste ni htjeli družiti sa njima.

I na kraju kad budete besciljno surfali umjesto da djetetu objasnite neke stvari, svratite i na ovakva mjesta. Molim lijepo.

4 Comments

 1. Danijela
  2 March 2013 at 8:25 am

  Svaka čast! Potpuno podržavam ovaj stav. I moji roditelji su imali takav pristup vaspitanju, i danas sam im na tome zahvalna. Porastes u covjeka kojem srecu ne cine stvari, vec ispunjen dan i dragi ljudi.

 2. Dzo
  25 September 2013 at 9:36 pm

  Jednostavno tacno sve napisano!
  Ovaj dio mi je simpa: “Sjetite se da su djeca koja su imala sve uglavnom bila toliko razmažena da se niste ni htjeli družiti sa njima.” I nikad ih nismo zvali da igramo fudbala, klikera ili pole-cijele. 🙂

  • 26 September 2013 at 8:51 am

   🙂 baš tako! hvala!