Šta nema na Mjesecu

Dječija fascinacija mjesecom je nevjerovatna. Bez obzira da li su u pitanju dječaci ili djevojčice “mesec” , kako obično trtljaju dok ih držite i pokazuju rukom u nebo, je nešto što ih oduševljava. Bebo nije izuzetak po tom pitanju. I on obožava mesec.

Zadnjih večeri traži sikovnicu sa mesecom. Broj Jedan češće čita priča od mene pa mi je tako i objasnio da je sikovnica sa mesecom u stvari moja Dječija naučna enciklopedija koja je stara taman toliko da sam izmješanom ćirilicom i latinicom mogla ponosno napisati svoje ime na njoj.

DSC_0327

Do enciklopedije su njih dvojica došli jer je puna slika i raznih podataka (enciklopedija je, je l’ te) pa sasvim lijepo posluži kao inspiracija za priče pred spavanje.

I tako je on htio da mu picam o mesecu.

Nađem ja dio koji priča o Mjesecu i počnem da objašnjavam kako je jedan čiko otišao na Mjesec.

Na Mesec!?

Da, na Mjesec.

Kako?

Sjeo u raketu i odletio do Mjeseca.

Jaketu!?

Onda je uzeo lego kockicu i pokazivao kako raketa leti. Kad je raketa obišla koji krug, onda se smirio i rekao picaj mi jos, mama.

I  kad je čiko došao do Mjeseca raketom, onda je obukao specijalno odijelo i izašao iz rakete.

Pecijajno!?

Kad sluša nešto zanimljivo, Bebo ima običaj da naglasi i ponovi riječ koja mu je interesantna. Nije bitno da li se radi o raketi ili mačku.

DSC_0328

Kad sam mu pokazala sliku specijalnog odjela, upitao je:

A de je ciki gjava?

Izgleda da mu nije bilo jasno kako to da čiko nema lice koje se nije vidjelo od kosmonautskog odjela.

Čikina glava je tu ali se ne vidi od kacige. Čiko mora da nosi specijalno odjelo i kacigu zato što na Mjesecu nema vazduha. Evo vidiš, (udahnem jako) ovo je vazduh i mi možemo da dišemo, a na Mjesecu ga nema.

Gleda on mene, pa udahnu jako, kroz nos, i reče:

Mama, ovo nije vazduh. Ovo su baje.

 

3 Comments

 1. Rebeka
  18 December 2014 at 11:56 pm

  Ja sam odrasla uz ovu enciklopediju! Tata kupio! Nego kad pricas o mjesecu evo ti jedna lijepa prica za djecu veoma poznata o mjesecu. Ima sada i animacija. Zove se “Pappa Get the Moon for Me”. Jeste da je na engleskom ali je jednostavna i moze se djeci prepricati na srpskom. Uglavnom djevojcica je htjela da se igra sa mjesecom i tata je morao da ispuni zelju. On je cekao da mjesec postane mali i popeo se na merdevine i donio ga itd….
  Svidjece ti se:

  • 19 December 2014 at 12:05 am

   I meni je tata kupio 🙂 Moguće da su to bile one kupovine preko firme. Kako god, obožavala sam tu enciklopediju.
   A hvala za priču. Podsjeća me na onaj crtani “La luna”, predivan je.

 2. Rebeka
  19 December 2014 at 12:02 am

  Nasmija me dijete sa komentarom!