Šta je potrebno da vam se kampovanje ne pretvori u potpunu katastrofu – kako izabrati odgovarajući šator

Biće da smo ovog ljeta gadno naljutili nekog ko je dobar sa ovima što sređuju lijepo vrijeme. Mislim, ako za sve postoji veza, postoji i za vrijeme samo je mi nismo našli.

Nismo je našli ni za porodični zdravstveni bilten, ali zato smo bili tvrdoglavi za sve nedaće skupa i pored svega, maksimalno izvukli iz ljetovanja koje je prijetilo da postane sve samo ne ljetovanje.

Nakon prvog porodičnog kampovanja (više o tom ovdje: Kampovali su sa djecom, evo šta im se dogodilo)  sa novim šatorom u junu mjesecu kada su ulice Makarske, pa tako i Podgore, gdje je bio naš kamp, poplavile u roku 15 minuta od proloma obaka, mislili smo da je šator atestiran i da gore od tog ne može. Uživali smo u ostatku ljetovanja ponosni i sretni što smo napravili tako dobar izbor pa nam je unatoč poplavi sve ostalo suvo. Druga tura ljetovanja, u avgustu, koju smo odradili neslavno prije koji dan, je imala potpuno drugačiji  scenario.

Iz Banjaluke nas je ispratila kiša a na moru dočekala nesnosna sparina koja je slutila na pripremu za kišu. Dok smo raširili šator, oboje smo bili mokri kolika ja omora bila. Prognoza nije obećavala, pa smo žurili koliko smo mogli. Istina, sad nam je postavljanje bilo i olakšano jer je baka bila sa nama.

Šator, dobar šator

Neki dan sam u jednoj radnji sportske opreme čula ovo:

Šator 150 maraka!? Ma koga oni prave budalom? Šta je to – platno i šipke.

Jeste, ali kad spavaš u sobi ili se igraš na plaži. Ako stvarno trebaš vrijeme provesti u šatoru, moj savjet da dobro birate bez obzira ako idete “samo” na ljetovanje. Kad smo odlučili da ćemo se okušati u ovom porodičnom sportu, nismo imali previše izbora: ili lokalne radnje ili oglasi. Nekako smo se, možda neopravdano, udaljili od oglasa jer nam se nije dalo cimati do drugih gradova.  Odlučili smo se za poprilično škrt izbor  prodavnica sportske opreme u Banjaluci. Intersport stvarno ima najcjelovitiju ponudu kad su u pitanju sportovi. Većina radnji nudi samo sportsku (i to uglavnom skupu i šminkersku) odjeću i obuću sa minimalnom i zalutalom planinarskom opremom, tako da smo bez mnogo razmišljanja upustili u studiranje Intersportove ponude.

Izbor je pao na McKinley Samos 6.

Kad birate šator, nemojte se ograničavati na broj osoba naveden kao kapacitet šatora jer su oni uvijek knap. Ako vas ide četvoro, bez obzira što su djeca u pitanju, dobro je uzeti šator za više od četvoro. Ne zaboravite stvari jer i njih morate staviti negdje.

Iako nismo previše očekivali od  šatora, jer smo se obično opremali u Zagrebu gdje je mnogo bolja ponuda profesionalne opreme koja se mogla naći na popustima (plus popust uz planinarsku karticu – tako je bar bilo prije par godina), rekli smo sebi da idemo na ljetovanje a ne na Durmitor i da je to-to. Cijena mu je bila oko 500 maraka što je uz neke popuste, kartice i čuda bilo poprilično umanjeno.

Šta je dobro kod ovog šatora?

Pošto nas je šator jako dobro poslužio, odlučila sam da deteljnije opišem šta je dobro kod njega.  Možda budućim kamperima olakšam kupovinu.

Prvo, upute za sklapanje možete naći na youtube-u i dosta lako se sklapa i rasklapa. Nije to ništa novo, ali dobro je da znate. Intersport je momački pripremio sve lekcije za one koji žele da uče. Na njihovom kanalu imate snimke sklapanja i raskplanja (pretpostavljam) za sve vrste šatora koji prodaju pa smo tako našli i naš. https://www.youtube.com/watch?v=t3ejXC5gVlI Tip: Odgledajte video nekoliko puta ili snimite na telefon. Studiranje pisanih uputa oduzima vrijeme i zahtjeva dobru vidljivost a nikad ne znate hoćete li to dvoje imati u momentu sklapanja. Prostran je i u njega bez problema može stati šest odraslih osoba. Ako ste pogledali snimak, vidjeli ste da šator ima dvije odvojene prostorije. Mi smo onu veću koristili za spavanje, a manju kao neku vrstu ostave. Imate i opciju da jednu od te dvije prostorije i ne kačite, već da imate veliko predsoblje. Nama je ono za vrijeme kiše odlično poslužilo za druženje na Šator planini. Vodootporan je na količinu padavina do 10 000mm. Nisam imala priliku da budem u drugom šatoru na ovoj količini kiše. Po podacima koje sam uspjela naći, u Makarskoj je taj dan, odnosno noć, kad smo stigli palo 68 l/m². Kada je počelo da duva, šator se toliko tresao da sam mislila odosmo svi u p.m. Da bi stvar bila gora (nije uvijek bolja), i mama mi je bila tu tako da smo beba i ja ubrzo bile evakuisane u auto. Nas dvije smo bile tamo, a ostatak ekipe je ostao. T-rex je spavao kao klada, a ovo dvoje stražarili. Bar sam ja tako mislila. Nakon što je prva tura kiše jenjala, vratila sam se do šatora iz kojeg sam samo mogla čuti testerisanje. Svi su spavali. Sledeći prolom oblaka je uslijedio nedugo nakon mog povratka u šator ali sam i ja utonula san. Ono što je bitno naglasiti da je kiša baš jako padala cijelu noć, napravila pauzu ujutro i opet nastavila sledeći dan.   

#embrace yourself, the storm is coming. Again. A photo posted by Dara Picard (@daraevilmorning) on

Možda nije toliko bitno uz prethodno nabrojano ali šator dolazi u oversized torbi. Kad ga jednom raspakujete iz originalnog pakovanja, pitaćete se kako je uopšte stao unutra tako da veća torba ima itekako smisla.

Sistem ventilacije je jako dobar jer pored standardnih prozora na vanjskom dijelu šatora imate opciju da na vratima prostorija otkopčate jedan sloj i da vam ostane samo mrežica tako da će vam vazduh ulaziti unutra, a komarci će ostati vani 🙂

Na šta treba obratiti pažnju?

Džaba vam šator od 5000 maraka ako ga ne postavite dobro. Šta znači dobro postaviti šator?

Pozicija

Jeste lijepo kad je sve ravno ali je uvijek dobro da izaberete mjesto koje je blago nagnuto. U slučaju pljuskova kao kod nas, to se pokazalo kao vrlo pametan potez. Ne što smo mi nešto mnogo pametni, već nismo ni imali puno izbora. Imali smo sutradan priliku vidjeti komšije koji su bili ispod nas, na ravnoj površini, kako se bore sa lokvom koja se napravila oko šatora.

Konstrukcija

Obratite pažnju kad postavljate šipke da je svaka dobro umetnuta u sledeću. Mala je šansa da će vam se omaći greška jer sad šatori imaju šipke koje su iznutra povezane elastičnim konopcem.

Klinovi

Bitno je da vizualizirate neki svoj nerješiv problem i opletete po klinovima. 🙂 Šalim se. Klinove je bitno dobro zabiti ali se vrlo lako iskrive. Pažljivo sa čekićem. Ili bar imajte rezervu ako poželite istući neki svoju muku.

Nategnutost šatora

Možda sam ovo trebala staviti na prvo mjesto ali po redoslijedu postavljanja nisam mogla. Jako je bitno da se pri pljuskovima i jakim padavinama unutrašnji i vanjski dio šatora ne dodiruju jer će se unutrašnji dio namočiti. Nategnutost se lako reguliše žabicama na konopcu i sami ćete procjeniti da li je dobra.Vi i kiša. 🙂

Šta je moglo bolje?

Prilikom postavljanja, nas dvoje smo nekako blago uvrnuli šator. To smo skontali prilikom postavljanja ali smo mogli ili krenuti ispočetka ili uraditi najbolje od tago blago uvrnutog šatora. Izabrali smo drugu opciju (volimo uvrnuto, šta ćeš) zbog koje se, pretpostavljam, na sredini šatora stvorilo malo ulegnuće u kojem se skupljala voda. I pored toga, šator nije pustio.

Pod, ili kako ga mi zovemo “šatorsko krilo”, je veliki komad polietilena (ne znam šta je to, muž mi rekao da se to tako zove), koji stoji u hodniku između dvije prostorije.

Bilo bi puno bolje da je taj komad veći jer ovako, po dimenzijama tačno kao i predosoblje, dešavalo se da se pomjeri i da komadi zemlje završe u hodniku. Ovo razmišljamo da sami ispravimo tako što ćemo naći veći komad šatorskog krila koji bismo postavili ispod cijelog šatora.

Šavovi koji drže konopčiće za motanje prozora za ventilaciju, iako su vareni, bili su mokri. Po koja kap je ipak ušla u šator. Pretpostavljamo da je ovo fabrička greška jer se vidi da su vareni ali kako je konopčić u šavu, izgleda da platno nije najbolje prionulo jedno na drugo.

Bitno je naglasiti da je ovaj Samos što smo ga kupili predzadnja verzija sudeći po slikama na Internetu. Novija ima izlaz na obe strane hodnika, a naš samo na jednu plus još neke sitne izmjene.

Sve u svemu, jako smo zadovoljni ovim šatorom jer nakon višečasovnog natapanja vodom, ne samo da smo ostali suvi, već nam je bilo lijepo spavati dok kiša pada.

Da ne bude da će vam šator obećati dobro ljetovanje, ne zaboravite i s kim ste. Iako smo pored kiše, iskusili i povraćanje, proljev, temperaturu i slične pratioce ljetovanja sa djecom i da će nam zasigurno biti potreban odmor od odmora;

oporavak

ne možemo reći da nam nije bilo lijepo. Naprotiv.

romantika

 

 

8 Comments

 1. 23 August 2015 at 10:20 pm

  Mi smo prilično na blef (Intersport se zatvarao zbog renoviranja) uzeli Samos 4 i za razne varijante kiše(i provale oblaka i one od 14 sati) se pokazao odličan.Jedino me nervira što mu dno nije izjedna(sobe i sredina),ali sa ciradom ispod to ispadne relativno ok. SEćam se da jednog drugog Mckinley-a kada smo uzeli ovaj naš koji je imao još jednu sobu (tri sobe za po dvoje,ali ajde kao šta će nam toooliki šator) za kojom patim i u koju bi mogla da natrpam sve stvari i da onda bi mogli da pijemo opušteno kafu po kiši.Ovako se malo zguramo 🙂

  • 23 August 2015 at 10:38 pm

   E pa to je ta boljka “šatorskog krila”, tj. onog poda. To nam je sledeća investicija – pod. Taj faktor stvari na kraju bude bitan ali uvijek se može improvizovati. Baš smo ovaj put posmatrali kampere i zaključili da je to (da smo to?) posebna sorta. 🙂

 2. 26 August 2015 at 10:19 am

  Mi imamo Samos 4, kao Marija, i mogu potpisati sve što si navela! Izdržao je 5 dana grozne kiše, proloma oblaka i vjetra i nije promočio ni kap! Odličan omjer kvalitete i cijene! Inače, ove godine smo uložili i u paviljon (3 m x 3 m)i stranice, ispod kojeg nam stanu stol i stolice i ‘kuhinjski element’ tako da možemo i kuhati dok pada! Za 180 kn + 40 kn po stranici, bilo je to stvarno odlična investicija! Kao jako zgodan se pokazao i mali sklopivi ormarić za cipele sa 16 pretinaca u koji nam je stala sva roba (zarolana) i još neke sitnice, tako da je u šatoru odmah bilo puno urednije! Kupljen je u nekom supermarketu za nekih 100tinjak kunića! Iduće što nam treba je mali hladnjak, jer ove godine recimo nije bilo slobodnih za iznajmit, ali za to će nam trebati ili veći auto od twinga ili bar krovna kutija! 😉

  • 26 August 2015 at 5:30 pm

   Majo, pa mi smo isto skontali. Umjesto da kupujemo veći šator, da kupimo tendu/paviljon kako li se to već zove jer smo vidjeli kod drugih da radi super posao. Na moru kad pada kiša nije hladno i taman je fino sjediti vani dok pada, a mogu i se i stvari ostaviti umjesto da se stalno sklanjaju. I nama isto fali frižider 🙂 Mislim da nam je najbolje da iduće godine idemo skupa na more 😀

 3. 27 August 2015 at 7:17 am

  Eto vidiš! 🙂 Great minds….;) Ma super je taj paviljon, lako se sastavlja i stranice se brzo mogu okačiti! Nije neka turbo kvaliteta kao oni pravi kamperski koji se samo razvuku, ali za tu cijenu poslužit će dok se ne obogatimo!;)Osim toga, nije toliko glomazan i težak kad se sastavi kao ti pravi za kampiranje, što je nama jako bitno s obzirom na to da imamo twingača! I da, stvarno bi mogli negdje zajedno na more, kad smo se već na zimovanju za dlaku mimoišli! 😉

  • 27 August 2015 at 1:11 pm

   Jao, kakvu sam tendu megazordzgromipuc vidjela kod nekih Nijemaca. Baš tu skupu, lijepo nategnutu (izgleda da je kod kampovanja sve oko te nategnutosti 🙂 ) znaš da sam kao kakav stalker išla okolo i zagledala. Mada to prevazilazi naš budžet, sigurno. Ajde da se ti meni javiš kad budeš opet išla na Vlašić (imam utisak da hoćeš 🙂 ) pa da mi neku kafu popijemo u Banjaluci.

 4. 28 August 2015 at 7:05 am

  :):) Tako i mi uvijek špijuniramo kakve sve opreme ima! Drugačije ni ne možeš kad kod nas nema ništa, a i nije loše jer možeš dobiti ideju pa improvizirati – dakle uhođenje opravdano! 😉 Stvarno ima svega, da se raspametiš! Za kaficu može, dogovoreno! Ako ne strajbamo budžet za zimovanje na kampersku opremu, ima da popijemo i rakijicu! 😉

 5. 2 October 2015 at 3:17 pm

  Ja samo da se pohvalim kako nam prvi put posle četiri godine na kampovanju nije pala ni kap kiše 😀 Bez kiše,deca porasla,baš nekako opušteno bilo