Sretni roditelji i ostali mitovi

Svaki dan sa svojim djetetom treba da budete nasmijani, da postavite granice baš tamo gdje treba i to odlučnim ali nježnim tonom, da mu pjevate, da se igrate sa njim

Da, ako tablete za smirenje zalijevate nekim energetskim pićem.

Ovakav hod po žici ne možete održati i da imate svu moguću pomoć u kući, da ne radite i da imate blag temperament i urođenu mudrost.

Roditelji znaju biti nervozni, a nervoza je normalna ako se pojavi s vremena na vrijeme. Raspon emocija (novopečenih i staropečenih) roditelja je prilično širok i brzo se smjenjuje kad dođe novi član u porodicu. To ne znači da će vam trebati par dana da se naviknete i reorganizujete uz pjesmu i smijeh. Trebaće vam puno više i to uz osjećaj bespomoćnosti, gubitka kontrole, možda i bijesa.

Pa šta?! To je ljudski.

Dok god nisu preovlađujuća i dok ne počnu uticati na zdravlje vaše porodice, takva raspoloženja su prirodna. Naročito kod hormonski neuravnoteženih mama. Da bi stvar bila komplikovanija i tata je u istim…istoj peleni 🙂 Ni njemu nije lako ali to može pokazivati na drugi način.

I vjerovatno će vam se počesto preklapati “nije nam lako” periodi koji će se manifestovati kroz potpuno drugačije riječi i  tonalitet. I tu onda dolazi do još jednog konstrukta moderne parapsihologije (to je ona iz časopisa) – ne treba se svađati pred djecom.
Istraživanja kažu da to nije toliko loše pod uslovom da vas djeca vide kako se pomirite.

Djeca vas trebaju vidjeti kako se nakon prepirke i ljubite, kažu neki psiholozi. Vi sad napravite ravnotežu, a ja ću vam samo prenijeti da nervozu i stres umanjuje nekoliko stvari kao što su:

 • ugađanje i briga o sebi (ovim temama se bavila u člancima Žena-gospođa i Žena-gospođa*)
 • očekujte, što Ameri kažu, roller-coster emocija (ako plačete češće nego p.b. ne znači odmah da ste u depresiji)
 • budite spontani (ne volim ovaj izraz jer je paradoksalan ali nemam drugog za sad)
 • spustite standarde (što se tiče kuće, ručka, napredovanja u karijeri bar u vrijeme zahtjevnog perioda kad je beba skroz mala, ako baš ne možete drugačije)
 • izađite iz kuće! (ne budite lijeni, spakujte žgepče i džada u šetnju)
 • prihvatite pomoć ako vam se nudi ili je  tražite ako vam se ne nudi (mada sumnjam 🙂 )
 • njegujte druge odnose osim roditeljskog (prijateljstva, rodbinske veze, odnos prema hobiju)
 • ne zaboravite pravi ugao gledanja – naporni dani neće trajati do vijeka, proći će brzo i vjerovatno ćete ih se sa sjetom sjećati.

…a ako ništa ne pali, onda se malo posvađajte sa mužem, čisto da ostanete u kondiciji 😀

NAPOMENA:
Pošto je danas sve otišlo u krajnosti, pa smo došli i do tog da na fenu piše da se ne treba koristiti dok stojite u kadi sa vodom, tako vam i ja skrećem pažnju da ne mislim da  se treba redovno slati u majčinu pred djecom i dernjati za svaku sitnicu (ne znam koje metode u komunikaciji koristite, ali znam da su ove prilično česte). Dakle, govorim o povremenim svađama i prepirkama bez nasilja, koje ne traju dugo i na kraju završe pomirenjem. Govorim o normalnoj porodici (Bože, ako takva postoji!).

8 Comments

 1. edina
  16 July 2013 at 10:27 am

  prelijep tekst

  • 16 July 2013 at 11:26 am

   Hvala 🙂

 2. Danijela K.
  16 July 2013 at 12:12 pm

  Ja voljeti kako Dara pisati 🙂

  • 16 July 2013 at 12:26 pm

   Ja znala ko je Danijela K. 🙂

 3. Nina
  31 July 2015 at 1:57 pm

  Upravi to,ako nijedna metoda od navedenih ne pomaze a sam Bog zna da se trudite iz petnih zila da sve funkcionise kako treba,onda jedna konstruktivna svadjica sa muzem pomaze da se rijesite sve negativne energije…..a na kraju kada padne slatko pomirenje 🙂 sve je lakse…

 4. 31 July 2015 at 2:36 pm

  E Daro ukrade mi tekst iz glave 🙂

 5. 31 July 2015 at 11:06 pm

  Hvala ti na ovom tekstu, na kraju (još) jednog turbulentnog dana s 19to mesečnim žvrgijem i jednomesečnom devojčicom nam sa nesnosnim grčevima…valjda smo tu negde i nas dvoje, trenutno smo van sebe.

 6. 1 August 2015 at 10:45 am

  Čudo jedno kako misliš da ti je teško sa jednim djetetom a pravi haos upoznaš tek sa dvoje malih. I prođe 🙂