Sportske discipline roditelja i djece

Kad dobijete djecu, neophodno je da se bavite sportom. Neke sportove birate, a nekim sportovima se bave uglavnom svi roditelji,a  nekim djeca. Sportske discipline roditelja i djece izgledaju otprilike ovako:

 • obdojka – Ovo je sport koji koristi uglavnom starije dijete, obigravajući oko mame dok doji, ali i poslije dojenja, pokušavajući doći do sise.
 • štafetno buđenje – Ima idiličnih noći, cjeloprespavanih. Ali ima i onih drugih, u većini, kad se jedno budi, ili oboje a vrlo često na smjenu. Nekad se tako lijepo sinhronizuju pa čim jedno zaspi, drugo se budi.
 • prsno spavanje – Kad su baš mali, od nekoliko mjeseci a nekad i stariji, prsno spavanje je omiljena disciplina djece. Neophodno je kad su nosevi začepljeni,  kad uspravan položaj olakšava disanje, ali se često praktikuje i kad nije neophodno jer je jednostavno ugodno 😀
 • sprint iz mjesta – Često je potreban, naročito na pola razgovora sa drugom (odraaslom) osobom. Tad obično jedno koristi priliku, ako ga ne držite za ruku, da samo ode u svom pravcu pa morate trkom da ga vraćate u sigurnu zonu.
 • sporo hodanje – Jeste ikad hodali sa trogodišnjakom više od 500m? Njegova pažnja i fokus je na svemu osim na hodanju. Linija trotoara koju mora pratiti, napukla ograda, opalo lišće, bus, čiko sa velikom bradom, ptica na autu, kanta za smeće…sve je privlačnije od hodanja i služi za skretanje sa putanje.
 • jedenje sa preponama – Ručak, doručak ili bilo koji obrok, dok su mali, je uglavnom  na preskok.
 • vaterpolo – Ovdje ne treba mnogo objašnjenja. Kupanje i igračke u kadi.
 • sinhrono pričanje – Praktikuje se kad su vam gosti u kući ili kad ste vi u gostima i pokušavate razgovarati bez prekidanja kao npr. Nije loše na poslu, evo baš neki dan (Mama, vidi ovo, viiidiii, mama! Vidim, super je.) je bio sastanak (ili Ostavi to!) na kojem je odlučeno (Nemoj da ponavljam!)Proizvoljan tekst ubacite sa istim akterima.
 • stoni tenis – Sa većom djecom koja su dovoljno stara da sjede za stolom i jedu iz svog tanjira, dešava se u slučaju neomiljenog jela da dijete odguruje taj tanjir. Roditelj ga naravno vrati…i tako par puta. Stoni tenis zna biti povezan sa jedenjem sa preponama.
 • košarka – Jedna od najefikasnijih sportskih i vaspitnih disciplina koje se koriste u ekstremnim situacijama. Koristi se u slučaju neposluha ili konkretno, prilikom uništavanja igračaka  – te igračke na djetetove oči, nakon što je upozoreno, jednostavno završavaju u kanti (košu) za smeće.
 • maratonsko brojanje – Sport koji je često povezan sa košarkom. Nakon što dijete uradi nešto, pa se već na neki način discplinuje, ovo je nezaobilazna disciplina. Roditelj nadugačko i naširoko obrazlaže zašto je to uradio,  čuđenje zašto je dijete to uradilo, prisjećanje kako on/ona kad su bili mali nije im padalo na pamet da tako nešto urade itd.
 • pucanje – Nema veze sa streljaštvom, već obično dolazi nakon bezuspješnog bavljenja košarkom  te maratonskog brojanja. Roditelj jednostavno pukne. Pucanje traje kratko i najčešće je glasno.
 • skeleton – Roditelji često u zahtjevnom periodu, dok su djeca mala, zbog jedenja sa preponama i praktikovanja ostalih sportskih discplina, gube na kilaži. Drugi, opet, odu u drugu krajnost pa postanu poput sumo rvača. Kasnije se to malo stabilizuje na nekoj sredini ali većina prođe kroz jedan, drugi ili oba sporta.
 • bacanje u krevet – Roditelji se na kraju skoro svakog dana, jednostavno bacaju u krevet jer su kao pravi sportisti mnogo iscrpljeni.
http://www.gq.com/images/how-to/2012/06/fathers-day-package/you-will/you-will-628.jpg
http://www.gq.com/images/how-to/2012/06/fathers-day-package/you-will/you-will-628.jpg

Kojim sportom se vi bavite?

4 Comments

 1. Rebeka
  11 December 2014 at 1:40 pm

  Svim gore navedenim! 🙂

 2. 15 December 2014 at 8:39 am

  Nakon ovih disciplina, skakanje iz aviona padobranom, izgleda kao mačji kašalj… 😀

 3. 16 March 2015 at 12:02 am

  I posle kažu – što ne treniraš nešto, valja za zdravlje!
  Treniram, svakodnevno, više sportova, no kako. 🙂

  • 16 March 2015 at 12:03 am

   Je li tako!? Jeste 😀