Poremećaj zauzetosti

 Koliko ste ispeglani  ? je članak koji je inspirisao ovaj članak 🙂 to je ta recipročna inspiracija.

U Koliko ste ispeglani? Jovi spominje poremećaj zauzetosti. Ne samo da ga spominje već i pati od njega. Ja isto imam povremene simptome ovog poremećaja. Kako se oni ispoljavaju:

  • radite istovremeno min. dvije stvari. npr. uključite mašinu za veš da pere dok usisavatu kuću a pri tom ste stavili i vodu na šporet za ručak;
  •  rijetko kad ili nikad ležite i gledate TV, surfate ili čitate. U slučaju da se omakne ovakva radnja, traje jako kratko jer se dešava u večernjim časovima i obično završi spavanjem pred TV-om;
  •  ako se odlučite da gledate TV radite nešto istovremeno, npr. peglate 🙂

Ovo su samo neki od najvidljivijih simptoma ovog ružnog i za kvalitetetan život žene pogubnog poremećaja.

Manje uočljivi simptomi su npr. i stalno obećavanje drugaricama da ćete se vidjeti i prestanak bavljenja hobijem. Iako su najteže uočljivi, može se reći da su najbitiniji. Najteže uočljivi su jer sad druženje sa drugaricama (pogotovo ako nemaju djecu) se može lako racionalizovati:

“Ma umorna sam da izlazim.”, “Debela sam. Nemam šta obući.”, “Ko će uspavati/okupati dijete.”  “Nemamo više zajedničke teme.”  i slične floskule.

Prestanaka bavljenja hobijem je isto alarm ali se lako prelazi preko njega jer ko je još vidio da se mama bavi nečim što voli a ne donosi nikakvu korist osim osjećaja zadovoljstva i sreće.

I na kraju, ako se uhvatite da prilikom priče sa nekim zatežete i ravnate stolnjak ili popravljate neku naherenu stvar na stolu…to je to. Poremećeno ste zauzeti! Spašavajte se dok možete 🙂

p.s. ovo je samo jedna od varijacija na temu preopterećenosti mama. Recikliram je jer je tako izdašna. Ne zaboravite da nikom ne treba super mama.