Poredak ljubavi, metod za koji polaznici kažu da im je promjenio život

Za ovu neobičnu terapeutsku metodu sam prvi put čula negdje 2012. godine od kolegice koja je sa mnom išla na edukaciju iz porodične terapije. Znala sam da je imala tešku životnu priču (A ko je od nas nema?!) i kad je počela da priča o čudnoj, neobjašnjivoj metodi koju je prvi put iskusila u Sarajevu jako me je zainteresovala. Tako sam prvi put iste godine otišla na uvodno predavanje iz Poretka ljubavi.

„Poredak ljubavi je terapeutska metoda koja se još naziva i Porodični raspored. (engl. Family constelation). Podrazumjeva grupni rad i rad na temi koja vas muči, zamara, jednostavno vam crpi energiju, ne rješava se  ili vam je pak sve dobro u životu a opet imate osjećaj nezadovoljstva ili uskraćenosti.”

To što sam vidjela na uvodnom predavanju me je jako zainteresovalo ali jednostavno tada nisam bila u prilici da budem na cijeloj radionici. Ipak, nekad se stvari poslože mnogo kasnije pa sam nedavno imala priliku da prisustvujem cijeloj radionici Poretka ljubavi održanoj u Banjaluci. Ono što sam na uvodnom predavanju čula o toj metodi od terapeuta porodičnog rasporeda koja primjenjuje tu metodu kao dopunu svojoj doktorskoj praksi. U Srbiji, doduše, u kojoj je metoda odavno priznata od Ministarstva zdravlja  kao metod tradicionalne medicine i ima akreditacije za rad sa zdravstvenim i prosvetnim radnicima, te od polaznice radionice koja je poslije samo dvije radionice sa nama svima iskreno podijelila svoje pozitivno iskustvo, uvjerilo me je da to nije nikakav bau- bau metod nego jedinstvena metoda za koju sam čula da mnogi polaznici kažu“promijenila mi je život“.

Ovo je moj utisak o njoj.

Obzirom da sam ja na stvari gledam poprilično pragmatično i da sam samo jedan put bila na samoj radionici pokušaću vam što vjernije prenijeti svoje iskustvo. Kada bih nekog zvala da ide sa mnom na ovu radionicu ili mu pokušala da objasnim kako stvari funkcionišu, stvarno bih se našla u problemu. Ne znam  još kako stvari funkcionišu. Pokušaću što jednostavnije i vjernije da vam opišem šta sam vidjela i iskusila na taj vikend na predavanju/radionici ove nebične metode.

8d23517a6f9511a0b1e1c111b00ac15205c852d27fc51e864cd762c8d47564f2

Za koga je namijenjen Poredak ljubavi?

Mogla bih slobodno reći za sve. Prvenstveno za ljude koji žele da rade na sebi.

Ne u popularnom i komercijalizovanom smislu pozitivne psihologije gdje svi trebamo „samo razmišljati pozitvno“ i sve će biti ok.  Uvjerena sam da je Poredak i za ljude koji ne žele raditi na sebi a došli bi na radionicu samo da pokažu suprotno i da se uvjere da su ovakve metode smiješne. Ko dođe, uvjeri se.

Kako izgleda uvodno predavanje/radionica?

Tema uvodnog predavanja, odnosno radionice, ovog puta je bila „Prihvatiti sebe“. Ako zanemarimo da bi većina nas rekla „Pa ja prihvatam sebe, šta će mi ovo?“, shvatićemo da ipak nije tako; da uvijek postoji neki djelić nas koji ne volimo i koji nam pravi probleme. Taj djelić često pripisujemo nekom drugom i pola života potrošimo okrivljujući one bezobrazne druge, potpuno ostajući slijepi na taj svoj mračni dio sebe.

„Ako se razmišljate da odete na radionicu Poretka, a niste sigurni šta nudi, uvodno predavanje je namijenjeno za vas. Besplatno je, a imate prililku da vidite i čujete kako izgleda Porodični raspored u praksi.“

Uvodno predavanje traje nekih  tri sata koja prolete, vjerujte mi. Uz teoretsko objašnjavanje porijekla i nastanka ove tehnike, radi se i jedan rad.  Rad podrazumjeva da osoba, može se javiti ko god želi, priđe voditelju radionice, Vladi Iliću, i da samo njemu kaže temu koju želi da radi.

To je ujedno i prednost ovog metoda.

Prvo, zagarantovana je diskrecija jer temu osim terapeuta ne mora niko da zna, niti je znaju predstavnici  koji učestvuju u vašem radu na vašoj ličnoj temi.

Prednost je i to što u ovom metodu ne radimo kao u drugim metodama i ne rješavamo probleme, blokade i ostalo „kopajući“ po sebi. Problem će izaći sam, ponekad koju god temu postavili izađe onaj koji je dublji i osnovni koji nosite čak iako ga niste svjesni.
Zato na radionice poretka možete doći  opušteno, kako kaže terapeut Vlado Ilić:” To je rad u neznanju.”

Ponekad dođete sa namjerom da postavite jednu ličnu temu ali je onda uradite u tuđem radu u ulozi predstavnika.To nekad može biti dragocjeno jer do te teme ne biste sami došli.

To je ta specifičnost Poretka jer on rješava i transgeneracijske probleme nastale kod vaših predaka. Ova metoda se i zasniva na premisi da kao što se nasleđuju fizički atributi, nasleđujemo i emocije, traume, zavjete i ostalo od naših predaka iako toga nismo svjesni na kongnitivnom nivou. U polju Poretka ove stvari izađu na površinu, čak iako to ne prepoznate odmah, rasplet djeluje iscjeliteljski  po vas a onda i na vama bliske osobe.

Tema ličnog rada može biti šta god ali da je konkretna  – gubitak u porodici, promjena posla, ljutnja ili tuga u vezi nekog. Šta god vas muči ili vam zadaje glavobolje. Može se postaviti i pitanje kada se
ima neka dilema: da li da pristanem na operaciju , da li da promijenim posao tj. prihvatim onaj koji mi se nudi, itd.

Prije rada odradi se jedna vođena meditacija. Da se pragmatičari, ne bi sablaznili jer je shvatanje meditacije kod nas još uvijek na nivou shvatanja sekte, kakva je i joga bila do nedavno.

Vođa grupe  na ovaj način, tehnikom čija varijacija na temu postoji i u drugim psihoterapuetskim metodama  želi da postigne  ujednačenost grupe, odnosno fizičku a prije svega mentalnu opuštenost. Zamisilite posmatrate sve ovo a razmišljate hoćete li stići u kino kasnije ili šta ćete za ručak? Ne ide.

7b28efc83af3dccbd7c10f33f1a2d5bb44e344af417fb3102177827d81c94563
Vlado Ilić, voditelj radionice

Nakon što Vladi saopštite svoju temu, potrebno je da izaberete koga želite od prisutnih da predstavljaju  vašu temu  koja može biti sve. I onda kreće žurka.

Izabrane osobe se u polju  ponašaju vođene energijom polja tj. ulogom za koju su izabrane, ujedno ne znajući je. Njihovo kretanje nekim čudom ima sličnosti sa ponašenjem vaše porodice ili predaka  u stvarnom životu. Cijela ta igra, to kretanje ljudi, koji većinu vremena ćute djeluje stvarno magično. Odigravanje vašeg, ličnog porodičnog rasporeda često ne  prođe bez burnih emocija i reakcija. Svi ih pokazujemo na različite načine ali teško da je neki rad prošao bez suza ali  i smijeha i igre.

Mislim da je bitno ovo naglasiti jer ljudi koji prvi put dolaze ostaju zbunjeni usljed tolike navale emocija .

Na radionici se sledeća dva dana rade samo radovi. Nema mnogo priče i često se radi više radova odjednom. Ono što je drugačije kod Poretka u odnosu na druge terapeutske tehnike je što djeluje jako brzo.

Ne, neće se magijom otkloniti vaši problemi.  Ne radi se o tom. Radi se o procesu koji se pokrene nakon što postavite svoj raspored ili tako što učestvujete u tuđem radu.

U odnosu na uobičajenu psihoterapiju, izuzimajući psihodramu, sve se događa dosta brzo i tek kad prođe, vama ostaje vrijeme da se saberete i razmišljate. Moguće da je zbog toga praksa da se o sopstvenom radu ne priča narednih 40 dana. Na kraju, neke stvari se ne mogu ni ispričati. Treba ih doživjeti i provariti.

Ako želite da steknete dodatni utisak o Poretku, preporučujem vam Hanine tekstove

Zašto sam odlučila da posjetim radionicu “Porodični raspored” i šta očekujem od toga

Moja prva radionica “Porodičnog rasporeda”, kao i tekst Jelene Pantić,

Poredak ljubavi: Kako prevazići uticaj predaka i živeti Ovde i Sada.

Imate još druge tekstove poput ovog, dosta živopisnog, mimo Jelene i Hane, da ne mislite da sam subjektivna 🙂
Možda vas potaknu na razmišljanje, a možda i posjetite radionicu, sledeća je u oktobru.

Za više informacija pratite FB stranicu i profil Poredak ljubavi Banja Luka.

_____________________________________________________________

Hvala organizacionom timu Poretka ljubavi Banjaluka koji me je pozvao da doživm ovo jedinstveno iskustvo.