Naši posebni muževi ili šta znači imati privilegiju prisustva rađanju

Autor: CaraDara

Kad živite u zatvorenoj, stagnirajućoj sredini, vrlo lako je nešto nazvati napretkom. Napredak je dobar koncert, zanimljiva izložba. Napredak je ono što se podrazumjeva u velikim gradovima, a Banjaluka ima tu (ne)sreću da je najveća u Republici Srpskoj pa se po inerciji  smatra nekom veličinom. Napredak je isto ako je nešto što je koštalo mnogo, sad košta manje. Sudeći po svemu, svaki dan u svakom pogledu…znate već.

Idući tom logikom napredak je i potez UKBC Paprikovac u vezi prisustva oca porođaju.

 Marta ove godine odjeknula je vijest UBKC Banjaluka  prisustvo oca porođaju umjesto dotadašnjih 500, 38 KM, košta 20 KM koliko iznose, stvarni troškovi.  (više o (ne)koštanju prisustva oca porođaju možete pročitati u mom tekstu Tatina priča…kod nas)

Kako i zašto su očevi  do marta trebali plaćati nestvarne troškove ostaje i dalje misterija. Potpuno nestvarna.

Dobar dio javnosti nije ni znao da su očevi imali mogućnost prisustva porođaju pa su na ovu vijest reagovali kao da je to novost. I to je potpuno razumljivo.

Drugi dio je čestitao aktivistkinjama DRIP-a na  prvoj “velikoj pobjedi” za tako kratko vrijeme jer je djelovalo kao da je ono o čemu smo pričale počelo polako da se ostvaruje. Ipak, stvarnost je dosta drugačija. Kad se malo udubimo u tu veliku pobjedu dobijamo potpuno drugačiji utisak.

Šta je potrebno da biste prisustvovali rađanju svog djeteta a muško ste?

Prvo da ste otac, odnosno da želite biti uz svoju ženu.

Drugo, još bitnije, je da uredno ispoštujete proceduru koja je vrlo jasno navedena na stranici Univerzitetske bolnice.

U proceduri prisustva oca rođenju djeteta objavljenog na sajtu UBKC Banjaluka stoji:

“Prisustvo rađanju je velika privilegija koja sa sobom nosi i izuzetno veliku
odgovornost. Morate da imate na umu i da budete svjesni da svojim prisustvom u porođajnom bloku utičete na povećanje rizika od nastanka infekcije koja može da ugrozi Vaše dijete i Vašu suprugu, ali i drugu djecu i porodilje koje borave u porođajnom bloku.”
Ako niste znali, mi živimo na nekom posebnom, endemskom tlu potpuno različitom od ostatka svijeta u kojem su očevi nosioci bakterija. Naše bakterije, kao uostalom i sve ostalo naše, su jače i otpornije od npr. običnih evropskih bakterija. Ono što je interesantno da njihove ugrožavajuće karkteristike najviše dejstvo imaju upravo u – rađaoni.
Interesantno je da najslabije bakterije postoje npr. u Švedskoj gdje se prisustvo oca porođaju skoro ni ne dovodi u pitanje jer bakterije na njemu teško opstaju. Tate u Švedskoj su sterilne čak i ako dolaze iz Bosne. Jedan takav tata je podijelio svoju priču sa nama.
švedska
tata iz Banjaluke kojem su bakterije oslabile čim je otišao u Švedsku – dokaz da se radi o endemskom djelovanju tlu

-Ono što je posebno zanimljivo, da te tvrdoglave i opasne bakterije, te odgovornost njihovih nosilaca po zdravlje drugih NE POSTOJI ako npr. pohađate srednju medicinsku školu u okviru koje morate obavljati praksu. Ja sam, eto, imala čast da me na prvom porodu posmatra grupa potpuno sterilinih učenika i učenica. Niko nije bio ugrožen. Ni moja privatnost jer je i ona nestala sa tim bakterijama. Niko je nije pominjao niti pitao za nju.

Ali kako je prošlo vrijeme nestvarnih troškova i došlo vrijeme stvarnih, treba se fokusirati na stvarne uslove koje je potrebno zadovoljiti kako biste ostvarili ovu privilegiju. U skladu sa navedenom procedurom od dokumentacije je  potrebno pribaviti sledeće:
 • potpisanu saglasnost oba supružnika za prisustvo porođaju koju možete da preuzmete na ovdje
 • dostavi dokaz o obavljenom sanitarnom pregledu za supruga/oca koji se vrši u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske koji nije stariji od sedam dana u odnosu na očekivani termin porođaja,
 • izvši uplatu i dostavi dokaz o uplati (ovjerenu uplatnicu) stvarnih troškova definisanih u tački III Odluke Upravnog odbora UBKC Banja Luka.

Ispostavlja se da su očevi vrlo nečista bića jer je potrebno da sanitarni pregled ne bude stariji od sedam dana. Ono što je malo nezgodno jeste pitanje momenta porođaja. Postoji termin ali rijetko koja beba dođe na dan kad se očekuje osim kad je u pitanju carski rez a znam da ocu stvarno tu nije mjesto.Termin prirodnog poroda je teško uskladiti sa trajanjem vrijednosti sanitarne potvrde. Sreća pa možemo računati na četiri sedmice u ženinom 9. mjesecu trudnoće. Ako je već zagrijan da bude tu kad mu beba bude dolazila na svijet, šta  fali  budućem tati par puta prošetati (ako je iz Banjaluke) do Instituta da obavi sanitarne ako se beba ulijeni…i plati par puta po 50 KM koliko košta sanitarni pregled.  A ako npr. beba dođe neočekivano, bože moj, uvijek joj možete pričati kako ste imali namjeru da budete tu ali vam, eto, sanitarna potvrda nije važila.

Kad se sve uzme u obzir, jedino što je možda jednostavnije od plaćanja ovih “20 KM stvarnih troškova” za prisustvo porođaju je da budući tata upiše medicinsku pa ako mu žena ubode jutarnji termin kad je praksa – odlično. Kad poraste, dijete će lakše shvatiti da pored sve želje da bude tu, otac nije mogao doći jer nije bilo vrijeme prakse nego da mu je sanitarna istekla.

aas_n
Tata sa slabim bakterijama – Švicarska.(ustupljene privatne slike)

 

 

15 Comments

 1. 14 April 2015 at 7:55 am

  Hvala bogu pa je i meni bila samo omanja vojska studenata na praksi. Svi sterilni, naravno. Možda je trik u belom mantilu, on ubija sve bakterije automatski?

 2. 14 April 2015 at 8:07 am

  To ti je sve zbog čuvenog švedskog minusa. Tamo je `ladnooooo… brrrrrrrrrrr… pa taj minus pobije sve bakterije. Na našim prostorima je još uvek samo promaja. U glavi.

  • 14 April 2015 at 8:26 am

   Promaja će nam doći glave.

 3. 14 April 2015 at 8:08 am

  Haha, moguće. Meni je bilo drago da edukujem mlade kadrove 🙂

 4. 14 April 2015 at 8:32 am

  Ovo je stvarno farsa! Ne kužim u čemu je toliki problem oko toga da otac prisustvuje porodu! Tu kao da se neko inati bzvz! Tužno!

 5. ivadj
  14 April 2015 at 8:38 am

  Pozzz..ja sam imala tu srecu da je moj suprug Dragan bio PRVI tata koji je prisustvovao porodu u Banjaluci (17.02.2012) pa smo eto ucestvovali u pisanju istorije i imali smo ‘srecu’ da nista nismo platili, ali nam je trebao taj ‘sanitarni’ nalaz koji se sa uputnicom placa neki minimum i potvrdu iz skole za trudnice da je prosao ‘obuku’ ako se za to sto predstoji uopste mozes pripremiti ali okk..meni je to bio treci porod pa mi je ‘ta’ obuka bila smijesna jer “teoretski to sve lijepo zvuci,malcice je drugacije u praksi”..nije problem kod nas ni u tih 20 KM niti u sanitarnom pregledu vec u nezainteresovanosti oceva za prisustvo porodu..tu svijest treba probuditi..jer 80% oceva ce potrositi i 10X vise u kafani cekajuci da zena rodi a ne shvata kakav jedinstven i caroban trenutak svog zivota propusta..ali Balkan -boy..ako nisi popio sa rajom kao da zena nije ni rodila..ja licno mislim da je to problem a GAK radi onako kako moze i mora..u svakom zitu ima kukolja ali ipak je vecina dobrih i skidam im kapu jer ipak oni snose odgovornost i za nase zivote i zivote nasih beba..kada se pogleda sa te strane rekla bih da smo mi ipak malo ‘razmazene’ i ocekujemo kraljevske tretmane a zaboravljamo gdje smo..pozzz mojoj slatkoj Suzi i njenoj family u Svedsku

 6. Dzana
  14 April 2015 at 12:22 pm

  Apsolutno se ne slažem sa količinom drame i patetike kojom je ovaj članak pisan.

  Dalje, u Švedskoj MRSA-e nema, ali kod nas je ima. Da li je i to laž? Da li bebe oboljevaju bez razloga, čisto onako?
  Neka radi sanitarne preglede jer medicinsko osoblje redovno radi takve preglede, u uniformi su i koriste dezinficijente koji su na svakom ćošku bolnice.

  Veća koncentracija outsajdera u bolnici znači i potencijalno veća koncentracija i bakterija koje su štetne za profil pacijenata koji su hospitalizirani.

  Nisam medicinski radnik, ali malo mozga nije na odmet.

  • Dzana
   14 April 2015 at 12:28 pm

   Da dodam, u Švedskoj i Švicarskoj se djeca ne vakcinišu za iste stvari kao i kod nas jer su oni svojom kvalitetom života iskorijenili određene bolesti koje su se nedavno opet pojavile navalom migracija iz pravca Balkana.

 7. 14 April 2015 at 3:20 pm

  Trenutno mi se najsimpatičnijom čini pomisao da… nekako… mom skorašnjem porođaju prisustvuje on, a ja da ikako izostanem 🙂 Na prvom mi je najviše išao na nerve student koji je svako malo dolazio i uvek iznova imao neku zastrašujuću konstataciju, a da pri tom mene nije ni pogledao u oči, da ne kažem ni konstatovao me nije, već samo babicu. Kad mi je dodijalo, pitala sam ga- jeste li vi baš neophodni ovde? Žmu bi mi dobro došao, ne znam da li bi njemu trebala vrlo brzo posebna nega kad sve krene 🙂 ali u NS za sad ne može. Kažu, boksovi su sa staklenim pregradama, pa se narušava intimnost porodilja. Na studente se to ne odnosi izgleda.

 8. 14 April 2015 at 7:03 pm

  Nije sve tako crno. Moj muz je prisustvovao na oba poroda, u Sarajevu, bez ikakvih nalaza, dokaza, placanja… ali samo na porodu, nije mogao uci prije, sto znaci da mora biti blizu. Prilikom ulaska obukli su mu ono papirno odjelo, stavili kapu i masku pa se uklopio sa doktorima 🙂 U jednom porodilistu je tako. U drugom je slicno, samo, stvarno treba nalaz brisa. Znaci, ‘tlo’ popusta 😉 iskorijenit cemo mi te zlocaste bakterije.
  Ali slazem se sa nekim od predhodnih komentara, vecina tata uopste ne zeli da bude prisutna na porodu, na tome treba poraditi…

  • 15 April 2015 at 10:29 am

   🙂 Bitno je da roditelji koji žele da zajedno prođu ovaj događaj imaju priliku da to urade bez administrativnih prepreka uz osjećaj kao da rade ne znam ni ja šta. Naravno da se neke stvari trebaju poštovati pod uslovom da su smislene. Nisu svi očevi, kao ni majke uostalom, za to da budu tu. Neke žene bi htjele da u toj situaciji pored sebe imaju sestru ili majku, što da ne i to je ono čemu treba težiti – izbor.

 9. 15 April 2015 at 2:52 pm

  Uf jesi ga sročila..! Da, baš je da se naljutiš kako se još uvijek pravi bauk od toga kod nas. Kako samo podmuklo se obeshrabruju očevi koji bi da uđu u salu – vi ste rizik za bebu! Ali i kad ga puste, opet ostaje onaj glupi sistem gdje bebu odmah stavljaju u kutiju, nemaju mama i tata neko intimno vrijeme sa bebom.

  Ma ja stvarno ne mogu da prebolim ovakve stvari.. Još sam pod utiskom one emisije sa RTRS-a… Potpuni nedostatak sluha, ljudi uopše ne razumiju šta to žene hoće… Ona doktorica na kraju sva samozadovoljna govori: “Ništa se ne brinite, samo se prepustite nama, slušajte nas i sve će biti u redu”. Aman ženo, zašto moramo slušati taj sistem kad očigledno ima mana? Daj ove stvari koje ništa ne koštaju da mijenjamo!

  Skoro mi je drugarica izašla iz porodilišta. Jako nezadovoljna. A ja mislila da će je držati kao malo vode na dlanu, jer je i ona dr i radi u KBC. Porođaj naravno hladnoća tipa evo odstranili smo vam ovo strano tijelo. Na odjelu svako nešto svoje priča, svoju politiku vodi. Babica kaže dijete ima žutilo, a kad je pitala dr-a za to, on je napadne i kaže “Je li kod vas sestre daju dijagnozu!”. JOOOJ!!!

  Ja ne vjerujem da ću se više porađati, ali imam 2 sestre i voljela bih da one uživaju u svom porođaju i danima koji slijede. Ovako kako je sad, šanse su jedino da im bude ok.

 10. pecurka
  17 April 2015 at 3:19 pm

  Svaka cast za tekst. nije tacno da su ti dr u kbc sterilni moja beba je od njih na porodu dobila staphylococcus bakteriju,ugrozili mu zivot 11 dana u inkubatoru proveo…dosta mazanja ociju sa njihovim pricama kako im je sve sterilno i po ps malo sutra.

 11. 1 May 2015 at 10:41 pm

  Prvi porodjaj – katastrofa, jedva zivi ostali oboje. Drugi porodjaj – govorim tiho i vodim muza od 120 kg. sa sobom. Odjednom svi nasmejani, fini, predusretljivi. Ja opustena, sigurna, poradjam se sa lakocom. Kod nas u Frontu BG posete nisu dozvoljene na odeljenju ali zato su dozvoljene za sve i svakog, ceo dan u aprtmanima. Bogati ljudi nemaju bakterije!

 12. 4 May 2015 at 8:12 pm

  Eh, pa ja bih načisto propala da vodim muža od 75kg sa sobom! 😀 Ali, da, to je poenta. Drago mi je da si drugi put prošla dobro.