Matematički prikaz roditeljskog plana

Postoji izreka “napravi plan da ti se Bog naruga”. Sigurna sam da je tu izreku smislilo neko dijete. Ta izreka namjerno zvuči ovako, narodski, jer su djeca pametna i nisu htjela da plaše roditelje nečim poput  “napravi plan da ti ga dijete pokvari.” Prvo bi se roditelji naljutili jer to zvuči grubo, a onda bi se uplašili jer se i onako plaše mnogih stvari kad su djeca u pitanju.

Ko ima dijete, ima i hrpu propalih planova: za 1.maj, za ljetovanje, za izlaske, za putovanje, predstave, koncerte… (za odmorom, snom, nekim malim ličnim zadovoljstvom uštinutim između obaveza  se ne računa, ). Moglo bi se reći da se u većini slučajeva, ne uvijek,  djeca nisu tolika čedovišta,  kvarenje planova može skoro matematički predvidjeti. Laički ćemo to prikazati ovako:

Ako su dati,

P(a) – kao plan (neka planirana aktivnost za roditelje bez djece koju roditelji uglavnom željno iščekuju ali samo ponekad to kažu na glas  i to samo u prisustvu drugih roditelja koji su obično dio tog plana)

gdje je,

a – aktivnost bez djece – već pomenuti izlasci, druženja, odlazak u paralelnu realnost sa drugim odraslim ljudima gdje nećete stalno nekog morati držati na oku

i

B – kao belaj (sabotiranje te  aktivnosti, dovlačenje roditelja kući  neposredno prije početka te aktivnosti, na pola te aktivnosti ili čak ne uspiju ni otići već im se odmah da do znanja da nema mrdanja od kuće)

onda je P(a)=1/B, tj.

belaj i plan su obrnuto proporcionalni ili jednostavno i odavno dokazano, nema plana bez belaja.

p.s. Ovaj prikaz će vjerovatno doći punog  izražaja u tinejdžerskom dobu sadašnjih beba gdje će vrijednosti P biti zamjenjene sa O (očekivanja od djeteta).

Sve to valjda ide u rok službe…

4 Comments

 1. Danijela The Fan
  10 May 2013 at 7:52 am

  Daru za Nobelovu nagradu iz matematike. I psihologije. I sociologije. Za nagradu iz matematicke socijalne psihologije. 🙂

  • 10 May 2013 at 8:12 am

   🙂 🙂

 2. Danijela The Fan
  10 May 2013 at 7:54 am

  P.S. vidim da je termin “cedoviste” usao i u zvanicnu upotrebu, hehe. :)))

  • 10 May 2013 at 8:12 am

   Šta ću kad je genijalan. Logičan izbor 🙂