Komšina kapija

Koliko se određujemo drugim ljudima? Biće da su nam neophodni čim ponavljamo iste greške sa istim osobama. Ponavljamo mi iste greške sa i sa različitim osobama, ali ove sa istim imaju neku dozu gluposti, da ne kažem romantičnosti.  Ne znam je li to blesava nada da će se nešto promijeniti ako nebrojeno puta ponovimo istu radnju ili nam na kraju godi samo to ponavljanje  besmislne radnje. Nije ni potrebno reći da tako nešto ne samo da nije pohvalno već da i se često prikriva raznim opravdanjima i prebacivanjem odgovornosti,.

Ovakvo razmišljanje je započelo gledanjem u komšijinu kapiju. Nije bilo ašikovanja niti raskidanja na kapiji, već se dogodila saobraćajka. Učesnici: automobil i kapija.

Kapija je inače veterenaka u saobraćajnim nesrećama. Umjesto vojničkih odličja puna je svjetleće signalizacije koja ističe njenu važnost. Naime, zanimljivost oko same kapije je njen položaj. Nalazi se blago isturena na velikoj krivini i uvijek postoji rizik da se zbog prevelike brzine neko zapuca u nju. I zapucavaju se redovno. Udaraju je i krše. Bilo je tu i golfova i mečki, mislim da je ni “Francuzi” nisu štedili. Prošla je ta kapija pravu golgotu. Dovoljno je malo kiše i veća brzina, baš kao što je bilo neki dan, da jadna kapija opet strada. Ponovila se onda čitava mantra. Vozač izašao iz auta, komšo je malo stajao sa njim, nešto su se izdgovarali i sutradan je komšo popravljao kapiju. I tako svaki put. Jedina novost ove godine je svjetleća signalizacija i crveni trokut  nataknut na betonski stub sav iskrvljen od silnih udaraca.

Je l sad do komšine kapije ili do vozača? Budimo relani, kapija jeste na nezgodnom mjestu, ali svejedno je krivina toliko oštra da nema potrebe za jurcanjem. S druge strane, zar ne bi komši život bio dosta olakšan kad bi samo malo pomjerio kapiju ka unutra? Očigledno ova druga opcija ne dolazi u obzir jer kapija stoji nepomično sve do sledećeg limenog poljupca.

E, tako i mi, uporne komšije, istrajavamo u svojim ponašanjima, stavovima, inaćenjima  i čemu sve ne, iako vrlo dobro znamo da će asfalt jedan dan biti klizav a brzina neprilagođena. Pih! Da mi je bar neku signalizaciju naći za to…