Koja kolica kupiti?

Kad dobijete bebu, trudno stanje se čini tako daleko i nestvarno zajedno sa čitavom torbom propratnih pojava.  Ta torba sa propratnim pojavama dodatno dobija na težini ako je u pitanju prva trudnoća. Pored već više puta pominjanog hormonalnog šiza, velikih očekivanja od sebe same, jadnog budućeg oca (preko čijih leđa hormonalni šiz najčešće pravi žurku) i svijeta na globalnom nivou, vi se u stvari prvi put susrećete sa nečim takvim. Normalno, želite najbolje za svoju nerođenu bebu tako da je noćna mora mnogih trudnica kupovina kolica.

O bože, kad se sjetim…prvo sam mislila da ću ja to lako. Kolica k’o kolica. Čas posla ali onda, onda se upetljao savjetnik Google i gomila brendova, preporuka, mišljenja…Iz sopstvenog iskustva mogu izdvojiti nekoliko kriterijuma kojima bi se trebalo voditi:

– doba godine – ako beba stiže u ljetnom periodu to mnogo olakšava stvari. Kolica iz jednog dijela sa 3 različite pozicije mogu sasvim lijepo poslužiti. Jeftinija su a izbora ima na pretek. Ako beba dolazi u hladnijem periodu, odlična je korpa . Bebi je u njoj toplije, a korpa olakašava stvar jer može poslužiti i u autu.

Korpe dolaze uz tzv. 3-u-1 kolica. Ta kolica imaju 3 dijela – pomenutu korpu, jaje i dio za sjedenje. Svaki dio se može skinuti.  Prednost korpe je ta što beba u njoj ima potpuno ravan, ležeći položaj. Ako imate sreće kao što sam ja imala, pa naiđete na prodavnicu gdje se možete dogovoriti i kupiti 3-u-1 kolica ali bez jajeta i kolica dobiti po povoljnijoj cijeni – super. Odustala sam od kupovine jajeta prije svega jer se vrlo kratko koristi, beba nije u ravnom položaju (što znači da ne bi trebala dugo da bude u jajetu) a i lakše je ušuškam u korpi. Tako sam ja razmišljala ali znam i neke mame koje su bile zadovoljne jajetom. Od njih možete posuditi jaje ako se odlučite za kolica iz jednoga komada;)

-lični afiniteti – ako ste žene od akcije i znate da ćete sa svojom bebom prelaziti značajnu kilometražu, izaberite izdržljivija kolica. To se osjeti na prvu, pod rukom. Ako su previše klimava i djeluju nestabilno bez bebe, vjerovatno će takva biti i sa bebom. A ako ste tip za lagane šetnjice, do prve bašte, boli vas briga.

– mjesto stanovanja – ako znate da ćete morati nositi kolica na neki sprat a nemate lift, ni baka-deka servis, birajte što laganija kolica (ona su obično skuplja). Prosječna kilaža se kreće oko 10kg, dodajte tome i težinu bebe…vidjećete da svaka kila igra ulogu. (Ovdje prednost korpe dolazi do izražaja. Korpu sa bebom jednostavno skinete, ostavite točkove ispod stubišta i lagano kući, uz stepenice.)

-automobil- ne zaboravite na veličinu gepeka u autu.  Zna se desiti da kolica koja super izgledaju  imaju gabarite koji nisu u skladu sa gepekom. Dalja rasprava je besmislena bez obzira koliko vam hormoni divljali.

– rastavljene ili  ručke iz jednog komada- ja sam izabrala iz jednog komada jer mi često nedostaje ruku. Desi se da moram pričati na telefon, ili nešto čačnuti oko bebe, pa na kraju i prebaciti nešto preko te ručke  kojom je lako upravljati i jednom rukom.

-boja- mnoge mame biraju roze za curice i plave boje za dječake. Neću pričati džender priču već reći praktično – ako kupujte kolica i planirate da imate još djece ( a na njihov pol možete teško uticati) birajte neutralne boje.

– broj točkova – 4 točka, meni su djelovala stabilnija i sa manjom tendencijom upadanja u kojekakve prepreke na putu.

-cijena – to nije važno 😀 Šalim se. Neću vam ja držati predavanje o tome, ali ne budite rob brenda koji nekad na uštrb kvaliteta igra ulogu u cijeni.

I na kraju, ovo ništa ne vrijedi ako naletite na neka kolica i kažete “to je to”. Sretno!