Kad su roditelji spremni za polazak djece u vrtić?

Zbog djecocentričnog društva osjećam ličnu odgovornost da i ovo iskustvo podijelim sa vama. Iako moje dijete već ide u vrtić, inspiraciju mi je dala prijateljca kod koje sam prepoznala ono što sam ja osjećala a nisam pričala o tome.Nikad nije kasno da se čovjek-žena opameti, pa otud i ovaj članak.

Na Internetu ćete naći mnoge članke o polasku djece u vrtić ( i ja sam pisala o tome, vidi kategoriju “Vrtić”), o pripremama djece za boravak u kolektivu i ostala čuda. Međutim malo ko priča o pripremama mama i tata za vrtić. Kao da nismo bitni. Kao da taj zadatak nekog drugog čeka. Izgleda da je ljepše i lakše ostati vjeran slici racionalnog roditelja koji zna šta je najbolje za njegovo dijete i to odrađuje bez suvišnih emocija.

Dakle, kad smo spremni za vrtić?

Nikad.…bar prvih mjesec dana 🙂

Motaće vam se razne misli po glavi tipa:

Ma daću otkaz i živjećemo na selu sretni i siti.

Ja sam grozna majka/otac kad ovo svjesno radim svom djetetu.

Srce mi cijepa kad vidim kako jeca.

I tako će vam biti maksimalno nekoliko sedmica. Onda ćete okusiti čari vrtića i nećete vjerovati da ste se na početku tako loše osjećali.

Zaključak: pripreme nema.

p.s. podijelite svoje mukice sa nekim, možda vam bude lakše.

p.p.s. nekoj djeci u nekom periodu vrtić ne odgovara. Dajte i sebi i djetetu vremena..,ali to je već neka druga tema.

 

1 Comment

  1. Rebeka
    7 October 2014 at 9:59 am

    Mene je jako strah vrtica, pogotovo sto sam ovdje radila 5 godina u vrticu. Ne postoje drzavni vrtici samo privatni i jako jako su skupi.