Kad na bicikl poslije poroda?

Tekstove koji bi dali odgovor na ovo pitanje nije bilo moguće naći na našem jeziku a da se ne odnose na glavnu temu većine porodilja – mršavljenje poslije poroda. I ja sam u većini, mirne duše. Međutim, ovaj post nema veze sa “vraćenjem na staru kilažu samo mjesec dana nakon poroda”, gluho bilo.

Ovo je post koji ima veze sa ljubiteljkama bicikla, onima koje su se možda proteklih devet mjeseci uzdržavale od bicikla i ne mogu dočekati da se vrate u sedlo. Da, govorim o običnoj vožnji biciklom, po gradu, možda sa starijim djetetom. Nikakav trening, nikakvo forsiranje, samo vožnjica zadovoljstva radi.

Ono što svi preporučuju, jeste, uzdržavanje od fizičke aktivnosti, tj.vježbanja dok ne prođe šest nedelja od poroda. (Skoro da zazirem od riječi “babine” jer one kod nas imaju skoro mistično značenje.)

“Naročito nakon prvog djeteta ili teškog porođaja, sic sigurno neće biti predmet vaših želja još dugo, dugo. U slučaju da je sve prošlo glatko i bez problema ili ako je u pitanju drugi porod, nećete vjerovati kako se tijelo brzo oporavlja.”

http://totalwomenscycling.com/riding/mums-corner-cycling-after-childbirth-9037/

 

Što se mene tiče ovaj navod je sve rekao. Vi diktirate kad ćete sjesti na bicikl. To može biti nakon par mjeseci ili nakon koju sedmicu.

U mom slučaju vožnja bicikla nakon poroda je izgledala ovako:

1. porođaj:

Decembar mjesec, trajao satima i satima, rađena epiziotomija.

1. vožnja početkom marta, na drumskom biciklu u trajanju od 40ak minuta.

Bicikl je bio nov (dobila ga nakon poroda), pa nisam mogla ocjeniti da li je navikavanje na sic bilo zbog toga ili zbog poroda. Ništa nije boljelo.

2. porođaj:

Septembar mjesec, trajao ni pola sata, nije rađena epiziotimija, nastala manja ruptura.

1. vožnja dvije sedmice nakon poroda na city biciklu u trajanju od 15ak minuta koliko je trebalo da Bebo i ja dođemo do parka (on je bio u sjedalici).

Stari bicikl, sa gel-sjedalom koje je malo šire. Ništa nije boljelo.

Ne govorim ovo da bih nekog nagovorila da sjedne na bajk čim stane na noge ali sam se ja stvarno dobro osjećala, mogla nakon poroda isti dan hodati, uskoro i sjediti bez problema. Vi ste odgovorni za sebe a na poslijetku i svoju bebu jer vam povrede nastale zbog sopstvenog precjenjivanja ne trebaju, naročito ako dojite.

Ipak, za svaki slučaj evo i nekoliko  profesionalnih savjeta sa LIVESTRONG.COM koji  se tiču vraćanja u kondiciju:

 1. Nema vožnji 6 nedelja nakon poroda, a u slučaju sekcije 8 nedelja – minimum.
 2. Promijenite sic. Preširok ili preuzak sic vam mogu biti neudobni. Sjedalne kosti bi trebale biti na sredini sica.
 3. Razmislite o muškim sicevima sa otvorom na sredini, naročito ako ste imali epiziotomiju.
 4. Počnite polako. Prvo u intervalima od 10-15 minuta. Vozite po 30 minuta 5 puta sedmično.
 5. Nosite biciklističke sa umetkom.
 6. Prestanite sa vožnjom ako osjetite bol.

Koliko god zvučalo kao floskula, bitno je slušati sebe. I u slučaju da osjetite da ste spremne bitno je ideju sprovesti u djelo na najbezbolniji mogući način. Šta mislim pri ovom? Pa ja sam o ovoj vožnjici mamu obavjestila nekoliko dana nakon nje  kad me je pitala šta ima. Da sam to uradila kad sam odlučila da ću sjesti na bicikl vjerovatno bih odustala od te vožnje jer sam u babinama ili bih vozila nadrndana, a to je složićete se, glup osjećaj za prvu vožnju nakon toliko vremena.

Sretno i polako!

blato
blato i šuma će još malo sačekati

 

2 Comments

 1. Rebeka
  7 October 2014 at 10:03 am

  Ja nesto kontam ipak moras sacekati da ti rana zaraste.

 2. Rebeka
  7 October 2014 at 10:07 am

  Pade mi na um, znas sta je dobro ako se imaju bolovi kad se sjedi uopste iza poroda. Uzme se slauf obicni naduva i sjedi na njega. Ovdje u bolnici iza poroda daju zenama nesto kao manji slauf i to se zove doughnut/krofna i zaista pomaze.