Hrana u porodilištima

Naiđoh na Internetu na akciju koju je pokrenuo portal Bebac. Pozivaju se porodilje ili trudnice koje su hospitalizovane da pošalju fotografije obroka, odnosno vrsta hrane koje dobijaju u bolnici. Pretpostavljate, nije to iz obijesti ili takmičenja, već od čiste muke jer ti obroci sudeći po slikama iz porodilišta u Srbiji izgledaju ovako

bebac.comOvo mi se čini kao dobra ideja jer niko, ama baš niko, ne može da osudi pokušaj dizanja svijesti o tretmanu porodilja i trudnica. Bez obzira koja država je u pitanju, njena građanska svijest, demokratija ili koja god popularna EU sintagma bila u opticaju, se mjeri upravo prema njenom odnosu prema djeci, odnosno trudnicama i porodiljama.

Mi, kad kažem “MI” mislim na sve one koji razumiju ovo što je napisano kako god se jezik i pismo zvalo, naravno, još nismo na nivou na kojem bi sistem pridavao važnost nečemu tako sporednom kao što je ishrana u bolnici. Ne mora se striktno raditi o trudnicama i porodiljama. MI smo države koje uglavnom porod smatraju kao ženinu obavezu bez mnogo filozofiranja. Filozofiranje obično  podrazumijeva izbor načina porođaja kao i izbor prisustva osoba na samom porođaju. Kad se uzme u obzir da je ovo nešto što se podrazumijeva u mnogim drugim zemljama, onda je jasno na kojem se mjestu nalazi sporedna stvar kao što je jelovnik za trudnice i porodilje.

Koliko je komplikovano da bolnica iz plodnog kraja, kao što je (samo navodim primjer, ne prozivam) npr. bolnica iz Gradiške, koja je u srcu plodonosnog Lijevča, otkupljuje povrće i voće od lokalnih proizvođača? Tenderski, pretpostavljam jako komplikovano.

Koliko je komplikovano da država podržava ovakvu saradnju na lokalnom nivou podržavajući upravu bolnica kroz smanjenu birokratiju? “Ugraditeljski” isto nevjerovatno složeno. Ne može se to pokriti ni fakturama ni ostalom dokumentacijom.

Kako izgledaju obroci u porodilištima u Srbiji, možete pogledati ovdje. Vjerujem da će vas fotografije motivisati da i vi pošaljete koju  na [email protected]

10292454_10152508303903278_5538096804258172341_nPrijatno!

 

10 Comments

 1. Ja
  28 May 2014 at 5:35 pm

  Jad i cemer.. steta sto nisam slikala dok sam bila prosli put, ali ovaj put cu se pripremiti.. 🙂

  • 28 May 2014 at 6:03 pm

   Uh, ne znam šta da mislim o našoj bolnici jer se čak sjećam i nekog kolača 🙂 a ja sam jefitna roba kad su slatkiši u pitanju. Bez šale, mislim da je ovo super jeftina i jednostavna akcija kojom bi se moglo doprijeti do pameti nadležnih, koliko god bajkovito to zvučalo.

 2. t
  28 May 2014 at 5:59 pm

  podsjeti me na sve tretmane poslije porodiljskog odsustva.
  to je tek nepresusan izvor inspiracije…

 3. 28 May 2014 at 6:05 pm

  Ne sumnjam, ovo je samo vrh ledenog bla bla…razumijem te potpuno. Iako, IAKO, nedavno porođene porodilje, jedna od njih mi je baš neko veče pričala, da se atmosfera bar u banjalučkom KBC-u izmjenila. Ne znam da li stvarno jeste ili je ona greška u statistici 🙂 ali nadam se da stvari idu na bolje.

 4. 29 May 2014 at 8:40 am

  Užas! Tako je bilo i u Sremskoj Mitrovici…ma tako je svugde u regionu. A može se zdrav i ukusan obrok spremiti i od jeftinih namirnica – pošto su navodno pare problem. Ali znaš šta je onda pitanje: a ko će to da sprema, da se drnda, pere sudove, stoji za šporetom?..Ovako brate, cepneš tu maščuru nožem i gotovo! Sledeći!…

 5. Nina Nenadic
  4 June 2014 at 12:30 pm

  Ja sam se porodila ove godine i ne mogu da stavim veliku primjedbu na hranu..nije kao kod kuce , a možda je za neke i bolja nego što se inače hrane. Količinski je , mislim, malo za žene koje su na održavanju trudnoće i imaju veće kaloriske potrebe, ali za porodilje sadvim ok. Govorim o Paprikovcu u Banjaluci.

  • 4 June 2014 at 6:48 pm

   Nina, ja sam se porodila prije 2,5 godine i ove godine me čeka još jedan porod. Vjeruj da se ni ne sjećam šta je bilo od hrane ali znam da je kolač bio na kraju. Tamanila sam sve odreda. Poenta je da država u kojoj prirodni priraštaj negativan (kao naša) i u kojoj veća prijetnja starenje društva (zbog bijele kuge i odlaska ljudi) nego kriminal, dizanje svijesti žena o njihovim potrebama i pravima. Mi izdvajamo novacza zdravstvo. Imamo pravo da tražimo bolje uslove.

 6. T
  5 June 2014 at 11:22 am

  Izdvajamo novac. Onda dođemo na bilo koji pregled, pa platimo. Platimo malkice manje nego u privatnoj ordinaciji. Pa onda ja dođem kući i razmišljam kako bi mi bilo bolje da se pridružim onim ovčicama na livadi, njih bar ne šišaju tako često…

 7. Rebeka
  12 June 2014 at 8:07 am

  Kara, ja imam pitanje. Znam da je kod nas univerzalno zdrastvo. Da li su ti obroci besplatni za porodilje odnosno pokriveni zdrastveni osiguranjem? Naravno ljudima se odvaja od plata i ne pita te da bi imali uzdrastvenu zastitu. Upravljanje budzetom i svijest u ljudima je problem. Zao mi je sto je tako. Ja se sada daleko vise plasim nestrucnih ljekara, ili povrsnosti. Drugarica iz Banja Luke mi je rekla da kada se poradjala punkuno joj vodenjak a nije imala kontrakcije i muz je uveo u radjaonu a doktorica/ginekolog se izderala na nju. Sreca pa su znali nekog doktora tamo,/imali vezu i ispostavi se da to dijete treba da porode u odredjenom roku inace ne bi ostalo zivo. Toliko o profesionalizmu. Ne kazem da su svi takvi ali bi me to jako jako plasilo jer ipak doktori rade sa ljudskim zivotima male greske prave velike komplikacije. Svaka ti cast sto se trudis da makar malo podignes svijest ili navedes ljude na razmisljanje o ishrani trudnica. Sve su mi teme zanimljive i podsjecaju me na situaciju u zemlji.

  • 12 June 2014 at 1:09 pm

   Rebeka, jesu. Dakle, svi normalno zaposleni (čitaj, prijavljeni) odvajaju doba dio plate za zdravstvo što znači da su ti obroci plaćeni iz džepa građana. Druga stvar je što mi sad imamo sigurno više pasivnog nego aktivnog stanovnišva pa to što se izdvaja sigurno nije dovoljno da pokrije sve koliko bi trebalo. Što se tiče doktora i stručnosti, odnosno nestručnosti, sigurno će ti biti zanimljiva ova FB stranica https://www.facebook.com/IskustvoPorodajaUBanjaluci?ref=br_tf gdje žene dijele svoja iskustva iz rađaone. Na ovojs stranici je takođe bila okačena i ova priča u vezi hrane, ali su reakcije žena uglavnom bile poražavajuće. Pogledaj stranicu pa će ti biti jasno o čemu govorim.