Ćeri, ideš li na Konverziju?

Ovo pitanje sam dobila u inboks ni manje ni više već od rođene mame.

Od one sa kojom kad se dopisuješ preko fejsa više od minut skakuću tačkice da bi ti iskočilo jedno „šta radiš“.

Od iste one koja je išla sa nama na Kopaonik da bi čuvala djecu kako bih ja neometano mogla pratiti „Novu energiju“. I ona koja je komšinicama pričala kako joj kćer sa mužem i malom djecom ide u Budvu na tri dana na nešto o internetu (SparkMe) da im bude oficijelni bloger, šta god to bilo.

Mati.

Zna šta mislim i kad link podijelim.

A tad je vidjela da sam podjelila link za Konverziju.

Ne zna ona ni šta je Konverzija ali vidi da liči na to nešto što zbog čega sam već prevaljivala kilometre i trošila pare.

Zna da ima veze sa predavanjima koja sam već slušala. Otvorila žena PROGRAM, bokte.

Zna čak i neke ljude koji će tu predavati.

Zna kakva sam se vraćala sa tih konferencija i događaja. Pokazivala joj slike, pričala o ljudima, pisala tekstove, dobijala ponude za posao. Što bi se reklo – umrežavala se.

Mater je sve povezala.

I normalno da je pitala.

Šta je Konverzija?

Konverzija je pretvaranje jednog oblika u drugi. Šalim se. Donekle.

Recite da je kliše ali ja sam nakon svake konferencije dolazila pomalo kao neko drugi. Vidiš mnogo mlađe od sebe koji su razvili sopstveni biznis, a, hej, nisu u stranci.  Vidiš mnogo starije koji prenose znanje i iskustvo, koje uživaš slušajući, jer zaista jesu puni znanja i iskustva. Ljude koji su se uhvatili u koštac sa vremenom u kojem živimo.

Da, ovo je Bosna i kasnimo u razvoju mnogo.

Ali ko tebe sprečava da ideš u korak sa vremenom?

Konverzija je e-biznis regionalna konferencija.

-Važi. A šta ti to znači?, rekla bi moja mama.

Ima neke veze sa internetom ali ne znam ti ja tačno šta, to bi jedino mogla reći onim svojim komšinicama sa početka priče.

Konferencije ovakvog tipa se prave iz nekoliko razloga: da se pokrene ili digne na viši nivo priča o internet poduzetništvu (širenje posla, zarađivanje), radi umrežavanja (upoznavanje i prepoznavanje ljudi) i naravno, razmjene znanja (tekst prenosi znanje ali živa riječ znači mnogo više).

Zašto bi iko išao na e-konferenciju a posao mu nema veze sa internetom?

Danas svaki posao imao veze sa internetom.

Ako ćeš medenjake praviti, obrve iscrtavati ili psihoterapiju držati. Sve, prije ili kasnije, dođe do potrebe za internetom. Do tebe je koliko i kako ćeš iskoristiti ono što ti internet nudi.

Bosna i Hercegovina se nalazi na 3. (slovima:trećem) mjestu po broju nezaposlenih u svijetu.

Zadrt stav po pitanju mnogo čega nas čvrsto drži na ovoj poziciji sa tendencijom penjanja ka prva dva mjesta. Znanje i želju za radom ti ne može oduzeti niko. Možda ćeš zarađivati manje nego u Njemačkoj ali da ćeš biti bez posla, teško. Formalno i ponuđeno znanje nije više dovoljno. Moraš sam da ga tražiš.

Ako se pitaju naši roditelji, postoji nekoliko fakulteta kod nas (pravo i ekonomija – lijepi za žensku djecu, tehnički fakulteti – za mušku, i Filozofski fakultet). Pored toga postoje privatni i državni fakulteti. Koji god fakultet da izaberete suočićete se sa sledećim: skoro potpunim neznanjem o struci koju ste izabrali. Fakulteti vam više nisu dovoljni.

„Prema prognozama Evropske komisije završen fakultet, pa čak i master nivo, u budućnosti neće biti dovoljni za pronalazak kvalitetnog posla u struci. Pored formalnog obrazovanja sve više se traže dodatne vještine kao što su talenat za preduzetništvo, samostalna inicijativa i poznavanje više jezika.“, kako je to lijepo napisao Nikola Kužet.

Konverzija vam obuhvata sve troje. Slušaćete o preduzetništvu, samostalnu incijativu nadam se imate a ako ste došli do ovdje, jezik razumijete.

I da. Idem, mama, idem. U dvorištu mi je skoro. Je l’ moraš pitati?