Recenzija “All about Apple” stvari za djecu ili kako sam dobila Bebu u vreći

Dosta zanimljivih priča počinje društvenim mrežama. Tako i ova.

Na fejsbuku vidim da je prijateljica sviđnula stranicu All about Apple. Vidim neku zanimljivu sliku ali nisam odmah skontala šta je na slici osim da ima veze sa djecom. Odem na stranicu i ostanem nekih desetak minuta dok nisam pregledala većinu fotografija i snimaka. To nešto misteriozno na slici je bila vreća za spavanja za veliku djecu.

10600580_728497427221263_6163590513165574472_nŠto sam više gledala fotografije to sam više željela nešto od divnih stvarčica za svoju djecu a u ponudi je bilo svašta: od smotuljaka za novorođenčad do dekica.

Prošlo je nekoliko dana, ja izašla iz bolnice i opet se zateknem kako visim na toj stranici i shvatim da stvarno nešto trebam poduzeti u vezi toga. Odlučim da se javim dizajnerici sa sledećom ponudom – ako želi da mi pošalje nešto od svojih kreacija, a meni  se svidi napisaću tekst o tom, ako ne, uredno joj vraćam proizvode. U roku od par sati stiže odgovor – da!

Kad vidite fotografije, reći ćete da sam igrala na kvarno jer nema razloga da mi se ne dopadnu ovako slatke stvari. Nisam, pitanje je iskustva. Znate kad na Internetu gledate apartman za ljetovanje, pa balkon predivan, kuhinja sija a onda dođete na lice mjesta i shvatite da je sve tako ali samo na slikama. Zato sam htjela da stvari vidim uživo i ne mogu vam opisati svoju sreću kad sam dobila potvrdan odgovor.

Elma, tako se zove osoba koja stoji iz All about Apple svijeta, mi je rekla da će mi proizvodi stići na adresu i stigli su.

Picture 003

Prvo sam odlijepila na kutije i shvatila da ja ovo nisam radila toliko zbog djece koliko zbog sebe 🙂 Još kad sam vidjela posvećenost detaljima već na kutijama…

 

Picture 004

…bila sam skoro kupljena. Ali ko mene šta pita?

Bebo i Seka su glavni testeri. Bebo je dobio vreću za spavanje a Seka dekicu.

Vreća me je posebno obradovala jer od kad se rodio pa do svojih nepunih tri godine, ne sjećam se kad je dopustio da ga pokrijem. Ako to kojim slučajem uspijem jer je npr. zima, u toku noći, on se rotirajući, dubeći na glavi, vrteći se oko svoje ose, redovno ostaje bez deke i nepokriven. Kad je bio manji, nije pristajao na vreće, a ostalo je istorija. Dijete je uglavnom spavalo nepokriveno pa sam se dovijavala na razne načine. Oblačila mu debele pidžame i povremeno pokrivala pa koliko izdrži. Nogice su uvijek morale biti bose, a na čarape nije pristajao. Koliko god mi se vreća svidjela, bila sam skeptična.

Kad sam mu je obukla, prvo je otišao da snimi situaciju.

collage1
Bebo

Dijete kao dijete, prvo je istražio “pije” na sebi (odmah ga je prepoznao 🙂 ) a onda je postavio praktično pitanje na svoj način – kako ići piškiti kad si u vreći.

DSC_8486
Najbitiniji test

Lako. Pošto se kopča na tri velika, kačkana dugmeta, dovoljno je bilo otkopčati gornje dugme i da bez potpunog skidanja vreće, Bebo obavi sve što je trebao.

Ipak, fascijanacija vrećom je trajala sve dok nije ugledao dekicu. Nakon toga je krenulo batrganje kako bi se što prije riješio vreće. Kako je taman bilo vrijeme spavanja, dopustio je da ga pokrijem – sve osim nogica.

DSC_8490
Ko može glasnije plakati, njegovo je 😀

I zaspao je pod dekicom koja ga je pokrivala jednim ćošetom. Kako spavajući nije mogao da se buni, obukli smo mu vreću.

Sa Sekom je išlo puno lakše jer je mala ali sam se bojala da će ona doprinijeti Bebinom skidanju vreće. Stara je 15 dana pa se (prilično glasno) budi svakih 2-3 sata. Zbog novog momenta prilikom spavanja, očekivala sam da ću čuti i njega kako mitinguje potaknut Sekinim plačem.   Međutim, ništa. Prespavao je cijelu noć u vreći i tek kad se probudio krenuo je da se migolji iz nje. Sledeću noć smo primjenili isti recept samo što je ujutro imao puno bolju reakciju na vreću u kojoj je sad otkrio valjanje 😀 Još kad ga je deda vidio u njoj, imao je dodatni razlog za foliranje pa sam je jedva skinula.

Vrećom za spavanje sam prezadovoljna jer je ovo prva vreća u kojoj je sastavio noć. Napokon je pokriven.
Petpostavljam da je tajna u njenoj prostranosti a pored toga, dno joj je otvoreno, tj. može hodati u njoj.

Možda ovakve vreće postoje već ali ja ih do sad ne vidjeh pa je to pored divnog dizajna dodatni razlog mom oduševljenju.

Bebo:Vreća – 0:1

Ko ima trogodišnjaka koji je nenaviknut na pokrivanje bilo kakve vrste, razumjeće šta govorim.

A Seka?

Seka još nije u fazi da se buni 🙂 oprobala sam deku koja iako  povelika, je vrlo  lagana pa je pogodna i za novorođenče.  Ne znam čime je punjena ali grije k’o blesava. Seki baš lijepo pristaje.

Picture 002
Seka

Svaka dekica je unikatna i na njoj postoji prostor za pisanje imena djeteta. Kod nas je ta opcija iskorištena za ispisavanje “radne verzije” imena 🙂 .

Oko dekice uopšte nisam imala dilemu. Bebi se sviđa zbog šašavih 3D detalja, pa mu se sviđa da pticu drži za krilo ili nogu, lagana je a odgovara i Seki, bukvalno od kad se rodila 🙂 Sad stoji u krevecu, a stara deka je na čekanju i premještena u kolica.

Sve u svemu, meni je All about Apple otkrio čitav jedan svijet jabuka, ptica, oblaka, sve ono što bi jedan dječiji svijet i trebao imati. Super za djecu, ali šta je sa roditeljima. Njihov svijet se najčešće sastoji od aždaje poput kredita i nejake piladi poput plata?

Dakle cijena.

Uzeću za primjer Bebinu vreću. Ona košta 60 KM. Bebo će je moći nositi minimum dvije zime jer ima otvore za nogice, dakle ne moram svake zime kupovati novu vreću, a dizajn i materijale ne moram više pominjati. Dok sam još aktivno pokušavala utrpati Bebu u klasičnu vreću,  na poklon sam dobila jednu koje se inače prodaju u većini prodavnica i znam da je tada, prije dvije godine koštala 40 KM. Ne bih trošila riječi na njene neodstatke ali Bebu jednostavno nismo uspjeli navići na nju. Uradite računicu sami. Definitivno su i praktične i lijepe tako da u odnosu na to što nude nisu uopšte puno para. Pored toga, ostale stvarčice su divne kao poklon. Meni se jako svidio smotuljak za novorođenče koje je zgodno i za iznošenje bebe iz bolnice ali kasnije i za spavanje, pogotovo u prvim bebinim danima.

1969149_728876603850012_376249403808412651_n

Na FB stranici imate cijene, kao i detaljno uputstvo za naručivanje. Elma je jednostavno mislila na sve, a ja sam slaba na takve osobe. Pored toga, ona je još jedna od onih hrabrih koja je napustila posao u struci da bi radila ono što voli.

Kako kaže na svom blogu:

Danas je 18. juli 2013. godine, a na ovaj dan 1977. sam se rodila. Za ovih trideset i šest godina sam se uglavnom bavila izbjegavanjem. Izbjegavala sam da se ljutim, da kažem šta mislim, da volim i da pustim da me vole, da operem suđe, da se ponekad osjećam seksi, da dozvolim sebi da budem glupa, prevarena i naivna. Izbjegavala sam da budem samilosna, da se opustim ili barem da se napušim, da se uključim u neki problem lokalne zajednice ili da u nečemu učestvujem, u bilo čemu, da posvetim više vremena  drugima. Potpuno sam izbjegavala pažnju i koncentraciju na stvari koje su se događale ispred mojih očiju. Vječito sam izbjegavala bol.

Danas je dobar dan. Shvatila sam. Konačno. SVE JE BOLJE OD IZBJEGAVANJA!

Ljubav i strast su izgleda najbolja osnova za posao i to se uvijek vidi.

*Proizvode “All about Apple” sam dobila na poklon. Na označenim slikama su moja djeca tako da su preporuke i komentari u tekstu iskreni i otvoreni jer poklone ne bih zadržavala da ne mislim da su dobri za njih.

 

 

8 Comments

 1. Tatjana
  3 October 2014 at 11:01 am

  Jako zanimljivo! Sto se tice ovog “zamotuljka” za bebe, jako je prakticno za bebe koje imaju probleme sa spavanjem jer su “izgubljene” u kreveticu. Naime, neke bebe imaju potrebu da se osjecaju “okruzeni” kao kad su bili u maminom stomaku i ovako zamotane osjecaju pritisak sa svih strana i lakse im je da spavaju. Provjereno 🙂

  • 3 October 2014 at 11:15 am

   Slažem se. Slobodno ću reći da sve bebe imaju tu potrebu. Nevjerovatno je kako se umire kad su tako zamotani. Seku su počeli grčići da muče i redovno ućuti kad je tata nosa u mei taiju- nosiljci/marami koja je skroz uz tijelo.

 2. 3 October 2014 at 4:10 pm

  Au, Daro, pa ti imaš smisla za biznis! E, meni je razum isključen kad je u pitanju odeća za decu. Ja znam da nisam normalna, ali ne znam kako se to leči. Odlepljujem na sve, samo da je ucickano, obojeno, zapakovano…

  • 4 October 2014 at 7:34 am

   🙂 nije to što ja imam smisla za biznis već sam vidjela od drugih koji imaju smisla za biznis 🙂 razumijemo se!

 3. Rebeka
  3 October 2014 at 4:41 pm

  Lijepo je vidjeti kako je zena bila kreativna i osmislila sve to. Ja vec uveliko koristim vrece za bebe. Ovdje kad se izlazi iz bolnice strogo savjetuju da beba spava na tvrdom madracu i u toj vrecici za bebe, a da se ne pokriva dekom jer se boje da ce se ugusiti u snu. ( Sudden Infant Death Syndrome, SIDS.) Vise puta sam se pitala kako su silne generacije djece u nasoj zemlji odrasle bez tog problema. Sviju su nas pokrivali dekicama. Jedino sto mi pada na um je da kod nas roditelji ne bi stavili bebu samu u svoju sobu. Preporucicu ovaj shop mojoj nerodjenoj sestri iz Visegrada.

  • 4 October 2014 at 7:34 am

   🙂

 4. 3 October 2014 at 9:41 pm

  Tako je divno, veoma praktično a pri tome šareno. Sve pohvale Elmi za ideju i dizajn, a svaka čast Daro na recenziji. Zaista se vidi i oseti da je srcem pisana. Sad mi samo žao što su moja deca već prerasla sve to…

  • 4 October 2014 at 7:34 am

   🙂