Algoritam trudničkog mozga ili šta tačno znači “promjena raspoloženja u trudnoći”

Zna se već da je trudnoća drugo stanje i na glasu kao veoma specifično. Žena je puna hormona čija količina diriguje skoro sve – od raspoloženja u trudnoći do samog porođaja.

Pošto je ovo jedan osjetljiv softver čiji se kod mijenja iz dana u dan a nekad i brže, hardver često ispolji čudno i za okolinu često neshvatljivo ponašanje.

Šta to žene tako specifično ispoljavaju u trudnoći?

Ništa. Sva ponašanja i osjećanja su, u suštini, normalna, samo je problem brzo prebacivanje iz jednog stanja u drugog. Slijedi  kraća lista tih normalnih stanja specifično raspoređenih u trudnoći.

1. Zaboravnost ili “mozak na paši” stanje – došla sam u tu fazu da ako ne zapišem, zaboraviću, a ako zapišem, opet mi treba neka opomena jer ću zaboraviti da sam zapisala. Nije ovo stanje loše, osim ako baš ne propustite pregled kod doktora ili nešto slično. Sa pregledima sam pored zapisivanja koristila i taktiku “reci rodbini i prijateljima” tako da kako se datum pregleda bližio, pitanja, odnosno podsjetnici, su bili učestaliji.

“Jesi li išla na pregled?”

“Jaoooo, pa to je ove sedmice!”

i njena suprotnost

1.1.  pretjerana organizacija u naprijed – svi  bitni datumi popisani i pohranjeni u poseban dio mozga, svi pokloni za rođendane koji će se poklopiti sa babinama kupljeni, torba za bolnicu spremna još u 6.mjesecu trudnoće…mozak oštar k’o britva, a ponašanje naporno kao kod malog djeteta.

Kad ćemo krečiti?

Jesi registrovao auto?

Jesi platio račune?

i ovo sve pitati bar nekoliko puta dnevno smjenjujući pitanja, a kako drugačije nego po prioritetu.

2. Ugodna ravnodušnost ili “ravno do mora” stanje – Smanjena plata? Ma vratiće se na staro za koji mjesec. Nervozan i glasan čovjek u redu za čekanje? Ne primjećujete ga. Zahtjevan šef? Čovjek je pod stresom. Nenajavljeni gosti? Ma samo dođite.

i njena suprotnost

2.1. pretjerana briga za šta treba i za šta ne treba koja se obično ispolji kroz razdražljivost – da li će beba biti ok; da li ćemo završiti sve (naravno, neophodne) radove po kući; da li će sve biti isto kao prije; da li ću se snaći sa bebom; da li me muž voli; jesam li debela (ma neee); da li je klima poludjela i kako će to sve beba podnijeti; da li će uragan iz Amerike uticati i na Bosnu; zašto rađam u ovako okrutnom svijetu!?

I ovdje često važe ista pitanja iako je emocija drugačija.

Dakle: Kad ćemo krečiti? Jesi li registrovao auto? A platio račune!?

3. Nedefinisan osjećaj sreće – Misli poput: kako je svijet lijepo mjesto! su vrlo česte u ovom stanju. Volite sebe, volite druge, drugi vole vas.  Na svakom ćošku možete vidjeti sretne porodice sa svojim bebicama, trudnice, nasmijane ljude. Na kraju, i ova kiša što paducka je baš lijepa za spavanje.

i njena suprotnost

3.1. nedefinisan osjećaj tuge – trudničko stanje koje je najlakše uočiti – provala suza naizgled bez povoda. Svaka trudnica zna razlog što plače, da se razumijemo. I to nikako nema veze sa trudnoćom već samo sa realnom slikom stvari.

Što plačeš?

Ne znaaam.

Ma to ti je zbog trudnoće.

Nije! Ti nemaš pojma kako mi je! To je zbog…

…pjesme sa radija koja ju podsjetila na nešto, zbog reklame o bebama, zbog globalnog zagrijavanja i vrste slatkih medvjedića koji izumiru. Nikad nije bez razloga!

4. Naglašena bliskost sa partnerom – divan budući otac, tako pametan i sposoban, snažan, brižan, pažljiv, tačno sam znala da je on taj čim se ga ugledala…

Prava trudnica će ovo sve i reći mužu. Nekoliko puta dnevno, naravno.

i njena suprotnost

4.1. ljutnja na partnera – jesmo rekli da ništa nije bez razloga! Svinja muška, bezosjećajna. Sebični, neosjetljivi papak!  Samo na sebe misli! Da nisam trudna sad bih pokupila svoje stvari. Mamlaz jedan!

Pipni mi stomak. Vidi kako se vrti!

Ček samo da operem ruke, prljave su.

Ne moraš se truditi!!! Džaba ti!

Dakle, sve su ovo normalna osjećanja koja ne bi bila zanimljiva da se ne smjenjuju često i u različitim kombinacijama. U slučaju da imate normalnog partnera a polazeći od pretpostavke da smo i mi normalne, stanja obično idu kako su poredana od broja 1. do 4. uz povremeno iskakanje u njihove suprotnosti. Takođe, ako ste dugo u lijepoj fazi, dovoljan je mali povod da se ovaj redoslijed poremeti pa onda obično važi  kombinacija stavke 4.1. sa 3.1. koja obično pređe u 2.1. i na kraju u 1.1. Poslije toga, obično slijedi standardan redoslijed. Ako imate sreće i pameti (koja obično slabo pomaže u ovakvim situacijama), ovaj promjena algoritma će trajati par dana. Izdržite ako se desi, a vrlo moguće da hoće, da se ove kombinacije izmjene u roku dana ili čak sata.

Ja sad odoh da ovo okačim na frižider dok sam još u fazi 1.

unnamed

 

 

6 Comments

 1. Rebeka
  28 August 2014 at 2:32 pm

  kad bi mogli muskarce da stavimo dva tri dana pod istu dozu hormona ja bi ih pitala kako se zovu. Drugo, nakon teskog poroda ja sam rrekla sebi, ako se zene ovoliko pate da donesu dijete na svijet, djeca bi trebalo da nose nasa prezimena i iskreno muskarci bi trebalo da nam odaju pocast i uzdizu nas u visine. malo se smjesno izrazavam, ali sada shvatam zasto se kod Jevreja racuna po majci. Sta god da se desava nama trudnicama u redu je dok ne krenemo na druge ljude skakati. Kad pogledas mi zaista radimo veoma vazan posao, izgradjujemo drugo ljudsko bice,
  hvala na inspiraciji, svako jutro gledam tvoj novi blog post.

  • 29 August 2014 at 8:10 am

   E odavno nisam vidjela bolji komentar 🙂 Najgore od svega što u Zakonu, bar kod nas, dijete i može nositi majčino prezime, kao i njen suprug. Mi ovo dobrovoljno radimo, što stvar čini gorom. Tješi mi što ima žena koje razmišljaju kao ti. Hvala!

   • Rebeka
    29 August 2014 at 9:22 am

    Hvala, nekako sam se valjda mnogo napatila u porodu pa mi doslo, ko zna sta bi tek nase zene rekle koliko su se napatile bez epidurala.

 2. Rebeka
  28 August 2014 at 2:52 pm

  evo ti nesto smjesno sa video bloga Mamav Natural:
  Sh..t Crunchy Dads Say:

  neke stvari nisam ni ja razumjela ali jena od vaznih je ask my wife! ; )

 3. 30 August 2014 at 7:00 am

  Pa Daro, sve sam ovo prolazio samo u drugoj ulozi tri puta. Vjeruj svi se ovi algoritmi zaborave čim beba dođe. Jest da dođu neki novi, al uz njih život dobija smisao 🙂
  pozdrav
  p.s. kome ja pričam 🙂 samo napred

  • 30 August 2014 at 7:47 am

   🙂