5 stvari koje treba imati na umu prije ljetovanja sa bebom

Stiglo ljeto, vrijeme godišnjih,  vrijeme za odlazak na odmor.

Ako ste već na mom blogu sumnjam da ćete ići na pjena party, žurke na plaži i vjerovatno ćete se još neko vrijeme uzdržavati od veće količine alkohola i provoda. Dakle, kako organizovati ljetovanje sa bebom?

Znate koliko se možete protegnuti, pa ćemo novac ostaviti po strani.Po strani ostaju i savjeti tipa “ne idite bez toplomjera, ponesite sirup” itd. Sve vi to znate.
Mama Darina pravila koja bi trebalo imati na umu prije odlaska na ljetovanje su:

1. smještaj treba biti što bliže plaži – bebi je potreban odmor i spavanje u toku dana pa olakšajte sebi muke. Nekad je bolje biti u manje luksuznom smještaju ako je bliže moru. Peškiri, dušeci, kantice, voda, kolica i ostali priključci upošte nisu materijal za dugo nosanje, a auto ljeti, na obali i nije atrakcija pogotovo kad se ugrije i kad trebate naći parking. 2. kuhinja je potrebna – u slučaju da dojite bebu, stvari su puno lakše. Ipak ako je beba u periodu uvođenja čvrste hrane, kuhinja će vam trebati. Treba ugrijati mlijeko, skuhati povrće, čaj ili čuvati  namirnice za bebu u frižideru, a dobro će i vama doći da skuhate kafu kad vas dijete digne u 6 ujutro ili da ohladite pivo kad napokon zaspi 🙂 . Nemam iskustva sa hotelskim smještajem u ovoj fazi, mada su mnogi hoteli danas baby friendly, pa ako se odlučite za hotel, ova stavka vam neće biti bitna.

3.  ne budite super mama ova pravilo nije u kontradiktornosti sa prethodnim iako se tako čini na prvi pogled. Postojanje kuhinje ne podrazumijeva da morate pola godišenjeg provesti pored šporeta. Naprotiv. Budite pametne i odmah se zauzdajte ako budete imale napade kuhanja, sklanjanja, pranja i ostalih poteza koji bi trebali potvrditi da ste najbolja mama na svijetu.

4. razmislite o vođenju ljetnog “babysittera” – ako imate na umu ljetovanje tipa idealno, zaboravite.

Da, moguće je lijepo prošetati plažom sa svojom porodicom, možete čak napraviti i lijepu fotografiju tom prilikom ali šta je između? Možda biste pročitali knjigu? Plivali sa mužem? Otkunjali na plaži?
Povedite nekog ko voli vaše dijete i koga ono voli i odmorite se!  

5. Još jednom, ne budite super mama! – da, ovo se mora ponoviti i prenesite istu poruku i tati. Prevelika očekivanja od nas samih su osnovni uzrok naše nesreće i nezadovoljstva. Super – mama danas, nervozna mama svaki dan. (Isto važi za tate, 100%)

 

p.s. neko će reći da su ovo 4 pravila. Varate se! 98% mama istog časa zaboravi pravilo br.3 tako da ga je nophodno dva puta napisati 🙂 Dokazale mame.