10 razloga zašto ne voziti bicikl(o)

Inspirisana serijom se(t)reotipa koji su se igrom slučaja (ili ne?)  nanizali jedan za drugim, odlučila sam da podrobnije razmislim zašto ne bi trebalo voziti bicikl.

Bicikl ne treba voziti jer on:

 • predstavlja statusni simbol – bicikl voze Cigani, pijanice, penzioneri i ostali niski oblici života. Bicikl voze oni koji nemaju para da kupe auto. Bicikl voze gubitnici i socijalno neprilagođeni. Bicikl ne voze uspješni ljudi. Bicikl je za djecu.
 • je opasan – na biciklu se pada, udara i stradava u saobraćajnim nesrećama. Gradska sredina nije namijenjena za vožnju bicikla Na kraju, biciklističke staze su ono što diktira korištenje bicikla.
 •  je neisplativ – ako nekim čudom nemate oduvijek neki bicikl u garaži, to znači da morate kupiti novi, a novi bicikl kakav ste zamislili da vam treba – košta. Zatim vam je potrebna oprema – kaciga, korpa, posebna odjeća i obuća. To sve košta. Lakše je dići krediti i kupiti auto.
 • je nezgodan za čuvanje – dizanje bicikla na neki sprat u stanu bez lifta (ili sa liftom) je težak posao. Lakše je svaki dan tražiti parking za automobil blizu posla ili oko zgrade.
 • zahtjeva savršene vremenske uslove – da biste vozili bicikl neophodan vam je blago sunčan dan po mogućnosti sa lahorom. Magla, rosulja, niže tempererature i visoka oblačnost automatski isključuju bicikl iz upotrebe.
 • je vrhunac sportskog dostignuća – da biste vozili bicikl, npr. do posla, morate znati nekoliko komplikovanih stvari. Jedna od najbitnijih je da znate voziti bicikl.  Proteini, steroidi i uske biciklističke su vam neophodne za ovaj sportski izazov.
 • tjera osmjeh na lice – bilo kakva fizička aktivnost, pa tako i vožnja bicikla, diže raspoloženje. Niste blesavi da budete raspoloženi tek tako. Uostalom, biti nasmijan nije in. Koeficijent skupljenosti usana je direktno proporcionalan koeficijentu “cool-osti”.
 • topi masne naslage (ako i samo ako se prestanete prejadati slatkišima i masnom hranom) – ko je vidio da se mršavi i uživa. Van pameti. Lakše je biti na poznatom terenu – nezadovoljan i sa viškom kilograma.
 • štedi vrijeme – vožnja bicikla po gradu vam štedi vrijeme jer svugdje brže stignete. To bi značilo da nekako morate utrošiti to vrijeme i izaći iz rutine. To svakako niko ne voli.
 • vas čini nezaštićenim – na biciklu ste vidljivi i izloženi, nema lima da vas čuva. Na biciklu morate uključiti dosta mišića, uključujući i mozak. Niko ne voli biti nezaštićen.

Nadam se da su vam ovi razlozi dovoljni da odustanete od vožnje biciklom. Osim ako ste baš neprilagođeni, ili pijanica…ili bože sačuvaj, dijete 😉

7 Comments

 1. danijela
  5 August 2013 at 1:41 pm

  Da mi je bar mrvicu tvog talenta za pisanije. Ima li toga negdje da se kupi? Jeli skupo? Hm, ali se bojim ako ga kupim izgubiću “coolost” i usta mi više neće biti skupljena. Odustajem, ništa od posla, zaboravi.

  • 5 August 2013 at 2:01 pm

   Ima 🙂 samo pisi tamo gdje hoce da te citaju! Vidjeces kako se talenat sam javlja :))) zaborav’la.

 2. ja
  5 August 2013 at 3:03 pm

  Sad mali zamisli kad bi pisala u pijanom stanju ki neki veliki pisci… Pa gdje bi ti kraj bio!!

  • 5 August 2013 at 5:34 pm

   Dragi moj Ćopić Branko 🙂

 3. 5 August 2013 at 8:11 pm

  “Mala moja iz Bosanske Krupe” 🙂 lep ti je tekst, a ja ga čitam po povratku iz vožnje biciklom! Šta ću sad?! Koja sam ja kategorija? 😉

  • 6 August 2013 at 5:44 am

   A svašta, pa neprilagođen, šta drugo 🙂 🙂 Hvala.