Žena-domaćica

Razmišljajući o mama koje rade, ko zna kako, dođoh do žena-domaćica u narodu poznatih kao domaćice.

Domaćica je termin koji danas nije dobrodošao i uglavnom se odnosi na neuku ženu van svih tokova, ženu koja je morala napustiti karijeru ili je nije ni imala, nezaposlenu ženu.

Jedna rečenica a toliko gluposti. Uh,  ovaj put ćemo ostaviti strasti da stoje po strani i  drže feminističke parole te nastaviti jednim smirenim tonom.

Interesantno je kako termin  “domaćica” godinama nije evoluirao (ili možda jeste a ja ne znam. Javite mi, molim vas!) što može značiti samo da je i naša svijest o ženama koje su kod kuće, ostala ista.

U engleskom jeziku postoji izraz “stay-at-home mom”. Dakle mama koja je kod kuće. To je izraz koji je postao uvriježen u engleskom i jasno se razlikuje od “housewife”, tj. domaćice. Kategoriju stay-at-home mame možemo naći na hrpi kreativnih blogova preko kojih mame žive svoje snove – odgajaju svoju djecu neograničene radnim vremenom ali i RADE, svoje hobije su pretvorile u posao. Da li ste ikad razmišljale o tome? Jeste li razmišljale da se pomjerite iz pozicije bespomoćne domaćice (bez obzira kako ste u nju došle) i uzmete stvar u svoje ruke? Sigurno vam  se baš sviđa kad vas neko nazove domaćicom i jednim potezom vas smjesti pored šporeta i omalovaži sav trud koji ulažete u svoje domaćinstvo? Naravno da nema ništa loše u kuhanju (naprotiv!) niti održavanju domaćinstva ali i to je posao.  Drage domaćice, ako  ne želite da razvijate sopstveni posao, onda  podignite ugled svom trenutnom poslu jer niste besposlene ako ste nezaposlene.

U engleskom govornom području idu i korak dalje uvodeći riječ “homemaker” koja je više uključujuća i fokusirana na aktivnosti, a izbjegava uloge vezane za  rod, pol i na kraju bračni status.

Nadam se da će uskoro isplivati nova riječ za majke koje odgajaju djecu i održavaju domaćinstvo. Bezveze je biti dio ovakve statistike

2 Comments

  1. Danijela
    19 January 2013 at 9:48 am

    Odličan tekst!

    • 19 January 2013 at 5:20 pm

      🙂 hvala!