“Vidjećeš kad dobiješ svoje dijete”

Nije mudrost reći da je roditeljstvo u najmanju ruku izazov.
Kad postanete mama ili tata, prvi put čujete na pravi način ono što su vam vaši roditelji govorili. Sva ona “vidjećeš kad dobiješ svoje dijete” dobijaju sasvim novi oblik u glavoboljama, osmjesima, suzama, neispavanostima i svim onim klišeima koji se poistovjećuju sa riječju roditelj. Kad postanete član kluba, sva ta stanja nisu više klišei i postanu jednostavno vaš život. Odjednom je umor PRAVI umor, a neispavanost PRAVA neispavanost. Nije više samo riječ koju čujete često. I onda shvatite da ste se promjenili.

Zavidite drugima koji odmore kad dođu kući.

Potajno ispod oka i uha slušate one koji izađu iz kuće kad god žele. I ne nužno u izlazak, makar u šetnju. Obuju i obuku samo sebe i izađu. E to je luksuz.

Poludite kad vas neroditelji ne razumiju kad se sručite u krevet neistuširani a ponekad i u odjeći u kojoj ste bili preko dana. A ponekad se samo razočarate.

Raznježite se kad tim istim neroditeljima pričate kako to sručavanje i svi ostali fizički i psihički izazovi, uopšte nisu strašni i da je biti roditelj nešto najbolje što vam se dogodilo. (Dobro, osim onog ljetovanja prije deset godina sa društvom :D)

A onda dođete sa posla i želite samo 15 minuta mira, a dobijete ovo

Popodnevna dremka #soundofsilence #blairwitchproject #childrenofcorn

A video posted by Dara Picard (@daraevilmorning) on

Da, ovo je tih 15 mira. I znate šta? Pa šta.

Sad je došao moj red da pričam o roditeljstvu kao što su moji roditelji meni pričali i da nailazim na nerazumjevanje kao što su i oni.

Medalje nema. I ne treba očekivati ni “hvala” ni “svaka čast”.

Samo oni pobrojani oblici “vidjećeš kad dobiješ svoje dijete” koji vas vjerovatno čekaju kad-tad. Jedina nagrada koju ćete možda imati da i vas vaša djeca retroaktivno razumiju kad oni postanu roditelji. Ono, ako imate sreće 🙂

 

9 Comments

 1. 25 September 2015 at 10:58 am

  Sjajno! Baš si lepo to rekla – luksuz su sada sve te male stvari od ranije.
  Meni je to nerazumevanje odnelo neke prijatelje iz života. Jer kako to da ne mogu ostaviti bebu i otići s njima na kafu sad baš sad? Pozdravili smo se uz moje reči – videćeš ti jednog dana. I nije mi žao. 🙂

  • 25 September 2015 at 4:15 pm

   Hvala, Čarapice 🙂 uvijek znači kad čuješ da se isto događa drugima.

 2. 26 September 2015 at 12:12 am

  Istina, roditeljstvo je u najmanju ruku izazov; jedan dug, dug izazov koji se sastoji iz nepreglednog niza manje ili više uzbudljivih izazova. Sledeći izazov za mene je da presvučem ovu trenerku i eventualno odem u krevet u pižami. 😉

 3. 26 September 2015 at 7:39 pm

  Pa šta!? Baš tako. Sve će to proći, djeca će odrasti, doći će neke nove brige a mi ćemo se sa osmjehom sjećati ovih djetinjih. I zaista, niko ne zna tuđu muku dok je ne doživi, možemo pričati o razumjevanju i saosjećajnosti koliko hoćemo ali kad te dijete probudi po deset puta u toku noću, nećeš znati šta znači nespavanje.

 4. Klasična Štreberka
  28 September 2015 at 11:32 am

  Eh, ja najviše volim kad idem s posla gladna i umorna, i znam da me čekaju oni naspavani i siti 😀

 5. Klasična Štreberka
  28 September 2015 at 11:35 am

  Hm, a mogu misliti koliko neke moje kolege nervira moj teleći pogled kad kažu da nisu mogli duugo zaspati. A ja im na to odgovorim da se ja onesvjestim u letu do jastuka. A ako sam se stigla presvući u pidžamu smatram da sam taj dan postigla svoj cilj. Kako god djeca su zakon!

  • 1 October 2015 at 6:49 pm

   E to 😀

 6. 21 October 2015 at 12:37 pm

  Ponekad sam toliko umorna da se uspavam na nogama, ne razumem kako neko ima energiju da bude budan u krevetu. 😀 Bitno je samo da se budite sa dovoljno energije da uradite sve ponovo!

 7. Rebeka
  21 November 2015 at 6:53 am

  Roditeljstvo je izazov i i a trenutaka kada pozelim da. D dijete pusti na miru samo malo da dodjem sebi, ali odkak imam dimete zivot mi se promjenio na bolje. Ima srece u zivotu kada neke stvari radis da bi drugig ucinio sretnim a ne zbog sebe. Izpocletka malo tesko sli proce i to. Djeca do te mjere obogacuju zivot da ja nemam rijeci.
  Ja sam istinski sretna sto prolazim kroz sve ovo. Podiza je dijetat i njen razvoj i humor koji ide iza toga.