Osnovne usluge i poslovi koje možete odraditi elektronskim putem u Banjaluci

Ovo je tekst za one koji su nekad jednostavno prisiljeni da budu u kući a znaju da koriste računar. Odnosi se na svakodnevne stvari, kupovinu, plaćanje računa, ne na narudžbe iz inostranstva, zato je u naslovu navedena Banjaluka. Ne mora nužno biti povezan sa mamama, ali mi je jedna bila inspiracija da napišem nešto na ovakvu temu.

Ima žena  koje prinovu ne dočekaju kao u reklami. Evo, na primjer, jedna moja prijateljica nedugo poslije prvog poroda, koji je bio zimi a u vrijeme dok je zimi bilo hladno i poledica, bila je sama sa bebom, muž na poslu u drugom gradu, jedina ispomoć mama i to ne non-stop. Zbog specifične situacije, dovijavala se na razne načine kad bi trebala nešto obaviti, a prva ispomoć joj je bila – internet.

Šta se kod nas, u Banjaluci, može obaviti online?

Kupovina namirnica

Nekoliko trgovina je (napokon) uvidjelo ono što se mimo Bosne može već godinama – a to je donošenje robe na kućni prag. Online nabavka  namirnica je moguća preko sajtova:

Mog Marketa i Konzuma.

Kupovina ljekova se ne može kupiti on line ali može  naručiti telefonskim putem.

Putem telefona možete naručiti šta vam treba u Mojoj apoteci, pod uslovom da je narudžba minimum deset maraka.

Kupovina druge robe

U slučaju da samo ne možete hodati po prodavnicama, a možete surfati, obuću možete kupiti u Office shoes-u. Za odjeću, uglavnom sportsku, tu je i Sport vision.

A  u slučaju da vam treba nešto sasvim treće, tu je Top shop.

Plaćanje računa

Mislim da sve banke sada već imaju opciju e-bankinga, e-klika ili kako god da se zove usluga online plaćanje računa, uplata, isplata, tj. elektronskog bankarstva.

Kupovina proizvoda za djecu

Dosta proizvoda za djecu, uglavnom odjeće, se može naći na Internetu, tačnije na fejsbuku.

Kod dosta njih se  ne radi o tipičnoj online kupovini, već o komunikaciji direktno sa proizvođačima. Stvari vam se šalju na kućnu adresu poštom ili već po dogovoru.

U Banjaluci možete to naći kod domaćeg brenda, Bubsi Bebe, kod kojih možete naručiti majice i bodiće sa natpisom po želji, dekice, kapice i svašta nešto za djecu.

All About Apple  djeluje po istom principu. Iako se nalazi u Sarajevu, uredno šalju Fedexom. Naručena roba je kod vas najdalje za 5 dana. Kod njih možete nabaviti vreće za spavanje, jastuke, prekrivače i druge stvarčice za klince.

Mybabysaurus ima sajt sa odličnom ponudom  – pamučne pelene, marame za nošenje, vreće za spavanje – možete naručiti putem sajta ali ih i pratiti na fejsbuku.

Kao tipična prodavnica bebi opreme, koja je među najpoznatijim u Banjaluci je Bojprom, koja takođe ima sajt putem kojeg se može obaviti kupovina.

Dostava hrane

Sajt koji već godinama funkcioniše za dostavu hrane i na kojem su registrovani svi restorani i fast food-ovi koji su prepoznali značaj online narudžbi, je Donesi.com. Koristila ga redovno prije više od pet godina i tada je sve odlično funkcionisalo.

Razne usluge

Ako vam je jedina teškoća u životu to što se trenutno spriječeni da izlazite iz kuće, onda vam mogu biti interesantne usluge masiranja, manikiranja, pedikiranja što već sve možete uglavnom naći fejsbuku i po dogovoru sa pružaocima usluga naći  odgovarajuće rješenje za sebe. Ako ste baš dobrostojeći a ograničeni sa izlascima iz kuće iz nekog nezdravstvenog razloga, online možete naći i svog ličnog trenera sa kojim možete vježbati kod kuće. Kako to izgleda, možete pročitati ovdje.

Ovo su neke stavke koje možete (od)raditi  u kući.

A papiri?

U slučaju da  NEODLOŽNO trebate nešto uraditi u državnim institucijama tu vam želim sreću. Sajtovi državnih institucija i ustanova uglavnom nude opcije podnošenja  raznih zahtjeva online ali je vrlo upitno da li bi i kad bili obrađeni. Kultura elektronskog poslovanja kod nas jednostavno nije došla do tog nivoa da vam uopšte odgovore na mail a kamo li obrade neki zahtjev. Primjer takve kulture možete vidjeti npr.u tekstu Slučaj “ljulja”.

Koliko-toliko pozitivan primjer online komunikacije sam imala sa Univerzitetskom bolnicom Banjaluka.

Radilo se o dobijanju informacija. Prvi put sa izvjesnim dr Guzijanom, koji mi je na osnovu skeniranog nalaza i upita u mailu dao jasne instrukcije šta i kud dalje, a potom od Službe za odnose sa javnošću.

Druge vrste usluga ne nude ili ih bar ja nisam uspjela naći.

Da li nam trebaju takve vrste usluga? Da. Hana Kazazović je ovu potrebu elaborirala u svom tekstu Da li bi i zašto bi državne službe trebale koristiti internet i društvene mreže za komunikaciju sa građanima?, ali i mama sa početka priče. Ta mama je nedavno rodila drugo. Muž joj sada radi još dalje nego kad su dobili prvo dijete (počela je polako da se pita da li je to slučajnost 🙂 ), a kako zvuči “off line” dobijanje dokumentacije i obijanje institucionalnih pragova, prenijeću vam doslovno:

Pogotovo je to kod nas problem jer nemas podršku u institucijama…evo sad kad smo mi ganjali ove nalaze pred operaciju gdje god odem da nešto riješim i zamolim da me ne vraćaju za popodne jer ne mogu doći jer mi je stomak do zuba i dijete malo a ne smije van, umjesto da ponude neki konstruktivan prijedlog, 90% službenika/medicinskog osoblja i ostalih sa kojima sam imala kontakt, mi kaže “pa ne morate Vi, nek’ dođe muž”. Muž je ono konstantno omnipotentno omniprisutno biće koje uskače valjda svuda gdje treba i kojeg svaka žena ima u džepu pa ga nosa. Mislim nije svakom ko ima muža, muž na terenu ali jeste na nekom POSLU sa kojeg ne može da izlazi kako se kome ćefne, ili je isto na neki drugi način sprječen.

Zašto bi inače trudna žena pred porodom, recimo, visila po sobi 16 opštine i slično. Jok. Ne pada njima to na pamet. Samo mantraju “nek dođe muž”. Pitam se samo kako se u svemu tome osjećaju recimo razvedene žene. Vjerovatno kao zadnje govno.

 

Napomena:Lično sam imala sam iskustvo sa Bubsi Bebom (donijeli lično), All about Apple (poslali Fedexom ), sa Donesi.com (što sam već navela u tekstu) a od nedavno sam počela koristiti i elektronsko bankarstvo. Ostale usluge nisam koristila a navedeni brendovi/radnje su tu jer su ili jedini u Banjaluci ili su među prvima na listi ponuđenih linkova. U slučaju da ste imali neko pozitivno iskustvo prilikom online trgovine (ne računam ovdje narudžbe iz inostranstva) ili dobijanja usluga, biće mi drago da to podijelite ovdje. Naročito bi bilo korisni primjeri elekotronskog komuniciranja sa nekom od državnih ustanova u smislu dobijanja nekog dokumenta ili podnošenja zahtjeva.

http://vesti.kombib.rs/stopama-leopolda-bluma-kompjuteri-za-decu-kulturno-uzdizanje-ulicarenjem.html
foto: kombib.rs

 

 

9 Comments

 1. Rebeka
  8 December 2014 at 4:03 pm

  e ovaj tekst je kao porucen za mene! mnogo ti hvala sto si ovo napisala.

 2. Rebeka
  8 December 2014 at 4:11 pm

  Opet si mi dala lijepu dozu lijeka protiv nostalgije. Hvala 🙂

  • 8 December 2014 at 5:13 pm

   Haha! Mogu misliti kako tebi ovo zvuči 🙂

 3. Nina
  8 December 2014 at 4:12 pm

  ..ako se ponovi i sa trecom bebom da tata ode jos dalje, onda definitnivno tu nesto smrdi! 😀 salu na stranu, dobra je ovo stvar.

  • 8 December 2014 at 5:17 pm

   Haha! Da baš smo to tako komentarisale i nas dvije 🙂

 4. Tanja
  8 December 2014 at 4:58 pm

  Hvala puno na ovom postu! Baš sam tražila gdje da nađem platnene pelene i nađoh ih na Mybabysurus. Grize me savjest zbog jednokratnih, a nisam se raspitala na vrijeme.

 5. 8 December 2014 at 8:44 pm

  Auuuu… Znači bicikla je parkirana.
  Srećom postoji miš i daljinac.
  Sve ja na click.
  Još samo da se tate pelcuju.

  • 8 December 2014 at 11:01 pm

   Vidi Wizarda što je selektivan u primanju informacija. Bicikl se bogam’ vozi i to i po kiši i hladnoći 😉 a za dječije bolesti nema pelca.