Toy story

Danas nije lako biti roditelj. Nije stvarno. Pored, klasičnih, skoro starogčkih nedoumica koje svaki roditelj ima, današnji roditelji su izloženi još jednom mentalnom treningu – konzumerzimu.

Svi smo pod uticajem potrošačkog društva ali kada uđete u cipele mama i tata, stvari dodatno dobijaju na intenzitetu. Pošto samo govorim iz svog iskustva, tako ću i ovaj put. Radi se o igračkama i to igračkama za djecu do godinu dana.

Sva moguća literatura do koje sam mogla doći  kaže da je igra jako bitna za djecu kao i igračke sa kojima se igra. I tako ja u rijetkim trenucima kad sama idem u grad, umjesto da uradim nešto za sebe, uhvatim se u prodavnici igračaka ili butiku dječije odjeće. Odjeća može sačekati neki drugi članak ali igračke, bogami, ne mogu. Stvar je hitne prirode.

Trebalo mi je vremena i mislim da sam uspjela da se oduprem potrebi da kupujem igračke. Ovako je taj moj put izgledao.

Dakle, zateknem se u šarenoj prodavnici punoj igračka, pred policama za uzrast do godinu dana…i počnem da biram. Te uzeću ove, to mu je za motorički razvoj, te uzeću ovu, to mu podstiče inteligenciju,  a vidi ovo je ona što je reklamiraju, dabih na kraju, iznervirana, izašla praznih ruku. Ne bude mi čak ni drago što pare ne potrošim (pobogu, pa za svoje dijete se ne žali!). Dođem kući, kao najgora  mama  koja nije ništa kupila, nesretna što je glupa i neodlučna, kad, gle čuda, moju bebu baš briga za to. Njega zanima, recimo,  kutija od Pavlovićeve masti  i to svaki put kad se presvlači. Sreća, sreća, radost, je jedini opis koju ta kutija izaziva kod njega. I tako, malo po malo, dozovem se pameti i shvatim, da igračke  ne trebaju djeci već roditeljima. Neki psiholog bi rekao da sam krivicu što sam ostavila bebu kod kuće pokušala da kompenzujem kupovinom nečega za nju …ali koga briga. Neću da kupujem igračke.  Moje dijete silno raduju sledeće stvari: plastične zdjele (što veće to bolje,lavor je idealan), kutije raznih veličina, tubice od krema, privjesci za ključeve i ključevi, novine i papir bilo koje vrste, prekidači za svjetlo, daljinski, cjediljka, ladice, mrvice, čvorići, etikete, dugmići, trakice…i tako u nedogled. Sve mu je novo. Mali čovjek je na ovoj planeti tek deset mjeseci i normalno je da ga sve zanima. Treba imati na umu da su za tako malo djecu skoro sve stvari edukativne i da nema potreba bacati novac za igračke koje se tako nazivaju i za koje su stručnjaci potrvrdili da razvija već neku djetetovu sposobnost. Mnogi od tih stručnjaka su vjerovatno plaćeni upravo od strane industrije igračka.

Eto, i sad treba naći mjeru. Ne zatrpati dijete igračkama (jer to radi većina), a ne ostaviti ga samo sa šerpom i dugmadima (jer niste rob potrošačkog društva).

Kažem vam ja, danas nije lako biti roditelj.

2 Comments

  1. Danijela
    19 January 2013 at 9:58 am

    Potpuno podržavam ovaj stav…mnoge igračke koje se prodaju za određeni uzrast, konkretno za uzrast do godinu dana, djeci često uopšte nisu interesantne…i moj dječak od 14 mjeseci se trenutno najbolje igra, vjerovala ili ne – babuškama (koje dobih nekad davno od prijatelja iz Rusije…kupile prašinu na polici sve dosad) – sastavlja ih, rastavlja, slaze jednu u drugu: eto vježbe i za motoriku i logiku i sve redom, samo od jednih običnih babuški…mama Dara zna sigurno da takva igračka, sa posudama različite veličine, u prodavnicama (a da nije kineska) košta minimalno 10 eura pa nadalje… Zaista, sve što djetetu treba za razvoj vještina, naročito fine motorike i logike – sve je u kući, od prastarih suvenira pa nadalje. 🙂 Ali sa takvim stavom, u našem društvu nažalost čovjek počesto ispada škrtac koji djetetu neće da kupi igračke. 🙂 Ubiše nas kompleksi….

    • 19 January 2013 at 5:20 pm

      Baš tako.