Sve je super, sve je za 5

Posljednjih dana sve je u znaku buđenja svijesti. Djelić prenesu mediji a glavni dio posla odrade  društvene mreže. Sarajevo, Banja Luka, Zenica i mnoge glave kojima je dosadilo ćutanje napokon govore šta im treba i gdje ih boli.

U tom duhu, pitam se šta je sa mamama? Gdje su one i zašto neke još ćute? Jesu li zauzete brigom o djeci i tatama ili se plaše onog šta imaju za reći? Da li ste imale tretman kakav ste željele tokom poroda? Da li ste “častile” doktora? Da li ste tražile vezu prije poroda ili ste imale kumu, komšinicu, prijateljicu u bolnici? Da li ste se osjećale da imate podršku profesionalaca  koji su tu za vas?

Mame progovorite! Drugdje to rade i bolje im je. Nije išlo ni lako ni brzo ali ima efekta. Ovakvo stanje kakvo jeste kod nas, nije normalno i ostaće tako dok god vjerujemo da promjene nema.

Ne nasjedajte na priče da doktora treba počastiti jer on ima svoju platu.

Ne pokleknite svaki put kad čujete “drugu stranu” groznih iskustava žena jer su one bile “slabe, histerične i nisu slušale šta im je doktor govorio”.

Ne dozvolite da vas vrijeđaju čak i ako se derete (pa boli, pobogu!). Porođaj je prirodan proces i zaslužile ste  ljudski i profesionalan tretman samo zato jer ste došle u bolnicu. Bez mita, bez poznanstva, bez veze.

U Britaniji idu tako daleko da zahtjevaju da svaka majka ima sopstvenu babicu na porođaju.  U Srbiji se pored Majke hrabrosti iskustva sa doktorima mogu podijeliti i na sajtu Kakav je doktor?

A u BiH? U BiH  je izgleda privilegija imati matični broj.

1 Comment

  1. edina
    9 June 2013 at 11:19 am

    svaka cast!ti si prav amama