Šta ti radi muž?

Da biste potpuno razumjeli, a naročito razumjele šta hoću reći, zamoliću vas da pročitate ovaj tekst: Otac-kolac.

Mislim, i ne morate. Možete odmah krenuti sa čitanjem.

Napokon izađete SAME bez djece, muža, flašica, duda, neuflekane, možda čak i našminkane. Ne mora to nužno biti večernji izlazak. Nije ni bitno da li ste i inače našminkane. Bitno je da ste same. Jednostavno ste u gradu a niste strogo poslom. Sijate, blistate, prija vam lakoća vaših ruku, srećete poznate ljude, pričate sa njima, lijepo vam je. Oko nogu vam se niko ne petlja. Misao je dovršena, napokon neprekinuta.

Možete samo voziti i bicikl a da je isti scenario.

A onda dođe pitanje: Ko ti čuva djecu?

Muž. Recimo.
Poslije toga slijedi – O pa fino, ti si vani a muž ti čuva djecu!
Jeste. Čuva MENI djecu. Ja sam se podijelila diobom i ona su otpala od mene. Tako ja to riješim za sat vremena – hm, mogla bih se razmnožiti i snagom volje, npr. dio sa butke (tu me ima solidno) otpadne i naraste dijete. Samo moje dijete. I onda ga ja, bezobraznica, ostavim jadnom mužu koji nema veze sa tim djetetom.

Razmijete me. Je l’da?

Ako ne razumijete, možda hoćete jednog dana kad dođete do ivice nervnog sloma

Ali dobro, neko pita, onako bezazleno. I ne možete svakom držati monolog o roditeljstvu i načinima kako nastaje dijete. Na to je čak jako teško uticati. I gubite dosta energije a dobijate jako malo.

Šta se onda može uraditi? Pa možete, žene moje, saborkinje, mame i one koje osjećaju tako, da pazite šta govorite.

Pazi ‘vamo:

Moj meni prostre veš.     TEBI? Ostali hodaju goli? Ili možda imaju kućnu pomoćnicu ili pomoćnika?
Dobar je onaj moj, opere mi suđe.  A samo ti jedeš u kući?
Okupa mi djecu.  Pogledati tekst gore – dioba, butke.

Pa kad to slušaš, ispade da je taj tvoj u životu tebe i tvoje djece običan statista. Ne bih puno dužila, ali kao što vam muž ne pomaže u kući, tako vam ne pomaže ni u podizanju djece. Te poslove dijelite. Nemam više ništa da kažem. Jelena je to lijepo sažela.

10 Comments

 1. Rebeka
  26 August 2015 at 7:21 pm

  Sve si to u pravu. I dobar je ovaj tekst da malo utices na svijest masih zena.

  • 27 August 2015 at 1:12 pm

   Hvala 🙂

 2. 26 August 2015 at 8:40 pm

  Svaka ti je na mestu! Bilo bi pogresno da je drugacije. Da mi moj ne pomaze, mislila bih da sa mnom nesto nije u redu. Ne s njim.

 3. 26 August 2015 at 9:17 pm

  Ja mislim da je problem u načinu izražavanja 😀
  Meni moj ofarba kosu – to je ok.
  Meni moj usisa kuću – to nije ok, poslije tog spremi NAM večeru, i odvede NAM djecu na spavanje, pa onda ode i naspe NAM po čašu vina, jer nije on sam sve ovo radio, i ja sam se tu negdje vrzmala, zaslužili smo 😀
  Jel dobro ovako Daro?

 4. 26 August 2015 at 9:58 pm

  Odlično! 🙂

 5. Korona
  26 August 2015 at 11:32 pm

  Tema za razglabati do u beskonačno!
  Ali ima i jedna bolja rečenica ovdašnjih prefinih supruga, majki, upućena auditorijumu (što širem to bolje): “Jao što moja djeca vole svog oca!”
  PS:. Od kada je to postalo značajnije za naglasiti!!! Trebalo bi,valjda, da je normalno da djeca vole oba roditelja?!

 6. 27 August 2015 at 8:13 am

  Dobro zapažanje. Moj ne radi ništa od gore navedenog, tako da mogu da razumem ovakva pitanja. I kad opere kaže “Oprao sam ti sudove”. Momentalno počnem da razmišljam o vrsti kartonskih tanjirića i plastičnih kašika koje ću da koristim ubuduće. Moram samo da smislim neku alternativu za supu. Verovatno ovakva pitanja, od kojih i ja odlepim da se razumemo, postavljaju žene kojima se muž ne angažuje oko kuće i porodice. I koje to nažalost prihavataju kao normalnu i takotrebajuću pojavu. Onda vidiš da to nije za nerviranje, već za sažaljenje. A tema za pisanje i pričanje je svakako.

  • 27 August 2015 at 1:09 pm

   Eh,ja tebi čestitam na iskrenosti jer će malo koja žena ovako otvoreno to reći. Nemam pojma šta je u pitanju, moda i neki kulturološki momenat, ko će znati. Ali nije loše obratiti pažnju, bar na ono ponašanje i razmišljanje kod sebe. Možda ono da neki rezultat.

 7. 28 August 2015 at 7:47 am

  Brao! Nikada mi nije bilo jasno zašto se podrazumijeva da žene obavljaju sve kućanske poslove, pogotovo ako oboje rade isto radno vrijeme….iako je to totalna besmislica, jednom prilikom mi je otac (u šali) rekao da sa takvim stavom nikad neću naći muža, što mi budimo realni nikada ni nije bio životni cilj! Kad ono, eto ti prstena na ruci! 😉 Moja bolja polovica radi apsolutno sve, dobro lažem, ne pere suđe (jadan baš ima alergiju na deterdžent ;)), ali sve ostalo radi i bez da mu se kaže! Sve kućanske poslove pošteno dijelimo i ne smatram da sam zbog toga sretnica već da je to normalno, da tako treba biti!;)

 8. 30 August 2015 at 4:52 pm

  Odlicna tema i super obradjena!!! Vec sam se zabrinula, jer i MENI muz pomaze…;-) Zamislite, ravnopravno rasporedjujemo poslove i zajedno odgajamo dijete. Zivimo u manjem mjestu, gdje su takve stvari nedopustive. 😉 Jos cemo izazvati pobunu.