Silikonmen

Ja volim poklone, da se ne lažemo. Ko može reći da ih ne voli? Možda ima i takvih. Možda ima osoba koje misle da ne zaslužuju nešto lijepo, pa onda odbijanje poklona kriju iza društveno vrlo prihvaćene skromnosti ili još bolje rečeno – samozatajnosti.

Dakle, za neskromne i nesamozatajne (je l’ da da je zanimljiva riječ?), u čemu je problem sa današnjim danom?

♥ Da li se plašite da nećete dobiti poklon od svojih partnera ili partnerki?

♥ Znate da nećete dobiti poklon?

♥ Je li zato što niste zaljubljeni?

♥ Možda nemate novaca da vi nekog obradujete poklonom a baš vam je stalo da to uradite?

Ako se plašite  da nećete dobiti poklon, onda ga ni ne trebate jer tu mogu postojati dvije opcije. Moguće da vam je veza u krizi koja se nesretno poklopila sa današnjim danom što samo po sebi nije strašno ili druga, puno gora opcija, toliko ste neiskreni sa partnerom ili partnerkom da uopšte ne možete predvidjeti dobijanje poklona a željeli biste ga.

Ja npr.znam da neću dobiti ništa a neću ni kupiti ništa. Nit’ smo u krizi, nit’ smo neiskreni. Jednostavno nam to nije praksa. Poklanjamo mi jedno drugom stvari, događaje, doživaljaje ali to se ne dešava sa namjerom na poseban datum, pa tako ni na 14.februar. Ne zato što imamo nešto protiv tog dana, već je tako.  Da bih vam približila stanje našeg “parnog” uma, reći ću vam da sam poklon za rođendan dobila sa nekih mjesec dana kašnjenja i to u vidu gigabajta, tj. proširene memorije računara. Niti je romantično, niti je na vrijeme ali ja sam bila sretna jer mi je to TREBALO a sama nikad ne bih uradila.

Valentinovo jednostavno ne doživljavamo kao poseban dan a sigurno ima još takvih.

Niste zaljubljeni. Pa? Nisam ni ja pa sam sretna, nije sigurno ni pola planete pa živi. Ako vam nedostaje pažnje, POSVETITE SE SEBI umjesto da se sažaljevate. Ako nemate nikog ni da volite u romantičnom smislu, opet je JA dobar izbor. Tu sigurno neće biti iznenađenja jer valjda svoj ukus dovoljno poznajte. Što da ne? Kad ste zadnji put obradovali sami sebe?

Novac nije uslov za poklon a i kao opravdanje je odavno ispran. Ako ste student, nezaposleni, imate kredit a ne spadate u prethodne  grupe dajte sebi slobodu i smislite nešto što će obradovati vaše stare ili mlade polovine. Palo mi je napamet nekoliko stvari haotično nabacanih sa nadom da će vas inspirisati da uradite nešto po sopstvenoj mjeri:

 • doručak u krevet  (sumnjam da baš ne jedete, kriza jeste ali ako čitate ovo, pored hrane imate i za internet tako da priča o gladi koja je vrlo popularna u regionu sad ne pije vode);
 • Bilo koji obrok dobro dođe, a ne mora u krevet 🙂
 • majstorluci po kući (ovo je za one koje žive skupa) poput naherenih vrata od ormara, silikoniranja kade (ovo meni treba! čitaš li ili da nastavim brojati?!), pritezanje, odvratanje, podmazivanje i sve ono zbog što same nismo mogle ili htjele, danas nas možete počastiti sa tim; (ja znam da bi krpanje par majica za koje svaki put kažem “sutra ću” sigurno obradovalo mog Silikonmena)
 • masaža (pod uslovom da ste zdravi i da nemate nekih uklještenja);
 • kafa samo za vas dvoje ako imate malu djecu sa kojom ste non-stop skupa ili ako imate veliku djecu sa kojom ste non-stop skupa;
 • i na kraju, a može i na početku, seks – uzajaman poklon 🙂

Kao što rekoh, ovo su proizvoljno nabacane ideje koje bi mogle “raditi” za različite vrste parova, mladih, novih, starih, koji su godinama u braku na današnji, a sigurno i na svaki drugi dan.

Napomena

Čisto da bude vulkanski jasno, niko ne umanjuje istorijske i religijske datume ako obraduje onog kog voli ili u koga je zaljubljen. Patriotizam, duhovne vrijednosti, pa čak i nacionalizam su vrlo popularne riječi kod nas i skoro stalno se koriste kao aksiomi življenja. ( Skoro identično kao i nedostatak novca.) To što je običaj Valentinova došao sa Zapada ne mora automatski značiti da je loš. I fejsbuk je pa se niko ne buni (ili se buni ali na fejsbuku 🙂 ).

Ono što je loše a nema veze sa zaljubljenošću niti nekim datumom je konzumerizam koji se svejedno natura na svakom ćošku.  Aposlvirali smo već da novac ne kupuje sreću, tako da nema brige ni za to.

Šta fali obradovati ljubljenog i bližnjeg  danas ili bilo koji drugi dan? Ništa, osim malo volje.

happy-valentines-day-greetings-2014-collections

Ima da mi silikonira tu kadu do 1.1. kako tako…

 

 

3 Comments

 1. Danijela The UMGF
  14 February 2014 at 8:38 am

  Vidis, mene zivcira taj Dan Zaljubljenih upravo zbog tog konzumerizma, koji se namece u paketu sa istim. I zbog pritiska da svi pokazu ljubav bas taj dan (a za ostale tako tako). E, kad bi lagano krenuli putem silikonizacije kade, i dorucaka u krevetu, umjesto “specijalan ponuda, obradujte vasu voljenu novim iPhone S5”, mozda bi mi manje isao na zivce. Ovako ga bas nekako dozivljavam kao praznik trgovaca… Sa druge strane, kapiram da nije lose da postoji tako neki datum, da malo bude povod stidljivima (klincima pogotovo) da bas na taj dan konacno izjave nekom ljubav (o kome mastaju godinama, a nisu se usudili na proslavi Nove Godine naprimjer) 🙂 Svidja mi se kako razmisljas.

  • 14 February 2014 at 8:56 am

   E, vidiš i klinci su mi pali napamet! Juče sam vidjela nekog kako stidljivo gega sa cvijetom i razmišljam kako uopšte nije loše što postoji takav datum (makar i uvezen, što nešto mnogo nervira ljude pa sad zovu sv. Trivuna u pomoć kao da će biti pokršteni ako spomenu riječ na V). I meni se sviđa kako ti razmišljaš 🙂 Mnogi klinci vjerovatno ne bi mamama ništa kupili da nije npr.8.marta…

 2. 14 February 2014 at 4:11 pm

  Kda završi sa tim slikoniranjem (može se i okupati, što da ne), a ti mu onda pusti ovu stvar:

  …. 🙂 …. ;