Savršeno nesavršena

Mame, šta biste rekle da vam neka mama pokaže fotografiju ili samo pokaže  svoje savršene trbušnjake dok njenih troje djece skakuću oko nje, baš kao što je uradila Maria Kang uz pitanje “Koji je tvoj izgovor”?

Kao što ste vidjeli na stranici, Marijin cilj je da motiviše mame da dobro i zdravo izgledaju i to, iz našeg ugla,  na tipičan američki način. Kako to Ameri rade? Pa uglavnom ukazivanjem na sopstvenu odgovornost. Mislim da je taj metod dobar jer je naš mentalitet, opet, druga krajnost. Sve je moguće osim da budemo odogovorni samo za ono što je u našoj moći ali većina stvari ne funkcioniše tako. Uglavnom nam se “jurisdikcije” isprepliću sa članovima porodice i prijateljima pa često živimo i radimo na nivou krivice, lažnih ili pravih obzira zanemarujući da trebamo voditi računa samo za ono što je u našoj moći.

Na stranu ova gospoja, ona me je samo inspirisala. O tom šta ona želi da predstavlja možete  saznati na njenim profilima i stranicama gdje možete vidjeti i različite reakcije  ljudi. Mariji hvala, jer nakon što sam čula za nju, podsjetila sam se na  nekoliko stvari:

1. ni “razvijene” zemlje nisu bolje od nas – konstatnim serviranjem slike “idealne majke”na zapadu koja naizgled savršeno balansira između uloga poslovne žene, majke, dobre/seksi/sve-zna-i-može-u-kuhinji i kući supruge radi se potpuno ista stvar kao i insistiranje na supermami.

2. kao što sam i u Supermami na kraju zaključila, nema osobe, u ovom slučaju ženske, koja odgovara idealnoj slici društva a da nema medicinskih nalaza. Dijagnoza je neizostavan dio ličnosti kod naizgled savršenih osoba. Kod Marije je to krenulo na početku, bulimijom, a kod ostalilh žena koje ako žele da SAME vode domaćinstvo, da izgledaju kao top-modeli, da budu tu za svoju djecu (namjerno brigu o djeci nisam stavila na prvo mjesto), da SAME grade uspješnu karijeru…raspad sistema mora uslijediti.

Kad bolje razmislim, čemu sve to. Nemam vremena da budem savršena 🙂

4 Comments

 1. bila mlada, sad samo luda
  21 October 2013 at 1:21 pm

  Ono što je meni palo na pamet kad sam naišla na članak o ovoj gospoji jeste to da je lako njoj kad joj je fitness posao. Ona od toga živi,plus je vježbala godinama prije nego što je postala roditelj, a vježba i sad, i od toga pravi biznis. Klasične mame imaju posao koji podrazumjeva 40 sati nedjeljno u kancelariji, umjesto 40 sati u teretani, ili su pak domaćice kojima je 60 sati u kući/kuhinji posao. Kako mama koja ima radni dan koji si nedavno u jednom članku savršeno tačno opisala (dolazak kući oko 4-5, spremanje hrane i kuće, eventualno malo maženja sa djetetom, pa spremanje za sl.radni dan) može da stigne da se pobrine o svom zdravlju? I/ili izgledu?
  Istina, jedna je stvar koju bi odavde trebale shvatiti. To da su, valjda, trbušnjaci važniji od toga kakve su nam koža i kosa. Jer jaka leđa će nam trebati in the years to come 🙂

  • 21 October 2013 at 7:19 pm

   Dobro veliš.Pored “kratkog” dana, ono što meni svaki put zasmeta kod ovih što promovišu trbušnjake sa čoporom djece oko sebe, je ta supermama priča. Nisam za to da salo valja na sve strane, ali ni ova krajnost mi se ne svidja.

 2. 5 November 2013 at 8:27 am

  бити саврешен је много досадн…савршенствоје у несавршеностои…:)

  • 5 November 2013 at 11:56 am

   😀 baš tako!