Pravo vrijeme za neraspoloženje

Evo napokon kišnog i maglovitog, takozvanog ružnog vremena.  Nije ga dugo bilo. Nije to vrijeme za poželjeti. Sasvim opravdano. Zbog prirode stvari a i sopstvenog sastava materijala, solarna energija mi je često presudna za ugodan osjećaj, da ne kažem, dobro raspoloženje. Pošto je tek novembar, a ne bih baš da oslanjam na ovu poremećenu klimu i nadam se da će uskoro opet biti toplo i sunčano kao u septembru, vrijeme je za mentalnu pripremu za ovakav period narednih mjeseci.

Dakle, šta pomaže kod ružnog vremena?

Evo nekoliko praktičnih savjeta:

 

 • Zamislite da živite u Švedskoj, Norveškoj ili npr. Danskoj. Koju god sjevernu zemlju da izaberete, nećete pogriješiti. Bitno da je to naš bosanski, emigrantski san. Kad već ustaješ ujutro, po mraku i kiši, šta će ti ideja da to radiš zbog nekih par stotina maraka? Šved-ska! Biće vam odmah bolje jer znate da sa njihovom platom možete otići na godišnji gdje želite. Kupićete sunce za koji mjesec  na primjer u Portugalu ako vam se baš hoće. Nemojte samo otići predaleko pa postati nadrndani zbog ogromnog poreza koji “imate na svoju platu”. Imamo mi tu osobinu da pljujemo redom. Šta vam je Švedska kriva? Da nije tog poreza, ne bi ni do Portugala tako lako stigli.

 

 • Zamislite da ste superheroj, gerilac, avanturista. Dok oblačite i pakujete sve što vam je potrebno za ružno vrijeme, nije loše zamisliti da ste na nekom superodgovornom, eventualno supertajnom zadatku. Kad se sjetite da živite gdje živite, tako vam nekako i dođe.

bear-gyrlls-2

 • Nabavite opremu kao da ste superheroj. “Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća.” je norveška izreka. Opet oni. Ako vam ne ide od ruke da se zamislite da gore živite, sjetite se bar ove izreke. Obuća i odjeća za ovakvo vrijeme je presudna da se osjećate ako ne dobro, a ono bar bolje. Razlika između suvih i mokrih nogu je ogromna. Ne morate je dokazivati na svakom pljusku. Na kraju, ako ove godine niste kupili gumene čizme, nikad ni nećete.
 • Ako vam je sve ovo pobrojano glupo, dosadno i bez smisla, mrdnite dupetom! Ajmo vani! Gužva u saobraćaju? Par kapljica na patikama? Magla? Baš da vidim kako će vam to smetati kad napravite par kilometara pješke pa uđete u kući sretni i zadovoljni jer ste napokon na suvom i toplom. Ne da vam se? Povedite nekog.

U slučaju da do sada niste bili u pješačkim vodama i da vam je teško da pogotovo po ovakvom vremenu mijenjate navike, onda vas molim, ostanite u mračnom raspoloženju. Zaobilazim vas u velikom krugu… pješke… u gumenjacima i kabanici…crvenog nosa i suvih noguA  #hodajsamnom 🙂

Nerapoloženi možete biti uvijek, zašto birati ružno vrijeme za takve akcije?
 

 

1 Comment

 1. Rebeka
  9 November 2014 at 8:24 am

  Zaista treba izaci van pa makar na kratko. Dobro je za bebu malo cistog vazduha.
  Ako bas pada kisa onda kasnije.
  A do tada moze pomoci dobra komedija, solja mlijeka sa cokoladom u prahu, dobar caj, drustvo.
  Dok god nije mecava/blizzard kao u Svedskoj, na srednjem zapadu u Iowi dobro je.
  Kisa ce proci.
  Sve je to dobro dok se temperatura ne spusti ispod 0C.
  Ja sam hodala kao trudnica po sat vremena zimi u mom naselju. Tako je babica rekla da hodam svaki dan po sat vremena.
  Nama na srednjem zapadu sljedece sedmice dolazi arkticki talas hladnoce preko Kanade. Kad to dodje onda cemo razmisljati sta dalje. 🙂
  Ugodan dan!
  Ne