Pokaži mi svoje prijatelje i reći ću ti ko si

Pad društvenih vrijednosti je generalno oblatio sve što valja u životu. Prijateljstvo je jedno od tih stvari. Kontakt licem u lice sa bliskim ljudima pomalo je demode ali nikad ne gubi na značaju bez obzira na sve. To dobro znaju i firme pa na razne načine pokušavaju iskoristiti osnovne ljudske  potrebe poput ove za pripadanjem.

Ideja pokušaja ispunjavanja želje prijatelju je interesantna.

A kad već nude, zašto ne probati? To mi dođe k’o ona zdjelica sa besplatnim bombonama kod doktora. Nije tu baš zbog mene, ali to nije razlog da sebi ne zašećerim dan. 😀

Na stranu aplikacija, kad ste zadnji put ispunili želju nekom a ne sebi? Pitam ovo jer sam naišla na zanimljiv TED govor koji kaže otprilike sledeće:

„ponašanja, navike, način razmišljanja naših bliskih ljudi, društva u kojem se krećem ima ogroman uticaj na nas“.

Kako je mater govorila – s kim si takav si. Ništa novo. Ponašanje, emocije, način života su prelazni i zato je jako bitno sa kim ćete provoditi svoje vrijeme.

Ali u kojoj mjeri?

 Efekat slomljenog srca

 Istraživanje sprovedeno u periodu od 1993. do 2002. na više od 500 000 parova pokazalo je da „widower effect“ postoji. (o samom istraživanju možete više pogledati ovdje).

Efekat udovištva ili malo romantičnije „bolest slomljenog srca“ znači da ukoliko vam suprug ili supruga pati od ozbiljne bolesti vaše šanse za pojedine bolesti se značajno uvećavaju.

Vjerovatno u svojoj okolini imate babe i dede koji su otišli brzo jedno za drugim. Izuzeci su oni koji ostanu da žive samo godinama.

Ono što je zanimljivo da ovaj efekat ne važi samo za parove.

On se širi, ima mnogo veći uticaj. Konkretno u ovom slučaju parova od kojih je jedno umiruće, rodbina i prijatelji imaju lošije raspoloženje ili ulaze u stanje duboke tuge, skoro depresije.

Govor koji sam pomenula drži Nikolas Kristakis, čovjek koji je vodio istraživanje, a govori o tom kako je bitno kakvi su nam prijatelji jer je velika vjerovatnoća da ćemo i mi postati kao oni.

Da li ste znali da ako vam se blizak prijatelj jako udeblja vjerovatnoća da i vi nabacite kile iznosi više od 50% ?! Ja iz svog iskustva mogu reći – jeste li znali ako vam prijatelj piše blog da je velika šanse da ćete i vi pisati blog 😀

(Možda vam bude zanimljivo i pročitati članak u NY Timesu “Da li vas prijatelji debljaju?”)

Suština je da se druženjem ponašanja prenose, jednako dobra i loša.

Nije poenta samo u pukom kopiranju ponašanja, već stvar ide mnogo dublje, do nivoa zajedničke ideje o tom šta je to prihvatljivo, a šta ne. U slučaju bucmastih npr. ideja o lijepom tijelu ili o zdravoj ishrani ili običnoj vožnji bicikla.

620829_463797190339475_1337805945_o
Foto:Bojan Zlojutro

Sa ponosom mogu reći da sam okružena ljudima koji su ove norme visoko postavili. Vole pojesti i zagalamit, pedalu okrenut’. I kad mislim da sam napokon upala u rutinu obične porodice sa djecom, tu su oni. I baš mi bude drago što su takvi jer sam onda i ja bolja.

Što reče jedan od njih „komšijina krava nek’ je živa i zdrava“ je jedini način razmišljanja zbog kojeg će nam svima biti bolje. Zato ću iz radoznalosti probati da apliciram želju jer imam podugačak spisak počev od porodilišta pa do paarkova. Ne pitam za sebe već za prijatelja.

47418_4575161213537_729767126_n
Foto: Siniša Plavšić

 

2 Comments

  1. 16 August 2015 at 9:18 am

    A zato sam ja tako zgodna? Zbog tebe…? I još par njih…
    😀

    • 16 August 2015 at 1:12 pm

      Eto 🙂 čak i na daljinu radi.