Nosiljka za bebu?

Evo još jedne nedoumice.

Mnogi roditelji ili dobiju na poklon tzv. kengura ili im se nosiljka učini dobrom idejom pa kupe prvu koju im prodavac nahvali ili jednostavno nosiljku ne uzimaju u obzir pošto već imaju kolica. Ja sam o nosiljci počela da razmišljam krajem trudnoće (decembar) kad sam već počela praviti planove za proljetne šetnje po šumama i gorama gdje bi se kolicima teško prošlo.

Imala sam nekoliko kriterijuma (ne treba napominjati da je osnovni bio da ne šteti bebi) – da je lagana, da mi ne krivi kičmu, tj. da se težina djeteta ravnomjerno rasporedi, da se lako postavlja i da može stati u običnu žensku torbu:)

Kad sam krenula u potragu, blaga panika me je uhvatila od izbora, brendova i preporuka. Ista stvar kao i sa kolicima. Nakon panike, odustajanja od kupovine nosiljke, pa ponovne potrage, moj izbor je pao na mekanu nosiljku, tj. mei tai

O mei tai-u možete naći dosta informacija i snimaka sa uputstvima za korištenje. Moje iskustvo je da  sad ne mogu zamisliti život bez te nosiljke. Na sajtovima možete naći hrpu razloga zašto bi baš mei tai bio vaš izbor i vjerujte da ne pretjeruju. Neću ponovljati šta je napisano na tim sajtovima već ću vam reći kako je sa nama bilo.
Ja imam dva mei tai-ja, može se reći zimski i ljetni. Zimski je malo deblji  marke  Pixiekid, a drugi, ljetni, je Tabita.

Prednosti nosiljke su nesagledive ali sve zavisi od ličnih afiniteta.

Prvo, što se mei tai-ja tiče idealan je jer su bebini kukići fiksirani.

O načinima vezanja se možete informisati preko snimaka na oficijelnim sajtovima prodavača ili na you tube-u, od strane zadovoljnih mama.

Moguće ga je vezati naprijed, pa vam bebina glava bude na grudima, na boku i na kraju, kad beba ojača i oteža, na leđima.

415219_10200764091401101_2069174611_o

Drugo, beba je zadovoljna jer joj grijemo stomak (mei tai je spas kad su grčići u pitanju), a kasnije što vidi mamino lice.

Treće, ruke su nam slobodne kad nosimo bebu ovako, a i ona ima pregled okoline što je posebno raduje.

Dalje, milion puta mi se desilo da prilikom šetnje beba zaspi u nosiljci, što znači da joj je udobno. Vrijeme nam nije predstavljalo nikakav problem. Kad su počele proljetne kiše i dalje smo svaki dan išli vani. Opterećenje za maminu ili tatinu kičmu je ravnomjerno raspoređeno tako da je moguće ići u duže šetnje.  Nosiljka je idealna stvar kad trebate trknuti do prodavnice, nabrzinu izaći iz auta a beba je sa vama i naposlijetku, ako se uzjoguni u kolicima. Nećete vjerovati ali uz malo prakse i diskretno dojenje je moguće u mei taiju. Nosivost je do nekih 17kg. Na naslovnoj slici je T-rex od prošlog ljeta, kad je imao 3, 5 godine, što znači da se baš isplati.

Eto,  ako ne vjerujete meni a vi pitajte dr Google-a ali za rezervom i kritički.

 

Lijepo je biti kod kuće. Kratko. #meitai #babycarrier

A photo posted by Dara Picard (@daraevilmorning) on

Mei tai je najbolji poklon koji sam ikad zatražila!

Edit (februar 2015. godine, iskustvo sa drugim djetetom): Sa prvim djetetom sam se zbog straha plašila bebu staviti u mei tai prije nego što je napunila dva mjeseca, iako se na video-snimcima mogu vidjeti bebe u nosiljci stare  10ak dana. Proizvođači zbog straha od nepravilnog rukovanja, što je sasvim razumljivo, ne preporučuju nošenje beba mlađih od dva mjeseca. Moje iskustvo je bilo – nošenje bebe stare nekoliko dana. Naglašavam da sam ja već imala iskustvo u korištenju ove nosiljke pa sam znala na šta treba obratiti pažnju. Bitno je paziti na držanje bebine glave, pravilno postavljanje nogica i vezivanje. Ono što je posebno dobro kod ove nosiljke što nema pritiska na kukove, a nogice su u tzv. žabica položaju.

 

5 Comments

 1. Željka
  5 February 2015 at 10:03 pm

  Ja sam se odlučila za ring sling. Princip je isti… I sad sa 2,5 g ga povremeno koristimo. Nosiljke su odlična stvar i ne znam zašto se ne mogu naći kod nas u trgovinama bebi opremom, vjerovatno bi ih više roditelja koristilo.

  • 5 February 2015 at 10:50 pm

   Nema pojma. Dobro pitanje. Mislim da je baš taj primjer nosiljki princip kako stvari kod nas funkcionišu – nemaštovato i nekreativno jer se samo gleda dobit. Mei tai sam kupila u ZG (prvi dobila, a onda i drugi kupila), a kasnije se moglo naručiti preko PIK.ba. Stvarno je koristim svaki dan i kad idemo u šetnju kolicima, vratim se ako je slučajno zaboravim.

 2. sladjana
  29 January 2016 at 6:39 pm

  Hvala za ovaj tekst!!! da znas da sam provela 3 dana citajuci o ovoj temi na internetu 😀

 3. Natasa
  31 January 2016 at 1:32 am

  Ja imam hug-bug maramu, ne bih je dala ni za brdo cokolade. Oboje djece sam nosila u njoj. Isto preporucujem. Cim se beba stavi u maramu, zaspi. Ruke slobodne, mozete i rucak napraviti. 🙂

  • Tanjoas
   1 February 2016 at 9:44 am

   Nataša,
   kako si došla do hug-bug marame !?
   Pisala sam im, ne isporučuju u RS 🙁