Nimalo ugodan tekst

Par sedmica se natežem oko pisanja. Nije mi kru’, sva sreća. Negdje sam pročitala da nije loše imati zapisane teme pa onda u ovakvim trenucima, malo prelistaš svesku ili tabelu pa ti valjda samo nadođe. Ali jok. Ja ništa ne mogu. Nit’ mi je do sveske, nit’ do tema, ma ni do čega.

Jednostavno sam u drugom stanju. Ravna crta. Razmišljajući tako šta me je to snašlo shvatim nekoliko stvari. Ja jesam u drugom stanju. Muka mi je non-stop. Povraćam. Moram mirovati. Ne viđam ljude osim svojih ukućana. Postala sam sastavni dio kauča. (Zahvaljujući meni postao je stilski 🙂 kao kauč za mirovanje – still, engl. – miran). Kad šetam, bolje se osjećam ali u zadnjih nekoliko dana nije mi ni do tog. Zvučim kao sokoćalo koje ubrzano diše i osvrće se oko sebe da može podrignuti kako treba. Što bi rekla moja baba, nesperena sam.

Ne smatram se nekim pekmezom i znam da je ovih nekoliko milijardi ljudi došlo na svijet istim putem, a ovo mi nije čak ni prva trudnoća. Ipak, zbog količine nesperenosti, imam potrebu da onima koji još nisu ili nikad neće biti blaženi (ko izmisli ovu riječ!?) čuju kroz šta prolazi otprilike 70% žena kad su u drugom stanju. Ovo je tekst za trudnice i trudove (očevi, partneri trudnica koji se trude da olakšaju muke svojim sada većim polovinama; Znam, znam, ima i onih drugih ali već sam rekla da je ovo blog za pametne ljude.). Šta sve čeka one u blaženom stanju?

Gas, gas

Zamislite da ste pojeli jedno tri tanjira graha, poveći komad loše kobasice negdje oko 11 naveče. E, tako je većini trudnica cijeli dan. Težina u stomaku, gasovi na sve strane, naduvenost, nelagoda. Trudnica ili neka neotesana sirovina, nekad je jako mala razlika.

podrigivanje(2)

A poslije žurke…

Vrhunska žurka, tu su svi iz škole, vi neuki tinejdžer/ka koji se prvi put susreće sa žestokim pićima. Divite se svojoj sposobnosti da pijete na eks, odlično plešete i super izgledate. Priča o fantastičnim vama završava nakon maksimalno sat vremena, a onda ispaštate naredni dan uz povraćanje, mučninu, iscrpljenost i vjerovatno glavobolju. Da, takvo stanje “mamurluka” kod trudnica zna potrajati do 16. nedjelje trudnoće a kod nekih i cijelu trudnoću. (Da, to je istina. Imam prijateljicu koja se udabljala 7kg u trudnoći jer je cijelo vrijeme bljuvala). Ima onih koji žele napraviti karijeru od muke poput ove gospođe. Možda nekog inspiriše…ne znam na šta ali inspiriše.

Zatvor

ili što bi se stručno reklo konstipacija. Metabolizam u trudnoći uspori pa pored svih gore navedenih muka, još ste osuđeni i na zatvor. Ako nemate mučnine, onda su vam na raspolaganju razne metode borbe ali se stvar vrlo komplikuje ako vam želudac reaguje na suhe šljive, gaziranu vodu, čajeve itd. Ostaju vam samo napete vene na vratu i eventualno hemoroidi.

zaprtje

 

Big mama

Trudnice sijaju. Kosa im je ljepša, nokti jači, sretne su i zadovoljne…i onda samo oteknu. Meni se ovo jednom desilo u prošloj trudnoći i nije ugodan osjećaj. Ima trudnica koje više ne mogu obuti svoju obuću, otežano se kreću, potpuno im se izmjeni  lični opis  a oticanje može  upućivati i na preeklampsiju (najjednostavnije rečeno, povišen krvni pritisak u trudnoći koji nije samo neugodan već i opasan).

Tu su još propratne pojave poput manjih ili većih bolova u predjelu leđa, prepona, proširenih vena, išijalgikusa (meni se zbog položaja bebe nekad znala noga ukočiti, dok mali gospodin ne promjeni pozu), grozan okus u ustima, osjetljivost na mirise, isprekidano spavanje itd. Širok je izbor od trudnice do trudnice.

Nakon svega nabrojanog, možda će vam biti jasnije zašto su trudnice nekad hirovite, nervozne, drugačije. Jednostavno to je drugo stanje. Ima trudnica pekmeza, ima tata balvana, ali činjenica je da trudnoća nije samo blažena. Nije jedina na svijetu i nije prirodni fenomen ali sigurno ne otpuhuje i ne broji iz čiste zabave.

Najljepše od svega je što se sve muke završe sa malim kmekalom u rukama i što znate (mada ne izgleda tako) da će to sve proći. Do tad – ne  vjerujte reklamama  i pomozite jedno drugom da što lakše i skupa dođete do poroda 🙂

spirit-fire-e1379010258312

 

 

 

 

 

17 Comments

 1. natasa
  12 February 2014 at 12:23 pm

  E pa Daro, jako me je obradovalo ovo tvoje drugo stanje

  • 12 February 2014 at 12:32 pm

   Hvala, Nataša 🙂

 2. Iman
  12 February 2014 at 1:33 pm

  Ooo, pa neka je sa srecom, manje gasova, natecenosti i izbljuvaka ciiim prije, a zamotuljak da glatko izadje 😉 Kod mene dvije zaredom trudnoce k’o porucene, ali u 9. mjececu mood swings o la laa, dr Jackill/mr Hyde je blazi opis 😉

  • 12 February 2014 at 3:06 pm

   Hvala, Iman 🙂 nadam se da će bar nešto od želja da se primi 🙂 U prvoj su trajale do 4.mjeseca, sad ćemo vidjeti šta će biti.

 3. 12 February 2014 at 1:41 pm

  čestitam :)))

  • 12 February 2014 at 3:07 pm

   Hvala 🙂

 4. 12 February 2014 at 2:05 pm

  Draga Cara Daro, cestitam na lepoj vesti. Kao da opisujes moje trenutno “blazeno” stanje. Usla sam u 7. mesec i osecam se kilavo za medalju. Vise ne mogu da vezem pertle u cugu. Mora jedna po jedna. Pauza od 2 minuta izmedju svake. Uhvati me vrtoglavica. Bebac je pravi bokser. Kao da cu i trambolinu da rodim, samo odskakuje. Doktori mi kazu da je ohoho napredan, a ja sa smeskom kazem blago meni. 🙂
  Pocela sam da podrigujem bez obzira na mesto gde se nalazim, da se crvenim bez obzira da li me je sramota ili nije, stenjem i pusem uz stepenice i niz stepenice. Bas je to bezobzirno stanje.

  • 12 February 2014 at 3:09 pm

   Hvala i čestitam i ja tebi! 🙂 Mene to tek čeka, a da si našla pravu riječ za stanje – jesi 😀

   • 12 February 2014 at 3:16 pm

    Hvala za čestitke. Srećom pa smo sve to već jednom prošle. Sad znamo koliko je teško i lepo u isto vreme. 🙂

   • 12 February 2014 at 3:18 pm

    I da bih opet (očigledno) 🙂

   • 12 February 2014 at 3:50 pm

    Ja idem do čarobne brojke 3. Nadam se da će tada biti devojčica. 🙂

 5. Kićo
  12 February 2014 at 2:22 pm

  Huuuu, čestitamo 🙂

  • 12 February 2014 at 3:07 pm

   Huuuu! 🙂 hvala!

 6. Jeca
  12 February 2014 at 9:38 pm

  Tekst zaista nije ugodan, ali je vest SJAJNA!!! Čestitam ti, Daro, i želim da sledeći “veoma ugodan tekst” bude “slika i prilika” tvog psihofizičkog stanja! 😉 :*

  • 13 February 2014 at 11:12 pm

   🙂 Slažem se potpuno Hvala, Jeco! 🙂

 7. Vesna
  13 February 2014 at 10:46 am

  sunce moje trudno…

  • 13 February 2014 at 11:27 pm

   Vesna, jesi li se našla u tekstu? 🙂