Nana je majka ili kako trudnice da se odbrane od ujeda komaraca

Neko je na društvenim mrežama lijepo rekao da borba i oporavak od poplava nije trka na 100m već maraton što već ovih dana polako dolazi do izražaja. Ne bih mudrovala šta treba  ugroženim, nadam se da će to oni reći. Nije to zbog sebičnosti, već samo mogućnosti. U šestom mjesecu trudnoće sigurno ne mogu biti pilot helikoptera.

S obzirom na svoja stanja i uloge, ono što me trenutno brine je mogućnost pojave raznoraznih epidemija. Pretpostavljam da se radi sve što je moguće da se spriječi dodatna muka. Ipak, na neke stvari je teško uticati, kao npr.na KOMARCE. Ne znam je li trudnički mozak ili šta je u pitanju ali vjerujem da ova bojazan nije neosnovana. Posebnu pažnju na zaštitu (iako je to dosta teško) trebaju obratiti djeca i trudnice jer njima nije preporučljivo koristiti standardna, da ne kažem kupovna, sredstva za zaštitu od ujeda.

Zbog svega što sam rekla, malo sam istraživala po netu koji su to prirodni preparati koji mogu pomoći u odbrani od ovih svrabova prilikom boravka na otvorenom.

Eterična ulja

 • ulje citronele
 • ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)
 • ulje cimeta
 • ricinusovo ulje
 • ulje ružmarina
 • ulje limunske trave (Lemongrass – Cymbopogon citratus)
 • ulje cedra
 • ulje paprene metvice
 • ulje klinčića
 • ulje geranija
 • ulje nevena

Kao i ulja lavande, bora, bosiljka i bijelog luka. (preuzeto).

U slučaju da niste u prilici da kupujete ili nabavljate eterična ulja, na Tetki sam našla korisne savjete u vezi prirodne zaštite od komaraca.

Jedan koji mi se naročito svidio zbog jednostavnosti i mirisa je trljanje otkrivenih dijelova tijela polovinom limuna. Našla sam podatak da komarci ne vole ni banane ali sumnjam da je iko voljan da se trlja njenom korom, mada u slučaju krize nije loše i ovo znati.

Metvica je neprijatelj komaraca i po nekim izvorima, efikasnija od DEET-a koji je glavni sastojak sredstava koja se koriste u borbi protiv insekata. Ovaj sastojak je ujedno i glavni razlog zašto ga ne bi trebale koristiti trudnice i djeca.

Postoji i neškodljivi prozvodi za zaštitu od ujeda komaraca koji su namjenjeni djeci, a koje bi mogle koristiti i trudnice, ali o tom već morate same odlučiti.  Polazeći od sebe koja sam samo nakon uzimanja paracetamola imala milion upitnika i razmišljanja tipa da li sam to trebala uraditi i to zbog napomene doktorice – “u krajnjem slučaju uzeti paracetamol”. Da ne bude zabune, važim za prilično racionalnu osobu koja nije sklona panici ali eto, izgleda da je ova osobina dobrim dijelom trenutno potisnuta, naročito kad je u pitanju zdravlje djeteta.

Bez obzira imale “trudnički mozak” ili ne, toplo trudnicama preporučujem korištenje onoga što nam je  priroda dala.

LJEKOVITO BILJE-NANA.METVICA