Misterije i nedoumice poslije poroda

Ako imate sreće da prođete kroz zdrav, prirodni porođaj te ako ste imalo skloni samoposmatranju, vjerovatno ćete se suočiti sa nekim nedoumicama i misterijama nakon poroda.

Iako se radi o vrlo konkretnom činu sa vidljivim rezultatima tokom kojeg imamo osjećaj pretjerane svjesnosti i prisutnosti, ispostavi se da nam dosta stvari promakne.
Evo, na primjer, ja sam se susrela sa dvije misteriozne pojave. Radilo se o bolovima na čudnim mjestima koja bi se teško mogla povezati sa činom poroda. Jednom sam brzo otkrila porijeklo a za drugi ni danas nisam sigurna.
Misterija br. 1 – bolni dlanovi
Iako žene kažu da su ponekad htjele svojski da udare, zadave ili već neko zlo nanesu babici ili nekom ko bi im se našao pri ruci, teško da bi takav bol mogao vući porijeklo od šamara ili bože me sačuvaj,  davljenja. Sredina dlanova je bila toliko bolna na dodir da sam izbjegavala bilo kakvo pridržavanje ili pritisak na njih. Uz malo retrospektive shvatila sam  da se zapravo radilo o ručkama, tj. šipkama koje su sastavni dio porođajnog kreveta (kod nas se obično kaže sto, ali krevet mi malo ljudskije zvuči). Ispostavilo se da sam se pri izgonu malog čovjeka svojski dohvatila tih šipki i toliko vukla da su me dlanovi danima boljeli poslije toga. Rješenje misterije br.1 je potvrđeno i u razgovoru sa drugim porodiljama.

Misterija br. 2 – bolni laktovi.
Negdje drugi dan nakon poroda primjetila sam da mi određena poza ležanja ne odgovara.Trebalo mi je malo više da shvatim da su izvor neugodnosti bili vrlo bolni, poderani laktovi.  Ni dan danas nisam sigurna kako sam uspjela prokrvariti laktove a da ne primjetim. Pretpostavljam da se i to desilo tokom samog poroda mada mi nije jasno kako ako sam se već držale za šipke. Interesantno je da su i druge žene bile takođe bolnih lakata sa upitnicima iznad glave. Jedna je od njih je imala teoriju da je to zbog grubih bolničkih plahti. Slab argument za moj ukus. Misterija br. 2 je ostala neriješena.
A nedoumice?! Njih je mnogo više i širokog su spektra. Zašto plače? Kad ću se naspavati? Kad će se moći sam presvući…
Čini se da su one, ipak, priča za sebe.

3 Comments

 1. Danijela
  18 January 2013 at 1:10 pm

  Ne mogu da vjerujem ovo za krvave laktove…i kod mene..moj muz se prenerazio kad je to vidio…isto vjerujem da je od grubih bolnickih plahti…

  • 18 January 2013 at 2:35 pm

   🙂 meni je trebalo par dana da shvatim i da me boli pa tek onda zasto me boli.

 2. Rebeka
  2 September 2014 at 5:33 pm

  To sa krvavim laktovima to mi nije nikako jasno, a da te puste iz bolnice a da ti nisu ocistili ranu i stavili hanzaplast na te laktove. Bolnicke plahte mozda jesu grupe, ali nema u njima stakla. Nego mozda kad se hvatas sa sipke od krevete u tom silnim pritiskanju nazuljaju se laktovi. Nego Daro ima li kakva sansa da se uzme epidural a da oni znaju sta rade?