Majka hrabrost

Drage mame i ostali, znamo da smo porod pregurale kako-tako. Hormoni su odradili zaborav u većem dijelu. Ipak, neke stvari ne smiju pasti u zaborav. Tema o kojoj svi glasno šute je tretman žena u porodilištu. Uglavnom se radi o vrlo lošem tretmanu koji zahtjeva jedno “podmazivanje” uz pomoć svima znanog druga Mite. Mito, ako ga pozovemo na vrijeme, spasava stvar. Mito je drug u nevolji. Mito čuva porodilju da ne postane sebična krava koja neće da gura. Mito pravi čuda. Ipak, znamo da je Mito bio suvišan tamo gdje ljudi savjesno obavljaju svoj posao.

Ipak, nije Mito kriv što je takav. Takav mu je grah pao. Nije on kriv što svima pomaže i što ga svi zovu. Što bi Ameri rekli, on je veoma popularan. Nisam htjela da vam pričam samo o njemu. Htjela sam sa vama da podjelim akciju za koju sam saznala tek danas. Radi se o građanskoj inicijativi koju je pokrenula blogerka,Krugolina Borup, nakon lošeg iskustva u rađaoni. Detalje možete saznati na fejsbuk stranici Majka Hrabrost.

Vidjećete  kako da javnost sazna za vaše loše iskustvo pri porodu ako ste ga imale ili o peticiji koja je pokrenuta. Grupa građanki i građana smatraju da 3 stvari treba da se promjene u porodilištima: ponašanje zaposlenih, zastarjeli i nehumani bolnički protokoli i korupcija. Vjerujem da je svaku od nas bar jedna od ove tri stvari dotakla ako ne i sve tri.