Lanaco, primjer dobre prakse

Kada sam prije šest dana na službenoj stranici kompanije “Lanaco” vidjela  album pod nazivom “Lanaco uručio bicikle zaposlenima” prvo sam pomislila da je neka greška u pitanju ili možda donacija neke strane kompanije ili na kraju, vješt marketniški trik. Naposlijetku, ovdje gdje ja živim, poslodavci to ne rade.

Pošto i onako imam dovoljno upitnika iznad glave, odlučih da se rješim bar onih kojih mogu. Pošaljem mail “Lanacu”, tačnije njihovoj osobi za PR, Suzani Vukmir, sa ciljem da saznam o čemu se tu tačno radi.

Nije bilo greške, niti donacija inostranih kompanija, a na kraju ni vještog marketinškog trika – jer, budimo realni, koga bi to “Lanaco” privukao poklonjenim biciklima? Bicikliste? Stvarno?

Zašto je kompanija “Lanaco” uručila bicikle radnicima?

 “Lanaco” je povodom 5. marta, Svjetskog dana energetske efikasnosti, svojim zaposlenima poklonio bicikle.

1779783_1460035744213163_344495334_n

Malo mi je bilo neugodno kad sam ovo pročitala jer ko još poklanja bicikle. Firma (privatna) pa da ti još nešto da. Čekam kvaku.

Međutim u mail-u stoji:”Dosta zaposlenih u našoj kompaniji bicikl koristi u svakodnevno, a veliki broj ih dolazi biciklom na posao, pa smo odlučili da ozvaničimo ovaj korak od strane kompanije, te da šest radnika nagradimo ovim prevoznim sredstvom. Mi smo kompanija koja stalno ulaže u ljudske resurse, te smo i na ovaj način željeli da pokažemo brigu o zaposlenima. Svjesni smo da se vožnjom bicikla umanjuje stres koji je dosta prisutan u savremenom radnom okruženju, stoga smo htjeli da podržimo fizičku aktivnost kao dio cjelokupnog zdravlja čovjeka. Takođe, cilj nam je bio da podignemo svijest o zaštiti životne sredine, štednji novca i energije, kao i smanjenju saobraćajnih gužvi.”

E, sad mi se steglo u stomaku. Ja kad idem na posao, moj bicikl uglavnom stoji sam. Ljudi me uglavnom podozrivo gledaju kao nekog društvenog otpadnika jer ne koristim auto, a pogledaj njih! Poklanjaju bicikle svojim radnicima!

Da, dobrih ideja ima ali za njihovo ostvarenje je potrebna završna riječ vlasnika ili direktora. “Lanaco” je imao sve na jednom mjestu. Ideja je potekla od PR tima, a menadžment je odobrio. Da, još uvijek smo u Bosni.

1622641_1460035854213152_1980267966_n

Po kom principu su birani radnici koji su dobili bicikl i kako su reagovali?

Ovo je bio način da neke zaposlene nagradimo za njihov trud i rad, a istovremeno
smo gledali da to budu oni koji bi zaista svakodnevno koristili bicikl. Zaposleni su reagovali odlično, čak je veliki broj prije toga razmišljao da kupi bicikl, tako da se nekima želja ostvarila – kupili su ga uz pomoć firme.

Sad mi je već bila suza u oku. Ne samo da su bili nagrađeni za rad i trud (mada se kod nas nagrađenim smatraju oni radnici koji dobiju platu svaki mjesec), već je neko dobio nešto što mu zaista treba. I dalje sam ganuta.

Ono što je dodatno interesantno da u ovoj kompaniji postoji biciklistička sekcija koji su zaposleni sami organizovali. To samo govori da u ovoj firmi postoji zdrava atmosfera jer u mnogim kolektivima koje znam  problem je organizovati i zajedničku kafu a kamo li zajedničko druženje mimo radnog vremena.

Izgleda da je tu kvaka. Prostor koji dozvoljava ispoljavanje kreativnosti i stvaranje pozitivnog radnog okruženja. Koliko ovakvih firmi znate?

U “Lanacu” još kažu da su i inače društveno angažovani i ekološki osvješteni, te da su otvoreni za saradnju kad je riječ o popularizaciji bicikla kao prevoznog sredstva.

Lanaco, volimo i mi tebe!

p.s. Da li vam treba još radnika?

fotografije: preuzete sa FB stranice “Lanaco” kompanije

 

7 Comments

 1. Srđan
  12 March 2014 at 9:46 pm

  da, nemamo više gdje da ih parkiramo..
  pedalamo srijedom oko 18h.. u principu, svi su dobrodošli 😉

  • 13 March 2014 at 3:07 am

   Ljubomorna sam 🙂 Svaka čast!

 2. 18 April 2014 at 6:18 pm

  Daro, nasmijala si me ovim tekstom. Hvala ti na podrsci:D Koje si struke, pa da iznadjemo neko radno mjesto za tebe?:D

  • 18 April 2014 at 6:22 pm

   Suzo, drago mi je čuti. Smijeh najbolje povezuje ljude, a bogami i žene. Podrška je uvijek tu za pionirske i zdrave poduhvate poput ovog. He, za mene jedino možete naći mjesto u ljudskim resursima, ako vam treba socijalni radnik i porodični savjetnik, mada nije loša ni moja sadašnja firma 🙂

   • Suzana
    21 October 2014 at 3:53 pm

    Daro, nažalost nemamo HR sektor, a vapimo za tim. Nadam se da ćemo uspjeti to uskoro riješiti, prilično smo narasli. Prati nas, pa možda izađe neki konkurs i za tvoju poziciju.:D

 3. 10 March 2015 at 10:46 am

  Sjajna ideja! Zaista, svača čast! Bravo za Lanaco!

  • 10 March 2015 at 3:35 pm

   Jeste 🙂 Ovo je priča od prošle godine pa samo da vidim možda nisam čula a ima još ovakvih primjera. Bar je lijepo misliti da ih ima…