Kome treba super mama?

309959_530511896980070_700104115_n

Kad se dobro ismijemo, ako neko  ima i tu potrebu, zapitajmo se koliko puta smo se našle u sličnoj situaciji? Kuvate ručak dok se pere veš i istovremeno pričate djetetu da bi ono ostalo mirno dok mu slobodnom rukom dajete novu zanimaciju, onda trčite da se javite na telefon jer očekujete poziv da biste dogovorile porodični odlazak već negdje , pa … itd. Normalno da vam je poznato.

Zbog čega žene moraju sve da stižu? Vjerovatno zato što to očekuje okolina od njih (a ne daj bože da ne ispunimo njena očekivanja!) ili najgora moguća opcija – jer to žene očekuju same od sebe.

Ne izmišljam ja ništa. Bože sačuvaj! Znam ponekad, ali ovo je živa istina. Rekli su to mnogi pametniji od mene. Čak su to i neki muškarci rekli.

” Svugdje – od priručnika za podizanje djece do  psihoanalitičke literature – majke i žene su prikazane kao osobe koje nemaju vlastitih želja i potreba, već su tu da bi prepoznavale tuđe.” I onda malo-pomalo pretvorite se onaj aparat koji će samo ponavaljati kombinaciju rečenica poput ovih:

“Jesi gladan/gladna?”

“Šta ste jeli? Hoćete li sad jesti?”

“Moramo danas …” (pa neka obaveza),

koje će vas jedno vrijeme možda i činiti srećnim, dok  ne prerastu u drugu kombinaciju:

“Da li mene iko sluša u ovoj kući?”

“Je li iko mene pita jesam li ja jela?” (Dok držite tepsiju kolača ispred sebe da popunite nezadovljstvo sa bar malo zadovoljstva makar i jako kaloričnog.)

“Koliko puta moram ponoviti…” (Ovo se odnosi na neku obavezu koju je trebalo uraditi a nije, pa je mati  sama odrađuje glasno negodujući jer nije odrađena), i

na kraju, negdje tamo oko menopauze, a možda i ranije, mati će se pretovoriti u aparat za prikupljanje nalaza jer će njeni dijelovi lagano početi da otkazuju. Štitnjača, hormoni, gojaznost, gušenja i ostali hardware koji će popuštati zbog propusta u software-u.

Dakle, peglanje, prašina, magisterij, sitost i zdravlje svih ukućana, finansije, pokloni za sva moguća dešavanja i okupljanja, ama baš sve – ne mora vas da čeka. Mislim, može, ako baš želite da prikupljate nalaze. Izliječiti se nećete, kladim se. Priznanje, takođe, sumnjam da ćete dobiti a i šta će vam kad ćete već imati nalaze pored sebe. Bolje priznanje vam ne treba.

4 Comments

 1. T
  2 June 2014 at 1:54 pm

  ovaj sad tek vidim… dobro si nam rekla 😀

  • 2 June 2014 at 7:05 pm

   Na vrijeme, nadam se 🙂

 2. T
  3 June 2014 at 12:00 pm

  pa da sam ga vidjela na vrijeme, bilo bi na vrijeme 😀

  • 4 June 2014 at 7:21 pm

   E pravo sam trudna 😀