Koliko vremena zaposlene mame provode sa svojom djecom?

Ako stvari svedemo na jednostavnost, logiku i sretne okolnosti, onda je računica u prosjeku ovakva:

 • Mama radi 8 sati ako je baš sretnica. Od 7-8 do 15-16 časova. Ako je baš sretnica, ne potroši više od pola sata na put od posla do kuće.
 • Ako je dijete u vrtiću, kupi dijete iz vrtića, ona ili tata i onda tek idu kući.
 • Vrlo vjerovatno će praviti ručak ako veče prije to nije uradila za sledeći dan. Moguće da je to uradio i tata, mamina mama, neko u nekom restoranu ponekad. Ako ne, dijete se u toku kuvanja kači na maminu nogu. Traži pažnju.
 • Mama pravi ručak ili ga podgrijava. Već je prošlo oko 1-1,5h od završetka radnog vremena a mama se tek uključuje u pogon. Iz kupatila/spavaće sobe/prostorije koju sprema dok se ručak kuva viče na dijete da ne dira nešto ili da prestane sa nečim.
 • Svi jedu. Treba još skloniti suđe, srediti veš…, još nešto u gradu obaviti.
 • Tata nesebično preuzima svoj dio posla ovoj sretnoj mami.
 • Već je veče. Dijete se sprema na spavanje. Kupa, malo mazi i idemo ponovo isti program sledeći dan.

Satnica je u prosjeku takva sa eventualnim varijacijama na temu.

Mama na raspolaganju ima otprilike 8  budnih sati da bude sa svojim djetetom, da se bavi obavezama (u koje spadaju i posjete prijateljima sa djecom jer su i one tempirane, ugurane i uplanjene da najmanje škode izvršavanju nekih neodložnih poslova), da provede vrijeme sa tatom, svojim nekadašnjim partnerom, da se možda posveti sebi i ako baš, baš ima sreće da se odmori.

Vrijeme provedeno samo sa djetetom je jako kratko. Čisto radi eksperimenta  probajte same vidjeti koji je vaš prosjek  u toku radne sedmice. Ne računajte vrijeme hranjenja i kupanje.

Šta djeca kažu?

Istraživanja kažu da u cjelini odsustvo majke, odnosno oba roditelja, zbog posla ne škodi razvoju djeteta.  Ovo ne važi ako majke odu na posao prije nego beba navrši godinu dana i potrebno je da dijete živi sa oba roditelja čija  radna sedmica ne prelazi ili se kreće oko 40 sati.

p.s. pitanje se postavlja ko je finansirao istraživanja jer moje dosadašnje iskustvo sa istržavanjima kaže da na ishod istraživanja itekako utiče onaj ko ih plaća. Ovo sad nije tema, ali nije loše ovo imati na umu.

Šta mame kažu?

Mame su nervozne, umorne, frustrirane. Često se njihove uloge nalaze u reklamama za tablate za opuštanje ili preparatima koji daju energiju. (He, zna Big Pharma gdje će da se usmjeri.) Uglavnom osjećaju krivicu i nemoć. Po opet tamo nekim istraživanjima,

potvrđeno je da mame žrtvuju vrijeme za sebe i vrijeme za spavanje kako bi uspjele izbalansirati obaveze i porodicu. Potvrdile mame. Gdje je mama? Nema mame.

Kako stvari stoje u drugim zemljama?

Podaci iz razvijenih zemalja kažu ovako:

 • Irska – 2, 5 sata
 • Australija – 2 sata i 17 minuta
 • Velika Britanija – sat i 21 minut
 • Japan – 53 minuta
 • Sjeverna Koreja – 31 minut…mama provede sa svojim djetetom.

Ostatak ste vjerovatno sami pogledali na tabeli u članku. Interesantno je da čak i Švedska i Norveška ne odstupaju od, za Evropu, prosječnih sat i po. Ne znam kako vi ali meni se čini da je ovo malo jer se radi o prosjeku. Zamislite bilo kakvu vanrednu situaciju, kao što je npr. sad spremanje zimnice a pouzdano znam da još postoje mame koje to rade, ovo vrijeme drastično opada. Da bismo potvrdile sopstvenu ludost,  prosjek provedenog vremena sa djecom nije puno bolji kod nezaposlenih majki. One većinu svog vremena provedu posvećujući se brizi o domaćinstvu tako da je njihovo prolazno vrijeme samo za nijansu bolje nego kod zaposlenih mama.

Psiholozi kažu da se roditelji trebaju više fokusirati na kvalitet a ne kvantitet provedenog vremenog. Pitam ja njih šta postići za pola sata dnevno?

Kako je kod vas? Da li osjećate da provodite dovoljno vremena sa vašim djetetom?

Činjenica je da se dan neće produžiti već će nam samo djeca odrasti, a mi poblentaviti još više…osim, osim ako ne reorganizujemo prioritete.

Uradimo to pametno i na vrijeme.

8 Comments

 1. 15 October 2015 at 9:57 am

  Uh bolna tema! Kada sam počela raditi nakon godinu dana roditeljskog, hvatala me panika od same pomisli na to koliko malo vremena ću imati za dijete! Navikla sam se nekako (na način da ne smijem ni početi razmišljati o tome), ali kad sve zbrojiš i oduzmeš, na kraju ne ostane više od 2 sata, maks! Ja imam sreću da stvarno rijetko moram kuhati, ali s posla dolazim tek oko pola 4. Ipak, čak i da smo zajedno do spavanja, teško da je to neko super kvalitetno vrijeme jer osim sitnih kućanskih poslova u jednadžbu moramo uvesti i umor! Jako mi je to tužno i nepravedno! 🙁

  • 15 October 2015 at 10:37 am

   Dva sata u idealnoj situaciji. :/

 2. 19 October 2015 at 9:23 pm

  Sve mi je ovo i vise nego poznato… Ako uspijem jedan dan pripremiti nesto za drugi i odreci se kucnih poslova i bukvalno pobjeci iz kuce sa djecom onda imamo dva-tri sata za igru. Ja cekam nadtavak ovog teksta sa konkretnim prijedlozima dovitljivih mama kako ukrasti vrijeme za djecu… Pojedose nas obaveze.

  • 20 October 2015 at 12:14 am

   Svakom roditelju, vjerovatno više mamama, jeste. Moja dovitiljivost završava na delegaciji poslova i pojednostavljivanju stvari 🙂

 3. Porodicazdravljecp
  19 October 2015 at 11:37 pm

  Zaista, nekoliko konstruktivnih saveta kako se organizovat, ocekujemo uskoro 🙂

  • 20 October 2015 at 12:12 am

   Uh, lako je reći 🙂