Kako uzimati Prenatal?

U nizu mojih trudničkih poduhvata, juče mi se desio jedan, prilično prosvjetljujući. Da se razumijemo, ja od odlaska u apoteku napravim trudnički poduhvat, ne zato što sam lijena već zato što srećem zanimljive ljude. I juče ti ja odem u apotekuuu…

Stojim u apoteci zvanoj “1.maj”, čekam u redu, gledam ona šarena pakovanja i razmišljam kako će me ovako hormonalno neuravnotežnu nagovoriti da puknem neke silne pare na nešto što mi i nije baš neophodno. Big pharma is a bitch, treba oprezno sa njom (Hvala Geriju, socijalnom radniku iz Amerike, koji mi je prvi pomenuo ovaj termin prije nekih 7-8 godina kad smo se počeli dopisivati. Jednom ću i o njemu jer ko god ima 80 godina a radi svoj posao strastveno je posebna osoba.).

Došla sam da kupim Prenatal, dodatak prehrani trudnica, kombinacija vitamina i minerala, nešto što većina trudnica pije po preporuci doktora. U prvoj trudnoći mi nije odgovorao pa sam pila voćne i povrćne 🙂 sokove, a sad, rekoh, da olakšam stvar i nađem neku zamjenu koja će mi pasati. Stojim ja tako, hvala bogu na gužvi, i shvatim da ću sigurno potrošiti pare na glupost i odlučim da odem 10 metara niže od apoteke “1.maj” do biljne apoteke “Hilandar”.

Od mnogih mama sam čula o nevjerovatnim pripravcima iz te apoteke, sve prirodno, ne košta i provjereno radi, pa rekoh, daj da i ja okušam svoju sreću i  uđem u apoteku.

Dobar dan! – Dobar dan!

Ja bih trebala neku zamjenu za Prenatal. Neki dodatak prehrani za trudnice.

Čovjek me pogleda, razočarano se nasloni na sto koji je stajao u sredini oskudno namještene i male prostorije i pokri lice rukom ovako

FacepalmNakon par sekundi, malo još protrlja lice pa me pogleda i dalje držeći ruku preko usta, pa poče polako, onako kako se počinje  sa djetetom koje je napravilo pičvajz a zna da to nije smjelo uraditi, pa reče:

Imate li vi majku?

Ja sam se već kod prvog facepalm-a počela smijati jer mi se svidjela njegova reakcija, pa isto tako smijući se rekoh:

Očigledno. Čim stojim ovdje.

Dobro. Šta je ona uzimala kad je Vas nosila?

Koliko ja znam dobro je jela, a naročito zelenu salatu.

Aha. A Vaša baka? Šta je ona uzimala.

Nemam pojma. Valjda šta je imala.

Aha. I vi ste, rekao bih, dobro. Ništa Vam ne fali.

Ja već upala u totalni smijeh potpuno oduševljena njegovim pristupom, odvalih:

Valjda ne fali.

On raširi ruke kao da mi je servirao najočigledniju istinu na svijetu, baš kao što i jeste, i zaključi sa:

Eto, šta će vam onda Prenatal?

Stojim ja onako i smijala bih se i povela bih ga kući, ma ne bih ni kući, već na trg, da ga k’o u staroj Grčkoj pokažem ljudima, a naročito ženama i mislim se šta radiš tu, što ne ideš negdje držati slovo sluđenim trudnicama, što ih ne porađaš…sve mi to proleti kroz glavu za sekund, ali priča je tekla  dalje. Žao mi je što ga ne snimih, budući roditelji bi sigurno imali koristi od toga. Pokušaću da ga što vjernije opišem ali ne vjerujem da ću uspjeti. Treba ga vidjeti i čuti.

Dragan Babić je doktor medicine. I baš kao Aco, biciklista iz MUP-a, odudara od stereotipa svog zanimanja. Pričao je i o tome:

Šta znači biti doktor? Svi misle kad diplomiraju da ne trebaju ništa raditi, da kad se zaposle na Paprikovcu da će im on riješiti sve probleme, da im on treba kupiti stanove i auta, a zakletvu  gaze (Hipokratovu), polažu k’o djeca, sa prekriženim prstima iza leđa. Doktor bi trebalo da se zakune na Jevanđelju koliko je bitan taj posao. Je l’ znate da postoji praksa u Islamu da doktori zakletvu polažu na Kur’anu? Ako se ne držiš moralnih  principa, ako varaš, lažeš …ode. Nema te.

Vidim ja da imam posla sa vrlo neobičnim čovjekom pa odlučim da iskoristim priliku i podijelim ono svoje jedino negativno a dovoljno za cijeli život, iskustvo sa Paprikovca.

Na to on uze papir i zapisa nešto.

Pogledajte ovaj film, ali pazite, samo 30% je istina. Još je gore.

Zapisao je preporuku i za knjigu, kako bi trebalo biti, zove se “Božanstvena medicina” od Petra  J. Stankovića.

Ne znam kako vi, ali ljude koji mi pri prvom susretu preporuče film, a naročito knjigu, posebno cijenim. Nije to lako. Tu odmah nekom serviraš nešto svoje lično a to je danas u svijetu u kojem ima mnogo hipokrita, isfoliranih persona, rijetko i ne dešava se svaki dan.

Pričali smo o mnogo čemu. Ostala bih  ne znam ni ja koliko da nisu non-stop ljudi ulazili tražeći meleme i čajeve. Ovako sam ostala “samo” pola sata koji su proletili.

Svašta je ispričao. O odnosu doktor-pacijent. O tom kako doktori čitajući nalaz mlate glavom ne obraćajući pažnju šta to radi uplašenom pacijentu. Kako kontrolišu i iskorištavaju ljude uz pomoć straha. Kako ne žive ono što govore.

Kako ću ja vjerovati doktoru koji ima stomak do zuba i cigaru u ustima? Ja ne pijem, ne pušim, vježbam i postim na vodi. To sam ja. A vi mlade majke, ništa vam ne treba. Uživaj i nosaj to dijete. Bitno ti je samo da dovoljno vode piješ. Spavaj, odmaraj i kreći se. Mišići ti trebaju za porođaj, a ne mlohavi stomak. Koliko odrasloj osobi treba vitamina C? 60mmg. A trudnici? 80. Šta će ti 1000 miligrama? Sve to ode. Tijelo odbaci šta mu ne treba. Što trudnica ima prohtjeve? Šta će joj kiseli kupus? Ne zato što izmišlja, već zato što to tijelo hoće.

Vezao je temu na temu. Rekao je još da trudnoća nije bolest i da je 95% trudnoća zdravo. Da sam čin poroda nije bolan (prije nego što će ovo reći, upozorio me je da mi se neće svidjeti to što će reći), da gravitacija treba odraditi svoje, a ne da ležimo na stolu. Dotakli smo se raznih tema. Na svaki moj komentar imao je 101 pametnu da kaže. Kažem vam, ostala bih da ga slušam dva sata i svašta bih naučila.

Kad ste zadnji put bili kod takvog doktora?

Da zaključim na kraju, prenatal uzimati mentalno bez ijedne potrošene marke i sa osmjehom na licu.

 

 

19 Comments

 1. 17 April 2014 at 9:37 am

  Dao mu Bog zdravlja još 100 godina! Pameti ima, to mu ne treba…Divan je, svaka čast. Moj brat po mišljenju 🙂 Poslušaj ga, videćeš da je u pravu 🙂

  • 17 April 2014 at 9:39 am

   Slušala sebe u prvoj, a njega i tebe u drugoj trudnoći. Definitivno sama sebi nisam dovoljna kad se broj trudnoća povećava. 😀

 2. Danijela the UMGF
  17 April 2014 at 9:37 am

  E, to za gravitacioni porod, da tako kazem, pravo veli covjek…kuma moja prije neki dan se porodila u bolnici u Becu, i to kako? Klececi? Kaze konstatovali da ce tako najbrze i najlakse da se porodi, i tako i bilo – iz dva napona izasla bebara! Ja se odusevila….

  • 17 April 2014 at 9:41 am

   Pa jes’ . Kad čuješ to dođeti da preventivno crkneš od muke jer znaš da iako dočekaš trudove na par minuta, ture te onaj krevet i nema mrdanja. Bečka škola? Ma šta oni znaju. RS medicina je top topova.

 3. 17 April 2014 at 10:57 am

  Ja sam organizovala jedno predavanje za trudnice, na kojem je predavač(ica) rekla svim ženama da one imaju ZAKONSKO PRAVO tražiti određeni položaj pri porođaju. Ne treba baš ići u krajnje krajnosti, ali treba sve da imamo na umu da smo MI – ŽENE te koje će promeniti ove inkvizicijske, ležeće načine. Da se još koji put porađam, ja bih sigurno tražila da se samo držim rukama za krevet i tako rađam, ili da se popnem na krevet i na njemu klečim (što je možda sigurnije za bebu, kad već nemamo meke podloge za pod). Legla ne bih više ni da me vežu.
  Računam na tebe kao pokretača, inicijatora, žene od akcije 🙂 Kis!

  • 17 April 2014 at 11:04 am

   Joj, Jelena, pa je li ti vidiš da sam ja prenatal krenula da kupim?? Eeej! Kakav inicijator, pa hormoni su mi pojeli mozak, a kukavičluk hrabrost. Jedino mogu da im ovim svojim šklopotavim laptopom mlatim po bolnici jer je to trenutno najveća inicijativa koju mogu pokrenuti. 😀 Ali, opet, možda…hmmm…:D

  • tanja
   21 April 2014 at 8:45 am

   Jelena, gde mogu naci to slovo zakona? Hrvatska ima zakon o poroditeljstvu ali u Bih nisam nasla nista, ako bi mi bar rekla koji to zakon pokriva bila bih izuzetno zahvalna! Uplasena trudnica

 4. 17 April 2014 at 11:07 am

  Ako budeš imala podršku od akušera ili babice – gotovo je 🙂 Lepe vesti se čuju…

  • 17 April 2014 at 11:08 am

   Eeee, da te nema, trebalo bi te propisati 😀

 5. Ja
  17 April 2014 at 5:06 pm

  Ma covjek je genijalac, mnogo mi se svidja kako razmislja.. 😀

  • 17 April 2014 at 6:43 pm

   😀

 6. 5 May 2014 at 8:06 pm

  Ja sam imala sreće sa doktorom naročito u drugoj trudnoći. I meni su isto tako hormoni pojeli mozak, pa sam iz kontrole u kontrolu stalno tražila nešto da pijem…jer svi nešto piju, a osim toga ja sam tada imala 34, pa je to valjda bio još jedan argument više na da malo dopunim budžet “ojađenoj” farmaceutskoj industriji. A onda sam valjda čoveku dojadila, pa mi je lepo objasnio “stvari”, otprilike kao taj dobri čika tebi. Drže se!

 7. 5 May 2014 at 8:07 pm

  Drž’ se! To sam htela da napišem, ali ulete i to e!

 8. Rebeka
  15 June 2014 at 8:19 am

  Ja sam uzimala prenatal multivitamins, ovdje gdje sam ja se savjetuje. Ne moraju biti skupi ali ja sam kupovala organske napravljen od povrca i voca i bilja. Imao je i biljne ekstrakte. Nekad ne mozemo stici jesti sve sto nam treba. Treba pogledati neke profesionalne naucne clanke pa vidjeti sta kazu istrazivanja ima li neke razlike. Ja ne tvrdim da ima ili nema. Ne znam. Ali cu pogeldati. Ono sto me jesu savjetovali nevezano za mulitivitamine jeste da trudnice trebaju smanjiti unos secera/ ugljenih hidrata jer oni nisu posebno hranljivi za fetus posebno secer. Trudnicama treba vise proteina posebno ujutro. Secer cini da se beba ugoji i bude previse velika.
  U to sam vjerovala i ja sam to slijedila prema uputama babice. Ovdje babice imaju dva fakulteta. Isla sam na tu opciju da me poradjaju babice/registered nurse midwives jer one su za vise prirodan porod bez intervencije itd. Medjutim dzaba mi zdrava ishrana ( ona jeste pomogla) i nacin zivota na kraju su me porodili doktori i to ne carskim rezom. Beba je imala nezgodan polozaj pa su rekli ili klijesta, vacum ili carski rez da biram. Nije bio onaj polozaj sto kazu da moras odmah carski rez. I ne samo to zavrsila sam u bolnici ranije jer je beba pritiskala mokracni mjehur pa se on nije praznio. A to znaci bolovi non stop a ne kao trudovi koji dodju i odu. Ovo je bilo uzasno. Dali su mi morfin u noge, ispraznili mjehur ali babice bas nisu odmah skontale ali dok mi nisu dali rani epidural nisam na oci progledala, tek sam tada dosla sebi kao ljudsko bice. Kazu ovdje kada se ima jako brz porod onda nekad ne stignu da daju epidural. Medjutim kada se ima jako dug porod oh my God, epidural je zakon. Prije poroda ja sam mislila ja cu sve to prirodno. Vraga, kad me mjehur uhvatio ja nisam mogla da lezim od bolova. Cijelu noc sam prosjedila u bolnici prikopcana na monitore. Porod nije uvjek lak moze i te kako da bude komplikovan. Na kraju sam rodila djevocicu 40 sedmica ali zavrsila na intenzivnoj njezi 8 dana.
  Zasto? Kada porod duze traje povecava se sansa infekcije. A da mi nisu dali epidural izludila bi. I porodio me tim doktora sa klijestima. kako se kaze kod nas forceps? I ja isto mislim da je big pharma mafija ali nekad kad lijekovi i anestezija trebaju bogami pravo dobro dodju. I godine nemaju uvjek veze sa tezinom poroda. Moja drugarica Indijka 25 godina, poradjala se 48 sati.
  Ja bih ipak bila multivitamine. Recimo da ostavimo Ameriku po strani, gdje ja zivim, vidjela sam da i u Svedskoj koja je prilicno napredna zemlja a ima malo vise socijalizma preporucuje multivitamine na svom zdrastvenom portalu.
  Beba je nakon tih 8 dana sasvim zdrava i dosta jaka.
  O ono sto je vaznije od prenatal su Omega 3 ili riblje ulje ali treba da bude kvalitetno. E tu ima i dokaza da je tako jer jedna od omega 3 ucestvuje u izgradnji vida, mozga. To itekako igra ulogu, ili se jede morska riba ali sitna ili se pije riblje ulje u kapsulama. Krupna riba ima zive, i odredjene vrste zaista imaju vise zive. Ja sam pila riblje ulje u kapsulama. I naravno folna kiselina ili kroz hranu ili prenatal ali trebada bude minimum 400 mikrograma. Evo naucni clanak o omega 3, vise abstract:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/
  U zdravlje svima i Kara ja nesto kontam da si se porodila ako nisi neka je sa srecom.
  Stavi slike kad se to desi.

 9. Rebeka
  15 June 2014 at 8:28 am

  Izvini, vidjela sam ostale postove. Vidim da nisi vise trudnica. Ispravi me ako grijesim.
  Preporucila sam tvoj blog mojim drugaricama ovdje da se malo podsjetimo na bivsu zemlju i nas narod. Drugacija su razmisljanja ali je uvjek prijatno pogledati raznovrsne teme na blogu.

  • 30 June 2014 at 12:16 pm

   Jesam, jesam :))) drugi put. Ovaj post je nastao više kao reakcija na sve moguće preporuke i eksploziju farmaceutskih reklama i uticaja. Naravno da dobro dođu neki dodaci ishrani ali ih treba pažljivo birati i ne po svaku cijenu. Hvala za preporuku! Drago mi je da imate “literature” koja Vas zanima.

 10. Štreberka
  29 July 2014 at 1:58 pm

  Rodila sam dvoje djece, nikakve preparate za trudnice nisam pila. Po savjetu ljekara mog ljekara za to nema nikakve potrebe. Kome god sam rekla da ne pijem nikave preparate svi su me gledali kao ludu. Nemam pojma čini mi se da je taj Prenatal stvar prestiža. Možda griješim.

  • 29 July 2014 at 2:07 pm

   Ne znam. Ja pijem neke sokiće, et’ to uzimam. A Prental bi se lako mogao nazvati prestižem s obzirom na cijenu od 30ak KM. Možda je nekom malo, ali znam puno ljudi kojima je to puno.

 11. Štreberka
  29 July 2014 at 1:59 pm

  Ode greška….*po savjetu mog ljekara 🙂