Kako se baba svađala

Odavno nije bilo posta o babi. Kako je preselilla na onaj gore trosjed, inspiracija dolazi samo kad je se sjetim. Nije to ni rijetko, da se razumijemo, ali baba je đavo, javi se, mahne onom širokom suknjom i zamakne brzo, među druge, obične misli.

Neki dan sam se sjetila babe kad sam čula dvoje kako se svađaju. Strašna je to svađa bila. Jednoličnog, smirenog tona, sa puno teških riječi, pred djecom. Svađa koja davi i nakon koje teško da će doći nekog iscjeljujućeg pomirenja. Toliko je ružna i očigledno svakodnevna ta svađa bila, da joj nije smetalo da se smjesti pored djece na klackalicama i prati njihov jednoličan gore-dole ritam. Strašno neugodna scena.

E vidite, tu sad dolazi baba. Neki od vas su do sad shvatili da je moja baba bila ona babuskara, skoro nadžak-baba. Da je rođena u drugo vrijeme ili bar na drugom mjestu, daleko bi dogurala. Možda i do politike. Sad zamislite tu babu, potencijalnu političarku kako kuburi sa djedom, pravim onim jednostavnim, kratkog fitilja, ćoškastim djedom. Nema tu jednoličnog tona, suza, uvrijeđenosti (možda kod djeda zamalo, ali kod babe ne), udaraca od kojih se ne ustaje. Jok. Njih dvoje kad god su se svađali, djed je započinjao a baba završavala. Svaki put.

Baba je vječno išla po svom, a djed bi onda odjednom shvatio da se to “po svom” iz nekog razloga ne uklapa u njegov sistem, iako je baba pazila djeda na svoj, bapski način.

I tako su počinjale svađe. Najživopisniji primjer je pranje suđa za vrijeme dnevnika.

Pošto je baba odgledala podnevne vijesti i ostale nesreće, večernji dnevnik ju je slabo zanimao i tada bi ona kao i većina naših težaka  nenaučenih da samo sjedi i ništa ne radi, se najčešće dohvatala suđa. Ispočetka bi pazila da ne “ronda” ali to bi obično kratko trajalo i baba bi postajala sve glasnija. Nije to bilo ništa pretjerano ali sasvim dovoljno da djeda izbaci iz kolosjeka. Kako se buka povećavala, tako bi djed sa svakim novim zveketom dodavao koju crticu na “volume” i pogledao popreko prema babi. Baba se nije obazirala čak ni kad bi spiker govorio toliko glasno kao da je na zboru, ispod šatora raširenog u dnevnoj sobi. Baba goni svoje.

E onda bi djed prasnuo. Počeo bi da galami, da psuje suđe i babu, i bezobrazluk i dnevnik i sebe gluvog i sve redom…ta bi galama potrajala do kraja dnevnika. Baba bi već završila suđe i kao da se ništa ne događa samo ga upitala: “Šta je s tobom?”, i obično izlazila do špajza.

To bi onda djeda dodatno raspalilo pa bi nastavljao da broji za vrijeme trajanja sportske rubrike i do pola vremenske prognoze. Vremenska prognoza je obično bila najbitniji dio dnevnika pa bi se tu čak i djed primirio na koji minut. U to bi se baba vraćala, sjedala na trosjed, vadila špil karata i obično govorila:

“‘oćemo li?”.

Sve bi bilo dobro ako bi djed pobjeđivao. Ako bi bivalo suprotno, slijedila bi još jedna svađa koja bi završavala babinim kikotanjem i djedovim bacanjem karata.

Kad se svega sjetim, obično su im tako svađe završavale – kartanjem ili babinim smijanjem. Djed je obično praskao, galamio i ljutio se, a baba je to posmatrala sa strane kao da nema nikakve veze sa tim djedovim iskakanjima iz kože ( na kraju i nije imala). Bili su u braku više od pedeset godina. Sretnom, rekli bi oboje.

p.s. Jesam vam rekla da je djed preselio prije babe?

10 Comments

 1. eve bronson
  20 March 2014 at 9:46 am

  price o babi uvijek nanesu osmjeh na lice. i pokoju suzicu 🙂 mora da je djed bio ovan u horoskopu :)))

  • 20 March 2014 at 9:52 am

   🙂 Djed bio jednako tvrdoglav kao da jeste…mislim da je bio vodolija, bar je tad “upisan”.

 2. 20 March 2014 at 11:49 am

  Sve priče o tvojoj babi (a evo nam i dede) su one praaaave, pravo istinske priče o načinu života koji ja volim i podržavam 100%; meni je TO, baš to pravio način, ispravan put, ono obično, normalno…LJUDSKO BRATE! Bez puno filozofije, metoda, projekata i ostalih gluposti.

  • 21 March 2014 at 8:02 am

   🙂 tako nekako

 3. 20 March 2014 at 11:48 pm

  Što se mene tiče dovoljno je da baba bude tema, sve drugo je pod b!

  • 21 March 2014 at 8:20 am

   B kao bicikl 😀 😀 😀

   • 21 March 2014 at 1:34 pm

    Idem sutra da vozim bicikl, zarazila si me, ne moraš da me podsećaš! 🙂

   • 21 March 2014 at 1:39 pm

    Jeeeeeee! 😀

 4. 17 October 2015 at 8:14 pm

  “Šta je s tobom?” 🙂
  Ja OBOŽAVAM tvoju babu i, eh, da mi je bar pola njene pameti… 🙂

  • 20 October 2015 at 12:17 am

   I ona je to sama za sebe govorila: “Da mi je onda bila ova pamet.”
   Joj, valjda nećemo i mi tako…a garant hoćemo.