Kako sam? Može i bolje. A vi?

Kada sam prije nekoliko dana pročitala vijest da je Dragana Đermanović postala nova vlasnica Blogger.ba koji je bio pred gašenjem, obradovala sam se od srca. Iako ne koristim ovu platformu, znala sam da će Draganin ulazak na BiH teren imati mnogo više značaja od samo preuzimanja Bloggera.ba.

Koga više zanima zašto to kažem, može pročitati  koristan intervju sa Gagom kod Piskarala.

Dragana voli jasna pravila igre i dobrim dijelom ona ih i stvara.

Zašto je sve ovo bitno?

“Svaki treći web sajt na svijetu je blog. Tri od četiri internet korisnika redovno čitaju blogove. Svakog dana objavi se blizu 3.000.000 blog postova. Pet od šest internet “influensera” su blogeri, a na njih najveći uticaj vrše opet drugi blogeri.

Od 2012. do danas podaci o broju blogera variraju. Uzveši u obzir sve dostupne podatke – na svijetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova.

Do momenta kad završite čitanje ovog teksta biće objavljeno preko 20.000 novih blog postova!

Blogosfera bivše Jugoslavije se do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vrijeme je brojala do čak 1.000.000 blogova. Ali o blogovima u regionu danas znamo manje nego ikada.

Blogeri, ne znamo kako ste, a to je važno!

Ne znamo šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osjećaju sigurno da objave šta god žele, da li dobijaju podršku prijatelja i od koga trpe pritiske (ukoliko ih trpe); ne znamo koliko ima blogova, na kojim su platformama, da li su blogeri i blogerke upoznati sa svojim pravima, koliko često su ta njihova prava ugrožena… o Blogerima i blogerkama pouzdano znamo manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju.

A dok nešto ne izmjerimo, ne možemo ga ni razvijati. Dok ne saznamo kako smo, teško je blogosferu unaprijediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog interneta što bi naša blogosfera sigurno mogla da bude!”

Zato je bitno da učestvujete u  regionalnom istraživanju o stanju blogosfere.

Kliknite ovdje u slučaju da to niste uradili u prethodnoj rečenici 🙂

http://proceniweb.com/2015/blogometar15

p.s. U slučaju da ne blogujete, proslijedite istraživanje nekom ko se time bavi.

p.p.s. Jesam rekla hvala? Hvala!

2 Comments

  1. 5 March 2015 at 4:18 pm

    A ja ću sada da ti šapnem nešto u poverenju- sledeće nedelje objavljujem intervju sa Draganom Đermanović, upravo na ove najaktuelnije teme.
    Al nemoj nikom da kažeš 🙂

    • 6 March 2015 at 12:36 am

      Nikom ni “A” 😀