Kako sam bez predrasuda izašla iz Ormara

Znate, moda i ja nismo u bog zna kakvim odnosima. Imamo jedno poštovanje sa distance – ne diram ja nju, a ni ona mene pogotovo.  Volim na ljudima-ženama vidjeti neki sklad u bojama (ili ono što ja mislim da je sklad), da su materijali prirodni i da to ništa ne košta previše. Logičan slijed ovakvog stava je čuđenje a često i prezir prema modi, modnoj industriji i ljudima koji se njome bave. Kad čujem da je neko modni dizajner, nekako mi je odmah mršav i snen, a to što rade mlaćenje prazne slame.

I tako vam ja gledam tu modu dignute obrve  s’ visoka, kad nabasah na  “Ormar”, a “Ormar” kao galerija. Te gledam ručno rađene torbice, pa nakit, pa komade odjeće (!) pa da vidim ovo, pa još ono, pa kakve su ono čizme (DKNY, čula i ja za nju) pa vidi ovu jaknu kao da je za Voyager krojena…

Zanijela se ja, lijepo me sramota sebe. Saberem se brzo, napravim nezainteresovanu facu jer zainteresovanu u ovom slučaju čuvam za second-hand, i krajičkom oka osmotrim prodavačicu. Mora biti neki “doktor nauka” sigurno. Sad će doći da mi pametuje o haute couture i masthevovima i koje čemu a ja ću onda popreko da je pogledam i zadovoljno  izađem iz “Ormara” jer sam bila u pravu i sačuvala svoje predrasude.

Kad ono…ništa. Neko fino djevojče, ne smeta, nije ni našminkana (ili mi se toliko svidjela da sam joj skinula i šminku), normalno priča, čak se nekako iskreno smješi…svašta. Da nije mijena?

Shvatim ja da sam ušla u potpuno drugačije mijesto od onog što sam očekivala. Spustim sablju i počnem da uživam.

Ormar je u stvari komision. Tu se prodaju second hand stvari (možete ostaviti svoju nošenu odjeću koja je u dobrom stanju i prodati je) ali i dizajnerski proizvodi naših, banjalučkih, dizajnera.

Dobar dio “Ormara” čine rukotvorine ljudi koje sam ranije pominjala a ima i nekih novih, čini mi se, velikih imena.

Sve skupa jedan jako zanimljiv kutak u Srpskoj ulici br.87 i pravo osvježenje nakon mangova i teranova.

Svratite u “Ormar” jer ćete uživati, zabaviti se i vjerovatno naći nešto za sebe. Ja jesam 😀

ceker "Like a sir" by Slonče
ceker “Like a sir” by Slonče

6 Comments

 1. 17 January 2014 at 12:58 am

  dobar naslov

  • 17 January 2014 at 1:00 am

   🙂 i ja mislim tako

 2. Aleksandra
  17 January 2014 at 7:41 am

  Čitam i vidim sebe u svakoj tvojoj napisanoj riječi.Odlično napisano.

  • 17 January 2014 at 7:50 am

   🙂 Anti-fashion je totalni fashion 🙂 Hvala

 3. 17 January 2014 at 10:33 pm

  Zanimljiv i simbolican naziv. Mozda i ja otvorim vrata Ormara 🙂

  • 18 January 2014 at 7:53 am

   🙂 Pa transformacija je bila u pitanju 🙂 Doduse, modna, ali boze moj. Čak i ako ništa ne kupiš, mjesto je pravo osvježenje.