Kad je žena mama ili kako izgubiti partnera u 10 koraka

Uvod za ovaj post bi komotno mogao biti članak Zašto su žene donje? i 100 drugih koje sam pisala na ovu temu. Moram opet. Inspirisao me jedan tvit od jutros koji je “nestao u akciji” ali ide otprilike ovako:

Kako da objasnim ženi da me ne zanima ni moja rodbina a kamo li njena?

Jednostavno moram kad čujem, vidim i često praktikujem glupost koja je svojstvena samo nama.

Šta je to tipično za nas ženturače? Dresura.

Dresura poput one iz Škole za dresuru cura “8. mart”  iz Top liste nadrealista.

Sve bi to bilo u redu, da bilo bi, kada bismo živjeli u ono doba kad su muškarci lovili, hranili, čuvali i brinuli se za porodicu. Eto, jedino tad. Sad, kad i žene rade, mnoge zarađuju i više od muževa, pod uslovom da to sebi dozvole, dresura potpuno gubi na smislu.

ALI, ali tu je caka! Ne možeš se tek tako odreći onoga čime su te filovali od rođenja.

“Žensko mora sve znati raditi.”

“Jadno žensko”

“Ljubav ulazi kroz želudac.” (Samo muški želudac, ženski nikako.)

“Lako je muškarcima”…i tako u nedogled.

Nije mi jasna ženska osuda žena koje se odluče za drugačije. Možda shvatim jednom.

Neke čak i simpatišu iz prikrajka one koje su odlučile da prekinu začarani krug ali same nemaju dovoljno snage za to. Ipak najveći problem je kad bitne žene – poput majki, baba, svekrva i ostalih počnu da osuđuju i dave. Ako tad pokleknete, povratka nema.

Kako ćete prepoznati da ste izdresirane?

married-single-mom-shawn-neilsen

 • Rijetko kad ležite i gledate TV/čitate/surfate/radite nešto za sebe – dok je nered u kući.

Vaš partner to radi totalno opušteno i sa potpunim pravom.

 • Tuširate se na brzinu  i najčešće u sitne sate jer su tad svi “podmireni” a poslije toga koristite vrijeme da malo “zategnete” po kupatilu.

Potpuno suprotno od vašeg partnera kod kojeg tuširanje traje a jedino zatezanje koje mu je na umu nema veze sa spremanjem kupatila.

 • Osjećate se loše kad nemate ručak u kući.

I vaš partner se osjeća loše kad nemate ručak u kući.

 • Vodite računa o kućnoj nabavci.

I partner vodi računa o kućnoj nabavci ako je u pitanju nedostatak namirnica koje njemu trebaju npr. pivo ili neko novo čudo tehnologije.

 • Vodite računa o sitnim popravkama i najčešće danima molite muža da ih on odradi u slučaju da ne znate to same da uradite. Ukratko – o svemu vodite računa.

Vaš partner najčešće misli da mu brojite jer čim vidi otvaranje vaših usta, zna da će se morati pomjeriti iz one tačke sa početka spiska. Često misli da to namjerno radite.

 • Kupujete poklone za svoju i njegovu rodbinu, svoje i njegove prijatelje i djecu od prijatelja.

Vaš partner se često čudi kako tako brzo potrošite platu.

 • Organizujete slavlja i rođendane.

Vaš partner često misli da pretjerujete i smarate.

 • Insistirate na druženju sa vašom ali i njegovom rodbinom.

Vaš partner obično ne smatra bitnom svoju a kamo li vašu rodbinu.

 • Ne zabavljate se jer nemate vremena za to.

Partner je odustao od zabavljanja sa vama jer uvijek imate nešto bitnije da radite.

 • Uljepšavanje vidite kao (jedini) izraz svoje slobode.

Vaš partner obično misli da je vaše upljepšavanje bacanje pare jer ste mu svejedno lijepi.

I onda, nakon nekoliko godina braka, shvatite da nemate partnera već još jedno dijete.

Vaš partner misli da ste isti njegova (a možda i vaša) mama.

Love-Marriage-you-have-to-have-a-sense-of-humour

U slučaju da praktikujete neke od ovih nesuvislih radnji, probajte eksperimentalno da ih NE praktikujete,  čisto da vidite šta će se desiti.

I, molim vas, nemojte nikom reći šta planirate osim drugarici koja je prošla istu dresuru pa da vam i ona potvrdi da će svijet opstati bez vas.

Jedina nus pojava ovog eksperimenta može biti da ponovo dobijete partnera 🙂

 

15 Comments

 1. crnogorka
  21 August 2014 at 2:58 pm

  To je to, ljudi zaboravljaju da podjela na muske i zenske poslove nije napravljena da bi neko radio sve, a neko drugi se pravio lud – zato se i zove podjela poslova, a ne uvaljivanje poslova 🙂 I nema ova prica veze sa feminizmom, nego sa neo-neandretalizmom (to je pojava kad oni koji misle da je zeni mjesto u kuhinji zaborave da tim zenama iz kuhinje NIJE mjesto u kancelariji).

  Ja nemam nista protiv tradicionalne podjele poslova, ali prava tradicionalna podjela podrazumjeva da dok ja perem, kuvam, podizem djecu i odrzavam kucu, uz sebe imam muskarca koji ce, ako treba, raditi 15h svaki dan, ali ce SAMOSTALNO obezbjediti novac za stan, hranu i normalan zivot svoje zene i djece. Medjutim, ako treba zonglirati izmedju kancelarije i kuhinje i djece i rodbine i ciscenja i ovoga i onoga, e pa onda cemo zonglirati oboje 🙂

 2. 21 August 2014 at 3:02 pm

  Sve si rekla. Ne znam da li sam naglasila u tekstu ili se može naslutiti – za nezadovoljstvo žena su najčešće krive one same. Ima raznih tipova muškaraca ali vjerujem da su rijetki oni koji bi željeli nesretnu ženu pored sebe.

 3. 21 August 2014 at 5:14 pm

  Srećom, pronašla sam se u manjem broju stavki. Ali, i njih ću pokušati da izbacim 🙂

 4. ninu
  21 August 2014 at 11:37 pm

  Voljela bih da je ovaj clanak napisan obrnuto – “Kad muskarac od zene napravi mamu ili kako izgubiti partnerku u 10 koraka”, pa redom:
  Ako zena odmara, gleda tv.. dok je nered u kuci, vi je odmah opomenite na nedolicno ponasanje ili sacekajte prvu priliku kad ona pozeli ostaviti vam djecu na cuvanje jedno sat vremena ili kad ona pokusa da vama objasni da nije uredu da idete pijanciti sa drustvom dok ona borbu vodi plackivom djecom/
  Ako se tusirala duze od pet minuta vi odmah poslije nje idete u kupattilo i pokazite svoj revolt tusiranjem od sat vremena/
  Ako nema rucka poyovite svoju mamu u pomoc/ponekad vodite racuna o kucnoj nabavci, tek toliko da unesete dozu neizvjesnosti, tako da zena nikad ne zna da li da racuna na vas ili ne/
  Sitne popravke po kuci izbjegavajte dok god zena ne pocne da gubi zivce i ne provede bar nekoliko dana zvocajuci o tome/
  Nemojte nikad nikome kupovati poklone, tako cete se moci lakse opravdati sto ni njoj, rodjenoj zeni, nikad nista ne poklanjate/
  Smarajte je kad hoce da napravi neko slavlje povodom rodjendana ili takvo nesto, stvarno nije ok da dok ona tamo pravi torte i budalije vi morate da se bakcete oko djece umjesto da na miru gledate dnevnik/
  Ne dozvolite joj vrijeme za zabavu, ni bez vas ni s vama, jer ona naravno ima preceg posla, a ni djeca ne mogu disati bez nje/
  Ako je vidite da se sminka, recite nesto tipa “iskopaces oko s tim”.

  Dakle, mislim da su zene dovoljno oterecene ovom temom, bar ponekad im se povlace takve misli kroz glavu. Dok gospoda jednostavno ne vide nista cudno dok ne pocnu primjecivati da je zena previse cesto neurotise, al’ im i dalje nije jasno sta se desava. Zeni ovakav clanak govori da eto opet grijesi, iako se silno trudi oko porodicnog zivota, ne cini dobro. Urodjena potreba da nastoji da bude bolja tjera je da se zamislja nad ovim stivom i ona prepoznaje “greske”, ali slabe vajde od toga.. Ako se opusti i popusti konce porodicnog zivota, nastaje haos, a to ne moze da trpi. I zato ce opet da popusti, “pere i sere”. Clanak treba da je upucen muskarcima, muzevima, jer oni su ti koji su na ovom polju “ignorant” i treba im malo svjetla da obasja ovo sto se dogadja njima pod nosom a oni ne vide.

  • 22 August 2014 at 9:04 am

   Mi smo ovo već interno “prežvakale” 🙂
   Ipak nije poenta da bi se pokazalo da žene griješe, već da može drugačije.

 5. 22 August 2014 at 1:19 am

  Pronašla sam se jedino u stavki o planiranju. Ali ja vooooliiiim da planiram, i ne bih da mi se niko tu petlja, kad volim da bude kako sam zamislila. Evo, prvi malcov rođendan, na primer. 🙂 Mada, kad malo bolje razmislim, moja je samo dekoracija (isključivo moja), ostalo smo sve podelili.
  Tako da se možda ni tu ne pronalazim.
  I baš sam srećna zbog toga.
  A ja mislila da je moje zabušavanje na netu dok je kuća u haosu loša stvar! 😀

  • 22 August 2014 at 9:07 am

   Jasmina, ti da držiš radionice 😀

 6. 22 August 2014 at 8:42 am

  Ne mogu reći da sam potpuno izlečena od te vekovne dresure, ali sam dosta stvari bacila u kantu. Dešava se redovno da on: Pa što nisi ovo? Šta radiš?
  MAŽEM NOKTE! ETO! I ŠTA OŠ?
  JESI GLADAN? NISI.
  JESI PRLJAV? NISI.
  AJ ZDRAVO!
  Mnogo dobar osećaj… 🙂

 7. 22 August 2014 at 9:08 am

  Jelena, javi se Jasmini :))) Ima nade 🙂

 8. Ninica
  22 August 2014 at 9:27 am

  Mene nervira ovo – Jesi gladan? Nisi! Jesi prljav? Nisi! Ne znam zasto bih ja, koja ga znam 4 godine, trebala da brinem o tome, za sto se on brinuo proteklih 30 godina? Uopste ne dopustam da ja znam nesto o kuci, sto on ne zna – sta se gdje nalazi i kako da do tog dodje i upotrijebi. Osim toga, ne svidja mi se ni generalizacija ove slike o muskarcima – moj suprug je apsolutno u sve upucen, on je birao i trazio okvire za slike, roletne za prozore, prekrivace za ugaonu, sto, stolice, sve kad smo opremali stan. Ja sam samo govorila – to mi se svidja, to mi se ne svidja, pa se vodio time. Nikada ne vodim brigu o tom sta je pokvareno – prije nego i osvijestim u glavi da to nesto ne radi, on je vec sredio, ne pada mi na pamet da popravljam, ili zovem majstore.

  • 22 August 2014 at 9:41 am

   Generalizacija slike je bila neophodna jer ne znam kako je kod svakog pojedinačnog para u kućI:) a nastala je na osnovu razgovora i posmatranja pa kao takva namjenjena generalno – svima, i ženama i muškarcima. Možda ima parova kod kojih se sve stavke poklapaju, kao i onih kod kojih nema nijedne. Drago mi je da si iznad ove priče.

 9. 22 August 2014 at 10:34 am

  Kako sam prekinula samodresuru!
  Pre nekog vremena Dobri Muž i ja zablejali svako u svoj komp. Deca spavaju.
  Ja: Zamisli da ti ceo život prođe, a da ti više nikad srce ne zaigra!
  On, preneražen: Jesi se ti u nekog zaljubila?
  Ja: Nisam, ali bi mi dobro došao neki muškarac da malo brine o nekim stvarima. Da sam htela treće dete, ja bih ga rodila!
  Sad me i sačeka večera posle posla i frižider pun i izvinjenje ako je nešto zaboravio da kupi. Ima tu još dosta toga da se popravi, dotera i sredi, ali život postane drugačiji kad vidiš da se neko trudi i budi.
  Držim palčeve svim ženama koje su ukapirale da si izdresirane!
  O ovome sam čak, onda kad je problem u mojoj kući bio na vrhuncu, napisala i tekst!
  http://www.najboljamamanasvetu.com/mame_pisu_post/moja-prava/

  • 22 August 2014 at 10:50 am

   :)))

 10. Maya
  15 September 2014 at 12:57 pm

  Mislila sam da sam izdresirana ali po ovo tvom testu, ispadne da nisam, jer osim kućne nabavke i toga što se lično ne osjećam dobro kad nema ručka (jer smo svi gladni i plačemo i vrištimo uglas), ne robujem ostalim stavkama…
  Mislila sam da sam izdsresirana jer volim svoju kuću i kuhanje i ugađanje članovima porodice, s tim da jednako volim i sebe i kad su djeca grebala po vratima kupatila do kse tuširam, tražila vodu dok vježbam ili su skakali po meni dok čitam (a muž takođe čita svoje ili odmara i mojih je 15 minuta) hladno rekla da “birana mama trenutno nije dostupna”.

  • 15 September 2014 at 7:49 pm

   Drago mi je što “birana mama nije dostupna” 🙂 Zapamtiću to.