Jedan potpuno drugačiji tekst – Fitnes is from Venus

Ovo je tekst iznenađenja :)

Prvo, radi se o konkretnim savjetima o vježbanju i ishrani nakon poroda.

Drugo, tekst je napisala gostujuća blogerka – Mima Vasiljević. Imala sam mame i tate u gostima, a evo, prvi put i blogerku. Jako mi se svidio njen blog jer se bavi fitnesom a uspio mi je zaokupiti pažnju. Ovakve blogove ne pratim jer jednostavno, po tom pitanju nisam discplinovana a priče o fitnesu su mi iste i nezanimljive. Mimin blog, Fitness is from Venus, mi je bio potpuno drugačiji. Zbog toga sam je zamolila da napiše nešto i za moj blog.

A prije nego što vidite šta vam je Mima napisala jedna napomena:

(a sad ovo pročitajte brzinom “za sve indikacije obratite se svom doktoru ili farmaceutu… ” :) )

Tekstovi o mršavljenju koje ćete ovdje naći nemaju veze sa imperativom i prihvatanjem sebe samo kroz prizmu zgodne mame kojoj je jedini cilj da izgleda super, bez obzira na posljedice za zdravlje, fizičko ili psihičko.

Tekstovi na tu temu ovdje se odnose na onaj fizički i psihički aspekt sebe koji pokazuje da se brineš o sebi u zdravoj mjeri, u kojoj ćeš se osjećati udobno u svom tijelu a ne po cijenu ulaska u neki italijanski konfekcijski broj (oni su manji, znate, nismo mi debele :D ).

Neka odjeća prije porođaja bude mjera a ne Viktorija Bekam. (mada ona veli da joj je takav metabolizam)

E, sad vam je jasno kakav će ovo tekst biti.

Nekoliko savjeta o ishrani i vježbanju nakon porođaja

“Nega posle porođaja je podjednako važna kao i nega u trudnoći. Verujem da u prvih par meseci niste stigle ni kosu da operete pošteno a ne da razmišljate o skidanju kilograma.
Kažu da je neko normalno dobijanje kilaže u trudnoći 8-12kg. Ali naravno većina žena pusti sebi oduška pa neke zaglave i sa više od 20 kila.

Deo ode kada se beba rodi i onaj višak što ostane, obično davi žene mesecima pa i godinama.

Preporučila bih vam da sačekate sa redukovanjem kilaže dok ne prestanete sa dojenjem. Dojenje traži samo po sebi dosta kalorija. Ako ipak rešite da smanjite kilažu radite to izuzetno pažljivo! Smanjite unos kalorija i postepeno skidate masnoće.

Zašto ovo kažem – pri gubljenju kilograma u organizmu se stvaraju određene supstance koja su posledica razgradnje masti – ketoni. U zdravom organizmu će se stvoriti ako imate vrlo intenzivnu telesnu aktivnost ili ako je organizam gladovao, u bilo kom obliku.
Evo objašnjenja ali ga prihvatite kao prillično uprošteno.
Telo koristi glukozu kao gorivo da bi funkcionisalo. Glukoza, kao najbitniji šećer za živu ćeliju organizma, se prva iskorišćava a ona nastaje unosom ugljenih hidrata (da ne ulazim sad u hemijske procese, koji su trenutno višak informacija ali ni slučajno nebitna) krompira, pirinča, testenina itd…) Ako u nekom slučaju glukoza nije dostupna, koriste se masnoće koje se razlažu na ketone. Kod osoba koje imaju dijabetes ketonska tela se stvaraju zbog nedostatka insulina koji je potreban za unos šećera (glukoza je prost šećer) u ćelije. Pošto se energija ne dobija iz šećera, počinje razgradnja masti zarad energije. Zato, kad neko dobije dijabetes tipa 2, uglavnom naglo smrša.
Sa ketonima (većim brojem nego sto je poželjno) u organizmu majke kvalitet mleka opada. A mi to svakako želimo da izbegnemo.
Kada prestanete da dojite možete već da razmišljate o drastičnijoj promeni ishrane, kao i o jačem treningu…
U svakom slučaju, princip u dijetama manje-više izgleda ovako:

Povećati unos proteina a smanjiti unos ugljenih hidrata (pa i podvrste dijeta – sa manje masti i ishrana sa više masti). Kada se postigne željena težina sa High Protein/ Low C/Low Fat birate da li ćete povećati unos masti ili UH. To je bitno jer na visokoproteinskoj ishrani ne bi trebalo da se dugo zadržavamo. Proteini mogu da naprave problem sa bubrezima, međutim ne treba to da vas brine ako unosite pristojnu količinu.

Naravno, moja preporuka je da nađete kvalitetnog nutricionistu. Za svakog važe drugačija pravila i najbolje bi bilo da se uz kompletne analize krvi i mokraće posavetujete sa nutricionistom.

Ovo je recimo primer kako bi obroci trebalo da izgledaju:

Uzmete nešto od proteina – srednju šniclu govedine/srednje veličine ribu(oslić, losos, tuna, skuša itd)/200gr belog mesa, na grilu, brokoli/karfiol/spanać/ bilo šta od povrća (osim mahunarki koje imaju veći procenat UH i koje bi se u tom slučaju kasnije uvodile u ishranu ili u slučaju da ih konzumirate, onda vrlo mršava večera) i salata koliko vas želja mine.
Testenine, krompir, hleb, bilo šta iz pekare i poslastičarnice slobodno možete da zaboravite. Voće konzumirati u prvom delu dana, jer je fruktoza=prost šećer=UH a UH telo noću pakuje na ona kritična mesta.

Uveče bazirati obrok na proteinima. Svakako ne izbacivati voće, samo ga ograničiti na nekoliko voćkica u toku dana.
I uh, zaboravih na doručak… npr. kuvano jaje, nekoliko svežih paprika, šargarepa, celer, nemasni sir, jogurt… Znači, protein i za dorucak (a ja imam običaj i šniclu da smažem ujutru )

Uz kontorlisanu ishranu bi trebalo naravno uključiti i fizičku aktivnost.

Ubrzaće metabolizam pa će se rezultati brže pokazati a srce će nam jačati (ako nam je primarna rekreacija kardio trening). Da vam srce jača, tj. da ima niži broj otkucaja u mirovanju ubrzo bi mogli da vidite.

Trčanje je jedna od najboljih aktivnosti koju sebi možete za Dž da priuštite.
Ako niste bili aktivni dugi niz godina, postepeno ulazite u trening a mogu vam obećati da će vas trčanje brzo ubaciti u kondiciju i da ćete ga brzo zavoleti.
Jedino što vam treba za početak su patike (za trčanje, ne bilo kakve) i možda štoperica (što sad svaki telefon ima).

Što se tiče odeće, posto i o tome mogu da napišem podjednako dug tekst, samo ću vam reći da ako imate par helanki i sintetičku majcu obucite to, a ako ne – ne zadržavajte se na hladnom dugo znojavi u pamuku (pamuk zadržava znoj i hladi telo, što može u slučajevima nižih temperatura da izazove hipotermiju). Za početak vam stvarno ništa posebno nije potrebno…
Izaberite tri dana nedeljno i do pola sata vremena. Ne treba vam više. Otprilike tolliko traje i jedan sitcom, sa reklamama, na tv-u.
Primer treninga u prvih nedelju dana – Hodanje služi da vam se puls vrati u normalu. Trčanje ne silite, nego se trudite da raspodelite snagu tako da uradite sva ponavljanja.

1. Trening: 1min trčanja – 1min hodanja, ponovite to 10-14 puta
2. trening 2min trčanja – 2min hodanja, ponovite 5 puta
3. trening 2min trčanja – 2min hodanja

Čestitam, završili ste prvu nedelju :)

Druga nedelja treninga:
1. 3min trčanja – 2min hodanja, ponovite 4-5 puta
2. 3min trčanja – 2min hodanja, ponovite 4-5 puta
3. 5 minuta trčanja – 3minuta hodanja

Treća nedelja treninga:
1. 5 min trčanja – 2min hodanja, ponovite 3 puta
2. 7min trčanja – 2min hodanja , ponovite 3 puta
3. 8min trčanja – 2min hodanja, ponovite 3 puta

Četvrta nedelja treninga:
1. 9min trčanja – 1min hodanja, ponovite 2 puta
2. 9min trčanja – 1min hodanja, ponovite 3 puta
3. 12min trčanja – 2min hodanja, ponovite 2 puta
4. I ove nedelje imate bonus – 15 minuta iz cuga!
Dalje možete sami da se snalazite! :D
Povećavajte kako odgovara vašem telu, bez hodanja u narednim nedeljama sve više i kad budete stigli do 30minuta to je već fina kondicija! A onda možete da povećavate i uloge i možda se prijavite na neku trku od 5km, za početak.
Tako bar ja počeh :D

Fotografija preuzeta sa linčnog FB profila a iz dobropoznatih razloga ova na biciklu :)
Fotografija preuzeta sa ličnog FB profila a iz dobropoznatih razloga ova je na biciklu 🙂

1 Comment

  1. Klasična Štreberka
    28 January 2015 at 11:40 pm

    Pokušaću sa ovim. Djeluje opušteno i logično.