Evolucija poljupca poslije dobijanja djece

Autor:CaraDara

Da sam dobila marku svaki put kad sam počela tekst sa kad dobiješ djecu zaradila bih do sad bar 20 maraka. Ali stvarno, kad dobiješ djecu, mnoge stvari se promjene.

Npr. poljupci.
Kad djeca dođu u život, poljupci dobiju novu dimenziju.
Umjesto one jedne, koju smo do tad imali kao partneri, poljupci nam se umnože i dobijaju nova značenja. Ona stara dimenzija, partnerska, ne ostaje ista i ona se mijenja, postaje značajnija jer je silom prilika rijeđa i smještena u novi kontekst – para sa djecom.

ooo
You talkin’ about me?

Da, ovo je tekst o poljupcima mame i tate koji se još uvijek vole.

Nije nimalo romantičan jer nisu ni ti poljupci. Zašto bi i bili? Oni se obično podrazumijevaju, ima ih puno, dijele se nemilice ali što je najbitnije – ne gube na vrijednosti. Meni je romantika svejedno stran termin jer me npr. zalasci sunca asociraju na ljepotu prirode, a ne na romantiku. Jednostavno razmišljam – ako nekog voliš, onda ga i ljubiš.

Nemoguće je voljeti nekog a ne davati i razmjenjivati poljupce sa njim.

mali

To je tako priroda namjestila. Priroda mi je inače omiljeni krivac. Neki su otišli korak dalje pa su napravili i teoriju od toga – teoriju o ljubljenju (Kissing Theory). Kissing theory kaže da kad se par upoznaje, ljubljenje služi za neku vrstu biološkog ispitivanja podobnosti partnera. I ako kliknemo, ako shvatimo da je to to, počnemo sve manje i manje da se ljubimo.
Istina. Ali nije sve crno – bijelo, a nijanse su i onako najbitnije.
Koje su nijanse u pitanju kad se radi o poljupcima u braku? Evo nekih koje sam izdvojila kao bitne.

loln
Ljubljenje do bebe ne traži puno objašnjenja. Ko želi djecu, dobro zna da ona nastaju od poljubaca 😀

hihi
Ljubljenje preko bebe

Zvuči kao aposlutni kliše (a valjda i oni postoje sa razlogom) ali kao da svi poljupci prije djece dobiju smisao kad počnete da ljubite svoju bebu. Ovo ljubljenje je prva nijansa koja je počela da mijenja crno-bijeli svijet ljubljenja.
Muž i ja smo to zvali „ljupkanje“. Ljupkanje bebe je poseban doživljaj. Dok smo razvijali i uhodavali se u ljupkanju, razvili smo i posebnu discplinu „ljubljenja preko bebe“. Dok jedno drži dijete, paraleno je ljubimo, da bismo onda to sve zaključili našim poljupcem. (Da, baš onako kao u serijama.)

 

Ritualno ljubljenje

Ljubimo se skoro svaki put kad idemo na posao i kad dolazimo s posla. Dešavaju se i preskoci ali smo ipak više redovni u ovom ritualu. Sigurno nije ni filmsko, a još manje romantično ali nama je jako bitno da postoji. Navika može biti dobra stvar kad ti je svakodnevnica puna obaveza, a često i stresa. Ona nekako stvari postavi na svoje mjesto. Tako i ovaj naš ritual.

teret
Teret je lakši kad se podijeli.

Usputno ljubljenje

Ono koje se dešava dok nešto radimo, u prolazu, bez zaustavljanja. Ono se od ritualnog ljubljenja razlikuje po elementu iznenađenja.
Kako djeca rastu, tako se širi lepeza poljubaca koje dijelimo: poljubac da prođe, poljupci prije spavanja, poljupci za buđenje, za nagradu, utjehu, mito i korupciju…razne vrste na raspolaganju.

Ako niste znali postoji i balavi poljubac. To je onaj kojem se pribjegava nakon upornog dranja da bi se istjeralo po svom. Često pali kod nas naivnih.

Vjerujem da svaka porodica ima slične vrste poljubaca jer ako ih nema onda i nije porodica.

Ipak, onaj koji se meni najviše sviđa je „ajde svi zajedno“ poljubac koji nastaje kad Bebo vidi nas dvoje kako se ljubimo. Obično tad slijedi tutanj do nas uz širenje ruku i naredbu „ajde svi zajedno da se jubimo“ i onda nas dvoje čučnemo i slijedi permutacija obraza i usana. Ako je baš dobre volje onda kaže „ajmo i Seku da pojubimo“. Dešava se i to, ali ne toliko često. Mali čovjek još uvijek čuva svoju ekskluzivnost.
Kakvo je kod vas stanje?
Koja je vaša najdraža vrsta poljupca?

ljubav

#PoljubacZaRadost

_____________________________________________

Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria

14 Comments

 1. 25 March 2015 at 12:46 pm
  • 25 March 2015 at 7:28 pm

   Tvoje tekstove moram čitati u miru 🙂 Dakle, večeras.

 2. 25 March 2015 at 1:23 pm

  Ništa mi nije slađe na celom svetu od face našeg siće u muževom naručju, kad se tik pred njim cmoknemo! Kakav je to osmeh i radost i kako nas gura rukicama da se ljubimo još, a i on sam namešta usta 🙂 I onda oboje istovremeno poljubimo i njega u obraze. Mislim da mi je na visokom drugom mestu poljubac nastao after baby, znaš onaj momenat kad zaspi, a mi sami i kao da bez reči kažemo- ovo je sreća, dobru smo stvar uradili!

  • 25 March 2015 at 7:31 pm

   Pa da 🙂 reakcije djece su divne i sve govore. Čak i kad se mršte i čuvaju mamu kao kod Čarapica 😀

 3. 25 March 2015 at 1:41 pm

  Nama je nekako poljubac imperativ. Mislim da bi se izgubio u moru poslova i jurnjave, ali redovno se ljubimo SVI 🙂 Ono što mi je najdraže što smo uspeli sačuvati sve ove godine (22, gospode Bože!) jeste poljubac “pri viđenju i pri odlasku”. To je obavezno i ne “radi” samo kada smo jako posvađani 🙂 Ali to je ritual i kod dece, dolasci i odlasci u školu, odlazak na spavanje… Divno.
  Ako bi nekada naš tata došao kući ljut i umoran s posla, pa krene unutra i zaobiđe nas – ja samo školski podviknem “`De poljubac ženi? Deci? Ajmo ponovo ući …”
  Baš zato što su tradicija, baš zato ih najviše i volim.

  • 25 March 2015 at 7:35 pm

   Jelo, ti da nam držiš instrukcije 🙂 Takav staž nije zanemariv i ne dolazi olako.

 4. 25 March 2015 at 2:47 pm

  🙂 Kod nas su aktualni bljak poljupci, i iako su totalno užasni i poslije svakog se dobro moraš obrisat i reć bljak, oni su neizbježni jer te u suprotnom uhapsi policija! Nisam to ja izmislila, takav je zakon! Poljupci su nam toliko bljak da i kad šaljemo leteće puse moramo svaki put dobro obrisati ruku! 😉

  • 25 March 2015 at 7:36 pm

   Hahaha! “Bljaaak” poljupci 😀 Super!

 5. 25 March 2015 at 3:24 pm

  Kod nas je svaki poljubac u prisustvu Malića propraćen njegovom kuknjavom i gurkanjem među nas. Ipak je mama SAMO njegova. 🙂

  • 25 March 2015 at 7:36 pm

   I kod nas je bila ta faza jedno vrijeme dok je bio manji…vidjećeš uskoro 🙂

 6. 26 March 2015 at 3:00 pm

  Kod nas je trenutno aktuelan “poljubac preko” a beba obicno prvo pogleda u tatu, pa u mene, kao da se pita sta se tu desava.

  • 27 March 2015 at 5:05 pm

   Kako su slatki u toj fazi!

 7. 27 March 2015 at 1:18 pm

  Mi smo u onoj pocetnoj fazi> “poljupci preko bebe” i “usputno ljubljenje”. Mislim da polako gravitiramo i ka toj “ajmo svi zajedno” fazi, jer je mali poceo vec da primecuje i da bude zainteresovan kada vidi da su se tatko i mama poljubili. Zaista je lepo na to menjanje poljubaca gledati kao na evoluciju i obogacivanje, a ne na gubljenje i ucauravanje. Sve je u covekovom pogledu na stvari. Vazda bilo 🙂

  • 27 March 2015 at 5:04 pm

   Pa da 🙂