Dojenje u javnosti

Dojenje u javnosti često nailazi na odbacivanje i dovođenje u pitanje majčine pameti i moralnih vrijednosti. Dojenje se tako iz ko zna kog razloga ubacuje u koš sa toplesom, pornografijom (ako je na slici)  i ostalim stvarima sa kojima uopšte nema veze. Neke države imaju čak i zakone kojima se reguliše, uglavnom odobrava, dojenje u javnosti. Da je u pitanju kontroverza, dokazao je i Facebook koji je uklanjanjem fotografija majki koje doje, izazvao burnu reakciju žena pa je potom te iste fotografije vratio. O  putu majki i žena koje su se borile za dojenje u javnosti može se pisati nadugačko i naširoko, pogotovo jer taj put još uvijek traje.

Zašto je potrebno podsticati majke da doje u javnosti i dizati svijest o hranjenju dojenčadi van kuće? Zato jer podržavanje dojenja u javnosti znači podržavanje dojenja uopšte. Ko ne podržava dojenje u javnosti, ne podržava dojenje.

Mame koje su dojile znaju o čemu pričam. Zamislite samo da izađete u šetnju sa bebom i da morate tempirati izlazak tako da se vratite kući prije nego što beba izgladni i postane mala sirena? Život ravan patnji.

Da je dojenje u javnosti potrebno podržavati jer mnoge majke nemaju ni volje ni želje u osjetljivom periodu nakon porođaja da se bore ne samo  sa pogledima koji osuđuju već i glasnim komentarima, potvrđuju akcije baby cafea, brestfeeding cafea i sličnih pro-dojenje akcija širom svijeta. Npr. udruženje Roda je nedavno organizovala brestfeeding cafe gdje su mame mogle podijeliti iskustva o dojenju, pitati šta ih zanima i naravno, dojiti. Kod nas, u Banjaluci, se u Dobar dan – centru za kreativan rast i razvoj mame mogu raskomotiti i edukovati na isti način. Za vrijeme obilježavanja Sedmice dojenja, mnoga udruženja i majke su organizovale dojenje u javnosti  ali bebe su gladne i mimo te jedne sedmice u avgustu 🙂 Svaka od nas  može i treba dati svoj doprinos onako kako najbolje zna i u skladu sa bebinim željama. Nekoj će ići lakše, nekoj teže, nekoj nikako. Možda će na kraju praksa da odradi svoje, baš kao kod ove mame 🙂